Auto magazin

Premijera Pariz 2016: Suzuki Ignis

Premijera Pariz 2016: Suzuki Ignis
30.09.2016.
Pravi Japanac

Suzuki je veran svom konceptu multifunkcionalnih vozila. Može se reći da je novi Suzuki Ignis tri u jedan - gradski auto, terenac i lajfstajl-retro automobil

Suzuki uvek ume pravovremeno i na pravi način da odgovori potrebama modernih kupaca, koji sve više sklonosti pokazuju ka SUV modelima i krosoverima.

Japancima to nije problem jer ionako imaju veoma dugu tradiciju u proizvodnji ovakvih automobila. Led je probila “vitara” pre skoro 30 godina, a današnji modeli su samo usavršavanje već oprobanog recepta.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Najnoviji model je “ignis”, koji predstavlja najbolji spoj gradskog automobila i ofroud vozila sa povišenim odstojanjem od tla i 4×4 pogonom. Kao i prethodne generacije ovog modela, zadržao je kompaktnu karoseriju.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Ovoga puta, dizajneri su dali sebi dosta više kreativne slobode, pa je “ignis” zapravo kombinacija “svifta” u pogledu kompaktnih dimenzija, “vitare” u smislu 4×4 osobina, ali i nekadašnjeg modela “cervo”, koji se nije prodavao u Evropi o od koga je “ignis” preuzeo estetiku i stil.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Kabina je dovoljno prostrana za komforan prevoz četiri osobe, a zapremina prtljažnika od 267 litara (227 za “All Grip” verziju) spada među veće u B segmentu.

Za pogon su zaduženi motori koji se ugrađuju i u “suzuki baleno”. To znači da osnovnu verziju predstavlja dobro poznati ali unapređeni atmosferski četvorocilindrični benzinac zapremine 1,2 litra. Osim dvostrukih benzinskih brizgaljki, dobio je pomoć prilikom ubrzanja od specijalnog alternatora koji ima funkciju elektro-motora.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Drugim rečima, prilikom usporavanja i kočenja vraća struju u litijumske baterije a prilikom ubrzavanja pomaže benzincu i čini ga elastičnijim i snažnijim prilikom polaska iz stanja mirovanja.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Najvažniju novini predstavljaju stereo kamere koje brinu o bezbednosti, skenirajući saobraćaj, objekte i pešake ispred vozila. U slučaju potrebe, auto će sam zakočiti. Podsećamo da su dosadašnji sistemi uglavnom programirani tako da reaguju samo na vozila ispred ali ne i na pešake.

auto magazin rs srbija suzuki ignis

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]