Auto magazin

Promocija: Mazda 3

Promocija: Mazda 3
09.12.2013.
Božansko delo

Ime Mazda preuzeto je iz japanske mitologije, a automobili dele ime sa azijskim Bogom mudrosti, inteligencije i harmonije. Upravo u ovom stilu je konstruisana i dizanirana nova "mazda 3". Sa njom smo se upoznali na svetskoj prezentaciji u okolini Barselone

Barselona, Španija
Od specijalnog izveštača
Ivan Katunac

Mazda je odlučila da svoj brend dovede na vrata premijum segmenta. Osmislili su koncept efikasne mehaničke platforme koju su nazvali “skajaktiv”, rešili su da koriste još kvalitetnije materijale i dizjnj koji naglašava eleganciju i dinamiku. Promena game je započela SUV-om “CX-5”, potom je došla limuzina “mazda 6”, a sada je na red došao hečbek niže srednje klase, “mazda tri”.

Tokom svetske premijere u Barseloni, sve oči su bile uprte u nas novinare. Predstavnike Mazde je zanimalo naše mišljenje o njihovom novom proizvodu, jer je ovaj segment najprodavaniji i od njega zavisi budućnost kompanije. Mi smatramo da mogu da se opuste i uživaju u plodovima svog rada, jer je auto odličan.

Osnovna ideja prilikom konstruisanja novog modela bila je da se automobil maksimalno poveže sa vozačem, tako da on praktično postane produžetak tela. Da bi to postigli, morali su da automobil osmisle i podese tako da daje maksimalno poverenje vozaču i da ima blagu narav. To ne znači da auto nema sportsko upravljanje i ponašanje na putu, već da je predvidiv i vrlo miran. Recimo, prethodna generacija “trojke” je bila podešena tako da tokom brze vožnje izazove “wow” efekat. Naime, svaki put kada bi ste okrenuli upravljač ili pritisli kočnicu, automobil bi prenaglašeno uradio ono što od njega tražite. Uskočio bi u krivinu kao lovački pas koji nanjuši divljač, ili bi se zaustavljao na petoparcu. Ovakvo ponašanje je vrlo zabavno, ali u dužoj vožnji može da bude zamorno. Takođe, zbog prenaglašenih reakcija vozač nikada nije mogao da bude na “ti” sa automobilom. Upravo zato je Mazda novu generaciju razvila na potpuno novi način. Želja je bila da se vozač u potpunosti srodi sa autom, a jedini način za to je da naprave auto predvidivim. Nakon kratkog upoznavanja, vozač tačno zna koliko je potrebno da okrene upravljač, ili pritisne gas i kočnicu da bi izveo neki manevar. A auto uvek reaguje jednako, predvidljivo i pouzdano.

Očigledno je da je novi model bitno sazreo u odnosu na prethodnika, pa smo jedva dočekali da sednemo za upravljač i uverimo se da prilikom transformacije fabrika nije izgubila možda najbolju i najpoznatiju osobinu “trojke”, a to je izuzetno upravljanje i zabava u vožnji. Sa zadovoljstvom konstatujemo da nisu! Organizatori su nam samouvereno odabrali prazne brdske puteve u okolini Barselone na kojima smo bezbedno mogli da “raspalimo” do kraja. Baš kao što nam je glavni konstruktor ovog modela i objasnio, auto više nije nervozan, a u zamenu nudi obilje samopouzdanja vozača. Nivo prijanja u verziji sa prenumaticima od 18 inča koju smo probali je izuzetan, a glavni kvalitet automobila je izuzetno neutralno ponašanje i odlična komunikacija sa vozačem. U svakom trenutku smo znali šta se dešava sa kontaktom točkova i asfalta. Lako je “pročitati” kada ste preterali, a automobil vrlo benigno reaguje kada pokušate da ispravite grešku. Promena pravca i nameštanje u krivinu je i dalje munjevito, samo sa dozom dodatne stabilnosti. Upravo odsustvo naglosti reakcije koje je imao prethodnik vam pomaže da lakše uočite gde su vam limiti, a opet bez gubitka voznih karakteristika i faktora zabave u vožnji.

Još jedna bitna stavka u procesu “srađanja” sa automobilom je položaj sedenja i ergonomija. Konstruktiori su morali da oslobode dodatni prostor ispod haube kako bi smestili veliki izduvni sistem benzinaca i zbog toga su prennje točkove pomerili maksimalno u napred. To su iskoristili dizajneri enterijera koji su poziciju vozača doveli do optimuma. Kako koševi sada minimalno ulaze u kabinu, mogli su da pedale pomere ulevo u najprirodniji položaj za vozača. Desna noga se spušta na pedale direktno ispred i opslužuje gas i kočnicu na najprirodniji način. Ergonomija je poboljšana uvođenjem velikog displeja u boji koji se nalazi na vrhu komandne table. Novim elektronskim sistemom može da se upravlja dodirom, ali samo kada automobil stoji, odnosno prilično intuitivnim džojstikom koji se nalazi iza ručice menjača kada je automobil u pokretu. Ideja je da vozač minimum pažnje poklanja podešavanjima, kako bi pažnja ostala na saobraćaju. Na taj način povećava se bezbednost, ali se i smanjuje zamor vozača.

