Auto magazin

Pre pola veka Mercedes-Benz patentirao vazdušne jastuke

Pre pola veka Mercedes-Benz patentirao vazdušne jastuke
19.10.2021.

Vazdušni jastuci su jedna od najznačajnijih inovacija Mercedes-Benza u oblasti pasivne bezbednosti. Za ovu priču o uspehu, 23. oktobar 1971. bio je važan datum: tog dana, tadašnja kompanija Daimler-Benz AG prijavila se za patent pod nazivom „Uređaj za zaštitu od udara za putnike u motornom vozilu“ (specifikacija patenta DE 21 52 902 C2).

Mercedes-Benz vazdušni jastuk

Inženjeri ovog brenda radili su na vazdušnim jastucima na naduvavanje od 1966. Krajem 1980. isporučeni su prvi u limuzini S-klase (model serije W126) sa kombinovanim vazdušnim jastukom za vozača i zatezačem pojaseva. Sistem je svoju svetsku premijeru proslavio na Međunarodnom sajmu automobila u Amsterdamu (IAMS), održanom od 5. do 15. februara 1981.

Mercedes-Benz vazdušni jastuk

Godine 1992. vazdušni jastuci za vozača i suvozača uvedeni su kao standardna oprema, prvo u modelima S-klase, SL i 400 E i 500 E (model serije W124). Za sve ostale modele, sigurnosni sistem je bio dostupan kao opcija. Ovaj „uređaj za zaštitu od udara“ ušao je u gotovo sve nove automobile proizvedene u poslednje četiri decenije.

Mercedes-Benz vazdušni jastuk

U SAD-u je ugradnja prednjih vazdušnih jastuka za vozača i suvozača postala zakonski uslov 1997. godine. U interesu bezbednosti, Mercedes-Benz je stalno razvijao tehnologiju vazdušnih jastuka. Važne dodatne inovacije bili su bočni vazdušni jastuci (1995), vazdušni jastuci na prozoru (1998), bočni jastuci za glavu/grudni koš (2001), jastuk za kolena (2009) i, 2013, bočni jastuk za grudi/karlicu, jastuk i vazdušni jastuk za pojas, kaiš za pojaseve na naduvavanje.

Mercedes-Benz vazdušni jastuk

U S-klasi u seriji modela W221, predstavljenoj 2005. godine, generator gasa punio je vazdušne jastuke vozača i suvozača u dve faze, u zavisnosti od težine nesreće. U trenutnoj S-klasi (model serije W223), frontalni vazdušni jastuci su prvi put dostupni za dva spoljna zadnja sedišta.

Mercedes-Benz vazdušni jastuk

Četrdeset godina posle uvođenja vazdušnih jastuka, ovo je prvi put da je primenjen potpuno novi koncept, i to posebno pogodan za uslove pozadi.

Veliki broj aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema i inovacija, mnogi iz Mercedes-Benza, doprinose smanjenju broja povređenih ili poginulih na putevima. Na primer, broj smrtnih slučajeva u saobraćaju u Nemačkoj pao je sa 18.753 u 1971. na 2.719 u 2020.

Mercedes-Benz vazdušni jastuk Mercedes-Benz vazdušni jastukMercedes-Benz vazdušni jastuk

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Zamenili su ih sa hibridima koji imaju benzindkim motor pored električnog. EV još uvek nisu [...]

Mnogi se klade u vodonik kao zamenu za naftu. Možda su u pravu, ali još [...]

Dosta ljudi ne zna da parkira. I pored toga što se u vozila ugrađuje oprema [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 disel [...]

Opel Grandland 2.0 disel, je bolji SUV [...]

Dali mogu dobiti kakav br. telefona sa viberom da bi vam spremio sliku kolko je [...]

Preuzmite Auto magazin za android