Prva vožnja: Nova Toyota Camry

Ponovo s krunom

Tek što je stigao, Tojotin Camry pokazuje zašto se u imenu tog automobila krije značenje japanske reči kruna

Šibenik, Hrvatska
Od našeg specijalnog izveštača
Dejan Danilović

auto magazin srbija 2019 toyota camry testZanimljiva je Tojotina sklonost sa igrom imenima. Ako se samo (pod)setimo Aurisa i Corolle, a sada i modela Camry koji je prekrstio Avensis, jasno je koliko Japanci koriste svoju bogatu automobilsku tradiciju, izvlačeći iz zaborava svoje legende i dajući im novi život.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testJoš pre nekoliko meseci, možda i skoro godinu dana, stigla je najava da nam se vraća ime koje smo svi vezivali sa sportskim nasleđem i prestižnim performansama.

Jasno, reč je o “kamriju”, koji je svoj nekadašnji život u Evropi stavio u hibernaciju pre petnaestak godina.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testSada se Camry vraća, ali ne više kao sportska verzija (ili barem auto pretežno sportske prirode), već kao zamena, nadogradnja ili fuzija sa “avensisom”.

To, dakle, znači, da “avensisa” u obliku koji smo poznavali, više neće biti, a da je Camry ta limuzina koja će se naći na granici srednje velikih i velikih limuzina, odnosno takozvanih D i E klasa.

Ova transformacija bila je dobra prilika za radikalan rez. Prvi zaokret načinjen je u izboru motora za Camry – naravno, idući dalje u elektrifikaciju svoje kompletne game, Japanci ni za “kamri” više neće imati dizel, dok je za Evropu za sada predviđen samo dvoipolitarski benzinsko-hibridni sistem.

Istini za volju, Tojota će ovaj automobil snabdevati na nekim svetskim tržištima i drugim mašinama (pa čak i dvolitarskom), ali nama za sada ostaje da se snalazimo sa visokim globama kojima država kažnjava sve one koji žele čiste automobile. Apsurdno.

Tek, Tojota je svoju evropsku premijeru za automobilske novinare organizovala na obali Jadrana, na putevima između Splita i Šibenika. Osim upoznavanja sa novom “krunom”, bila je to i prilika da uporedimo puteve kod nas i kod komšija. I, šta mislite?

auto magazin srbija 2019 toyota camry testCamry je nesumnjivo nov automobil, pre svega u pogledu karoserije. Nastao je od skice, koja je trebalo da strogo sledi imperativ koji je predsednik Tojote, Akio Tojoda, izrekao pre nekoliko godina. “Nema više dosadnih automobila”, rekao je u trenutku iskrenosti prvi čovek Tojote, dajući svojim inženjerima slobodu da se razigraju, sa samo jednim ciljem – stvoriti automobile koje će ljudi voleti. Tako je i Camry začet s tom vizijom.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testNa sada već vrlo korišćenoj platformi (GA-K), prvo su postavljene smernice: auto će biti nizak, pravilnog rasporeda mase napred i nazad, niskog težišta i velikog raspona kako među osovinama, tako i među točkovima pomerenim u krajnje spoljne tačke.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testAuto je zamišljen kao klasična limuzina, modernog izgleda, sa sportskim elementima.

Međutim, prvo što će vam Japanci reći na pres konferenciji (a što je i očigledno), jeste da Camry nije sportski automobil.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testAko je u prošlosti to i bio, manje ili više, sada je to uglađena, doterana i unapređena verzija “avensisa”, oplemenjena nasleđem koji su preneti sa genima “kamrija” koji smo nekada poznavali.

Vidite i sami: uska maska sa LED svetlima je baš “tojotovska”, sa jednim novim detaljem: niz od nekoliko širokih poprečnih lajsni, koji bi trebalo da pojačaju utisak i naglase spušteni izgled prednjeg dela.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testZadnji deo je pomalo stepenast, od presovanog lima kao spojlera na poklopcu prtljažnika, preko izraženih svetlosnih grupa, sve do malo izbočenog branika.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testUnutrašnjost je prepuna detalja. Top verzije opremljene su sa tri displeja. Najpre, tu je hed-ap (prečnika 10 inča, u boji), višenamenski displej (od sedam inča) smešten je na instrument tabli, i konačno, tu je osmoinčni centralni monitor sa prevashodnim informacijama o audio, navigacionim i sadržajima povezanim sa mobilnim uređajima.

Dodatne mogućnosti su i bežično povezivanje, ali i informacije o cenama goriva, vremenskoj prognozi ili slobodnim parking mestima.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testKomfor upotpunjuju sitnice koje to nisu: bežično punjenje telefona, vrhunski JBL audio sistem sa devet zvučnika, pa trozonski klima uređaj koji praktično štiti od svega – prašine, polena, a bogami i čini kožu vlažnijom. Da, ima i opciju osvežavanja kabine aromatičnim mirisom.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testPutnici na zadnjim sedištima dobili su takođe svoju zabavu: na širokom osloncu za ruke, između sedišta, smeštene su pomoćne komande, tako da oni koji se voze pozadi (onako, direktorski) mogu da podese položaj sedišta, temperaturu, ili izaberu svoje medijske sadržaje.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testIpak, prvo što će vas pitati japanski inženjeri i menadžeri na večeri na kojoj se druže sa novinarima, jeste šta mislite o hibridnom potencijalu koji su napravili.