Pomeranjem prednje osovine dobijeno je međuosovinsko rastojanje koje je među najvećim u segmentu. To se direktno oseća u prostoru u kabini. Vaš izveštač sa dvojih dva metra uspeo je da se prilično udobno smesti na zadnje sedište sa dovoljno prostora za kolena, ali i glavu. I prtljažnik zapremine 364 litara je među većim među sličnim hečbek modelima.

Prvi dodir sa automobilom je vrlo pozitivan, pošto je Mazda odlučila da koristi materijale koji su na nivou limuzine “šest”. Uz kvalitet japanske izrade, ovaj automobil je prestigao većinu ne samo standardnih automobila  segmenta, već i neke koji se nalaze u premijum segmentu.

Trenutno su u ponudi tri benzinska i jedan turbo dizel motor. Novitet je benzinac zapremine 1,5 litara sa 100 KS, koji je dobio “skajaktiv” tretman već primenjen na dvolitarskim motorima. “Skajaktiv” filozofija podrazumeva povećanje efikasnosti na svakom polju. Tako su benzinci dobili vrlo veliki kompresioni odnos od 14:1 koji pomaže u optimizaciji sagorevanja i posredno u smanjenju potrošnje. Japanski inženjeri su nam objasnili da “klikatanja” nema čak i kada se koristi i običan benzin od 95 oktana zbog optimizovanog prostora za sagorevanje, ali i izduvnog sistema konfiguracije “4 u 2 u 1” koji efikasno prazni cilindre.

Od motora, tu su još dvolitarski benzinac u verziji sa 120 i 165KS, ako i turbo dizel zapremine 2,2 litra sa 150 “konja”. Mi smo vozili najjači benzinac koji je izuzetno elastičan, odlično prima gas i voli visoke obrtaje. Ono što nas je iznenadilo je da je nakon seanse od nekoliko stotina kilometara maltretiranja po brdskim putevima prosečna potrošnja bila nešto ispod deset litara. Mnogi konkureti ne uspevaju da postignu ovakav rezultat u normalnoj vožnji.

Prodaja u Srbiji počinje uskoro, a kako smo saznali od zastupnika Mazde za Srbiju, odmah će biti raspoložive sve verzije motora i opreme. Dobra vest je da Mazda svoj premijum kvalitet nije odlučila da podrži premijum cenama. Tako osnovna verzija može da se nabavi za 14.500 evra.

Daunsajzing? Ne isplati se!

Na pitanje inženjerima zašto insistiraju na atmosferskim benzincima i ne krenu u daunsajzing malim benzinskim turbo motorima poput većine drugih proizvođača, dobili smo neočekivan odgovor. Naime, inženjeri tvrde na trenutno daunsajzing ne donosi previše koristi, a naročito ne u faktoru zabave u vožnji. Naime, da bi se postige niske vrednosti potrošnje koje citiraju proizvođači, auto sa malim turbo mora da se vozi u režimu između lera i trenutka kada turbo počne da radi efikasno, a to je obično negde ispod dve hiljade obrtaja. U prevodu, ako želite da vozite štedljivo morate da vozite kao da imate auto sa malim motorom i bez turba. Sve preko toga se skupo plaća na pumpi. Sa druge strane efikasni atmosferski Mazdini motori dimaju mnogo veće radno područije u kojem ostaje štedljiv, što omogućava mnogo bržu i zabavniju vožnju u odnosu na male turbo motore.

I limuzina uz hečbek

Paralelno sa hečbekom prikazana je i limuzinska verzija koja uz minimalno gubljenje proporcija donosi nešto veći protljažnik zapremine 419 litara. Predstavnici fabrike smatraju da će ova verzija biti popularna pre svega na Istoku i u Aziji, dok je glavno tržište za hečbek biti Evropa. Za sada nije u najvi karavan, iako je većina konkurenata u ovom segmentu u proteklih polagodine izbacija ovu varijantu.

Mazda 3
model                       1,5       2,0 SP            2,0 HP            2,2D
zapremina (l)            1496   1998   1998   2191
snaga (kW/KS)         74/100            88/120            121/165          110/150
dimenzije (mm)        4460/1795/1450 (limuzina: 4585/1795/1450)
međuosovinsko ras. (mm)  2700
zapremina prtljažnika (l)     364 (limuzina: 419)
maksimalna brzina (km/h)  182     195     210     201
ubrzanje 0-100 km/h (s)      10,8    8,9       8,1       9,7
prosečna potrošnja (l/100 km)       4,3       4,3       4,8       4,1

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]