Auto magazin

Premijera: Mercedes-Benz eActros

Premijera: Mercedes-Benz eActros
30.06.2021.

Mercedes-Benz eActros

Kompanija Mercedes-Benz Trucks proslavlja 30. juna 2021. godine svetsku premijeru  električnog vozila na baterije eActrosa za teški distributivni transport. Mercedes-Benz Trucks najavljuje novu eru lansiranjem prvog električnog serijskog modela sa znakom zvezde.

Nakon što je Mercedes-Benz Trucks na Sajmu komercijalnih vozila IAA u Hanoveru 2016. godine predstavio koncept kamiona za teški distributivni transport za gradska područja, u 2018. godini počelo je praktično testiranje 10 prototipova eActrosa u saradnji sa kupcima u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama.

Cilj „eActros Innovation Fleet“ bio je lansiranje eActrosa spremnog za serijsku proizvodnju na tržište u 2021. godini.

Mercedes-Benz eActros

U tehnološkom srcu eActrosa je pogonska jedinica sa dva integrisana elektro-motora zajedno sa dvostepenim menjačkim prenosnikom. Oba motora pružaju udobnost u vožnji i sjajnu dinamiku vozila, dok tihi električni pogon bez emisije znači da se kamion može koristiti i za noćne isporuke, kao i za ulazak u centar gradova gde inače važe zabrane za dizel vozila.

Mercedes-Benz eActros

U zavisnosti od verzije, eActros snagu crpi iz 3 ili 4 paketa baterija – svaki kapaciteta od oko 105 kWh. Zahvaljujući maksimalnom kapacitetu od 420 kWh, domet do 400 km je realan. Sa kapacitetom punjenja od 160 kW, baterijama je potrebno malo više od sat vremena da se napune od 20 do 80 procenata kada su povezane na regularnu 400A jednosmernu stanicu za punjenje (DC).

Mercedes-Benz eActros

Kako bi pomogao transportnim kompanijama korak po korak pri prelasku na elektromobilnost, kompanija Mercedes-Benz Trucks je inkorporirala eActrosa u sveobuhvatni sistem koji uključuje savetnike i servisne proizvode za kupce, i zauzvrat najefikasniju moguću upotrebu vozila, optimizaciju ukupnih troškova i uspostavljanje infrastrukture za punjenje. Pored toga, električni kamion poseduje visok stepen povezanosti i digitalizacije.

Mercedes-Benz eActros

Među bezbednosnim sistemima su MirrorCam, Sideguard Assist S1R ili peta generacija Active Brake Assist (ABA) sistema sa mogućnošću detekcije pešaka, već takođe vodi računa i o izazovima povezanim sa električnim vozilima i njihovim visokonaponskim sistemima.

Mercedes-Benz eActros

Od jeseni 2021. godine, serijski model će se proizvoditi u najvećem Mercedes-Benz Trucks pogonu u mestu Wörth na Rajni. Poslednjih meseci vršene su intenzivne pripreme za nove tamošnje proizvodne procese. To uključuje izgradnju nove montažne linije. U početnoj fazi model serijske proizvodnje eActrosa biće dostupan u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Italiji, Španiji, Francuskoj, Holandiji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Norveškoj i Švedskoj. Ostala tržišta će tek uslediti.

Mercedes-Benz eActros

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Jel prodajete drzace za akumulator [...]

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Preuzmite Auto magazin za android