Tačnije, da li je u (ovom slučaju) novinar “Auto magazin” zadovoljan performansama i kako vidi budućnost hibridne tehnologije. Bila je to prilika za odgovor tipa “…da, ali…”, što će reći da je motor u “kamriju” pravi biser, a da budućnost hibrida nije najjasnija u ovom trenutku, kao što misli vaš izveštač…

auto magazin srbija 2019 toyota camry testŠto se tiče motora, reč je o istom rešenju koje se nalazi u Toyotu RAV4. Ugrađen u Camry, ovaj snažni hibridni motor izgleda kao igra na sigurno: jednostavno, lako je pretpostaviti da će Camry dobiti i više nego dovoljno energije za odlične performanse.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testAuto je, ponovićemo, perfektno balansiran; masa je raspoređena gotovo idealno, a precizno su urađeni i detalji od kojih presudno utiče upravljivost, kao već mnogo puta ponovljena reč upravljivost.

Put od splitskog aerodroma, gde smo prvi put seli u Camry, ka Šibeniku, bila je dobro izabrana test ruta.

Činili su je deo (pri)gradskih ulica Splita, potom (izuzetno kvalitetna) deonica auto-puta A1 prema Šibeniku, onda i krivudavi regionalni putevi po brdima u dalmatinskom zaleđu.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testVožnja auto-putem je, pretpostavljate, plovidba po mirnom moru. Tiho, mirno, sa neprimetnim približavanjem brzinama koje vas opominju sa saobraćajnih znakova.

Sišavši sa nove i brze saobraćajnice, očekivali smo puteve na koje bismo naišli kod nas. Ništa od toga. Brdski putevi koji povezuju sela iznad Jadrana izgledaju kao da su juče napravljeni, bez rupa, krpeža i propalih bankina.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testTakvi putevi dali su nam dodatni izazov, pa smo vezane krivine iskoristili za malo forsiranja na pravcima, ali i brze prolaske kroz zavoje.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testCamry odlično prati vaše pokrete na volanu, drži se zadatog pravca i ne naginje se značajnije.

Posle pedesetak kilometara brze vožnje po uzastopnim prevojima i krivinama, ipak shvatite da je ovaj automobil stvoren za vožnju sa stilom.

To znači da će vam ritam-vožnja više odgovarati, nego nagla ubrzanja i kočenja pred krivinama.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testTo nas vraća na prve reči koje smo čuli na ovoj promociji “kamrija” – da nije reč o sportskom automobilu.

Shvatili smo suštinu, a to je da auto ne pati od nedostatka potencijala, već da je, japanski smisleno, stvoren sa prestižnim karakteristikama limuzine za uživanje.

U to bi trebalo da se uvere i naši kupci, već u maju kada nova Toyota Camry stiže na naše tržište.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testCene

Toyota stiže u Srbiju sa četiri nivoa opreme za Camry. Već početni paket pod nazivom Style imaće dugu listu opreme.

Ako se odluče za ovu verziju, kao poklon u znak dobrodošlice, naši kupci dobiće popust od 1.500 evra, pa će ih Camry Style koštati 32.900 evra. Ovde možete da pogledate i detaljan cenovnik.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testSve Tojotine krune

Ime Camry nastalo je engleskim prevodom japanske reči „kanmuri“, što znači kruna. Ovaj naziv je samo nastavak Tojotine tradicije da u imenima svojih automobila koristi različite nazive za krunu; model “kraun” (Crown iz 1955.), Corona i Corolla su latinske reči takođe za krunu i malu krunu, tu je i „tijata“ iz 1960…

auto magazin srbija 2019 toyota camry testOsma generacija

Naziv „kamri“ Tojota prvi put koristi na limuzini sa četvoro vrata poznatoj kao „selika kamri“. Kao nezavistan model “kamri“ debituje 1982. najpre kao sedan, a zatim i kao liftbek.

Do sada je prodata u 19 miliona primeraka. Zanimljivo je da se na različitim tržištima prodavao pod raznim imenima, a nudio se i sa dve različite širine karoserije što je vrlo retko u automobilskoj industriji.

U Evropi je prvi put počela da se prodaje 1984. sa dva benzinska i dva dizel motora – benzinci od 1,8 litara i 100 KS, 2,0 od 103 KS, kao i dizeli 1,8 od 80 KS i dvolitraš od 88 KS.

Jedna od verzija koja je bila namenjena tržištima Japana, Australije i Severne Amerike je bio „kamri solara“ predstavljen 1998. Najpre je bio dostupan kao kupe, da bi dve godine kasnije predstavljen i kabriolet koji je zamenio „seliku kabrio“.

Za njega su bili rezervisani najsnažniji motori od dva i tri litra u rasponu snage od 115 do 220 „konja“. Zvanično, sa svim varijacijama koje su ponuđene, do sada je „kamri“ imao sedam generacija.

auto magazin srbija 2019 toyota camry testToyota Camry

[double_paragraph][block]Motor [/block][block]2,5 Hybrid [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Zapremina (ccm) [/block][block] 2487 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Snaga (kW/KS) [/block][block] 160/218 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Maks. o. moment (Nm) [/block][block] 221 pri 3600-5200 o/min [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Menjač [/block][block] CVT [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Dimenzije (mm) [/block][block] 4885/1840/1445 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Međuos. rastojanje (mm) [/block][block] 2825 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Prtljažnik (l) [/block][block] 524 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Masa (kg) [/block][block] 1595 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Maks. brzina (km/h) [/block][block] 180 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Ubrzanje 0-100 km/h (s) [/block][block] 8,3[/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Potrošnja (l/100 km) [/block][block] 4,2 [/block] [/double_paragraph]

[double_paragraph][block]Emisija CO2 (g/km) [/block][block] 98 [/block] [/double_paragraph]

Elektro motor: sinhroni sa permanentnim magnetom, 88 kW (120 KS), maks. o. moment 202 Nm, baterije Ni-Mh, nominalni napon 244,8 V, maks. napon sistema 650 V

auto magazin srbija 2019 toyota camry test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring