Auto magazin

Volvo pogled u budućnost

Volvo pogled u budućnost
03.06.2019.

Budućnost razvoja automobila je tu: Volvo Cars i Varjo, finski proizvođač vrhunskih naočara za augmentativnu realnost, uspostavili su prvi pristup mešovite realnosti za ocenu prototipa, modela i tehnologija aktivne bezbednosti u svetu.

Zahvaljujući odluci fonda Volvo Cars Tech o investiranju u Varjo, ta saradnja će dodatno da ojača. Tech Fund je fond rizičnog kapitala proizvođača automobila koji investira u start-up tehnološka preduzeća sa visokim potencijalom.

Volvo Cars i Varjo prvi put omogućavaju vožnju pravog automobila uz upotrebu naočara za mešovitu realnost, a pri tome su u svrhu razvoja besprekorno dodati virtuelni elementi ili sveobuhvatne funkcije koje se čine stvarne, i to za vozača, kao i za senzore automobila. Nešto takvo do sada nije uspeo da učini nijedan drugi proizvođač automobila.

Naočare Varjo XR-1 omogućavaju fotorealističnu mešovitu ili virtuelnu realnost visoke rezolucije, koja je bolja od bilo čega što je na raspolaganju u ovom trenutku.

Kao takve, naočare XR-1 mogu u velikoj meri da smanje vremenski okvir razvoja, stvaranjem nove sposobnosti za skoro momentalno ocenjivanje funkcija i modela.

U poređenju sa njihovim prethodnikom, naočare XR-1 karakterišu dodatne kamere visoke rezolucije koje omogućavaju mešovitu realnost.

Zahvaljujući tome, dizajneri i inženjeri Volvo Cars „voziće“ automobile budućnosti i ocenjivaće sve funkcije u simulacionom okruženju mnogo godina pre njihovog nastanka, što kompaniji omogućava da razvije najbezbednije automobile sa najnaprednijim korisničkim iskustvom.

„Zahvaljujući pristupu primenom mešovite realnosti, možemo početi sa ocenjivanjem modela i tehnologija dok su doslovno još uvek u fazi iscrtavanja“, izjavio je Henrik Grin, tehnološki direktor kompanije Volvo Cars.

„Umesto uobičajenog statičkog načina ocenjivanja novih proizvoda i ideja, koncepte možemo odmah da isprobamo na putu.

Taj pristup omogućava veliku potencijalnu uštedu troškova zahvaljujući definisanju prioritetnih zadataka i uklanjanju uskih grla u postupku izrade dizajna i razvoja već mnogo pre.“

Naočare XR-1 inženjerima Volvo Cars takođe omogućavaju mnogo jednostavniji razvoj i ocenu rešenja aktivne bezbednosti.

Stručnjaci za bezbednost u Volvo istraživačkim centrima u Švedskoj mogu da voze prave automobile, dok nose naočare XR-1, i uz to da ispituju virtuelne sisteme aktivne bezbednosti koji su ugrađeni na osnovu augmentativne realnosti u stvarnom okruženju.

Veoma precizna tehnologija za praćenje očiju, koja je ugrađena u XR-1, olakšava ocenjivanje onog kako vozači koriste novu funkcionalnost, kao i utvrđivanje onog u kolikoj meri i na koji način
ih to ograničava u vožnji.

Taj tehnološki osmišljen pristup merenju nivoa smetnji omogućava kompaniji Volvo Cars da razvija nove funkcije, bez uzrokovanja dodatne smetnje.

Volvo Cars je lider u automobilskoj industriji po pitanju upotrebe augmentativne i virtuelne realnosti u pogledu dizajna i razvoja.

Partnerstvo sa kompanijom Varjo je najnovija i najnaprednija manifestacija snažnog položaja kompanije u toj oblasti.

Volvo Cars veruje u moć pametnih partnerstava sa vodećim tehnološkim kompanijama za razvoj tehnologija sledećih generacija.

„Varjo je očigledan lider u svojoj oblasti“, navodi Zaki Fasihudin, generalni direktor fonda Volvo
Cars Tech.

„Tehnologija kompanije izuzetno obećava u budućnosti, međutim već i danas nudi jasne aplikacije za Volvo Cars. Varjo je školski primer vrste preduzeća u koja želimo da investiramo.“

Naočare Varjo XR-1 i primena tehnologije Volvo Cars od danas će biti predstavljene na izložbi augmentativne realnosti Augmented Reality World Expo u Santa Klari u Kaliforniji.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]U svrhu primene tehnologije, predat je patent.

[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/tCv0hJGBo_I”][/vc_column][/vc_row]

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

2 komentara

 1. MMS auto
  MMS auto June 14, 16:05

  Volvo je stalno prednjačio, ali ovo je ipak možda za koju deceniju prerano. Ne vidi se na koji će način ovakve naočare pridoneti bezbednosti saobraćaja.

  Reply to this comment
 2. Mario Mioč
  Mario Mioč November 24, 10:46

  Ovo bi moglo biti odlično.

  Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Pozdrav imam Nissan qashqai 1.6 diesel automatik 2017 god prešao 88000 kilometara koje ulje da [...]

Nekim vozačima ovakvi sistemi su itekako potrbni. Uspalvaju se u vožnji, pričaju, gube koncentraciju. Za [...]

Neka od ovih vozila, pre svega Mercedes i Golf kod nas se ne smatraju old [...]

oseća se povećano interesovanje za kamionetima. Nekima je potreban onaj prostor za teret, ko ide [...]

Danas nema auta bez klime, ne može da se rentira, ni da se proda, retki [...]

Nisam ljubitelj SUV modela. Stelvio je bio prvi SUV koji sam poželeo da imam, a [...]

Preuzmite Auto magazin za android