Auto magazin

Prva vožnja: Opel Astra

Prva vožnja: Opel Astra
13.11.2015.
Budućnost je sada

Ovo je jedan od retkih automobila čiju smo novu generaciju s nestrpljenjem očekivali. "Astra" nije bez razloga popularna na ovim prostorima. Sudeći po utiscima sa prve vožnje, razloga za ljubav će biti još više Bratislava, Slovačka Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Auto magazin opel astra promocija

Opelovi kompakt automobili su već četiri decenije omiljeno prevozno sredstvo u našoj zemlji. Nemačko poreklo i generalno dobar imidž su najviše zaslužni za ovakav status. Nekada je to bio “kadet” a od početka devedestih “astra”. Oba ova modela su bila u samom vrhu liste želja prosečnog vozača u Srbiji.

Na poziv Opela, prisustvovali smo evropskoj prezentaciji “astre K”, koja je održana manjim delom u Austriji a većim u Slovačkoj, na lokalnim putevima oko glavnog grada, Bratislave.

Domaćinska atmosfera i željno iščekivana nova “astra” su učinili da se osećamo kao kod kuće. Opel nam je pripremio četiri verzije za testiranje, tri benzinca i jedan dizelaš. Svi ovi motori su praktično novi i samostalno su razvijeni od strane stručnjaka iz Riselshajma.

Iako gama motora počinje sa atmosferskim benzincem zapremine 1,4 litre od 100 “konja”, na prezentaciji je osnovnu verziju predstavljao najnoviji – 1,0 turbo-benzinac sa 105 konjskih snaga. Ipak, mi smo se za prvu vožnju odlučili za zlatnu sredinu, koju u ovom slučaju predstavlja 1,4 turbo-benzinac sa 150 KS.

Auto magazin opel astra promocija

Na prezentaciji je osnovnu verziju predstavljao najnoviji – 1,0 turbo-benzinac sa 105 konjskih snaga

Osim u ovoj, jačoj verziji, prodavaće se i sa 125 “konja”. Ostale dve verzije “astre” koje su nam bile dostupne za test vožnje su 1,6 turbo sa okruglo 200 KS i najjači dizelaš iste zapremine od 136 “konja”.

Svaka sličnost sa odlazećom generacijom “astre” je namerna. Dizajneri Opela su nam na kratkoj prezentaciji objasnili da nisu želeli previše da menjaju dizajnerski pravac koji se pokazao više nego uspešnim. Razlike su sasvim dovoljne da se postojeća ideja usavrši ali i da se novi auto distancira od starog.

Auto magazin opel astra promocija

Svaka sličnost sa odlazećom generacijom astre je namerna

Dakle, ovo nije nikakav sveobuhvatniji redizajn, već je “astra K” potpuno nov auto na kome se bukvalno sve razlikuje u odnosu na “astru J”. Sve u svemu, dizajn je takav da zaista nismo uspeli da pronađemo neku manu, a još manje funkcionalnu.

Ima tu dosta kreativnih momenata koji prijaju oku a jedan od njih je na vratima gepeka koji je inače prvi deo automobila sa kojim smo se susreli. Prtljažna vrata su konkavna sa ispupčenim Opelovim znakom ispod koga se krije taster električne bravice. Lepo izvajane linije, kojih se ne bi postideli ni najbolji vajari, su zaslužne za status jednog od najlepših automobila u ovom trenutku.

Auto magazin opel astra promocija

Ovo nije nikakav sveobuhvatniji redizajn, već je astra K potpuno nov auto

Prethodna generacija “astre” je bila specifična po tome što je unutrašnjost pretendovala na premijum segment, i u pogledu dizajna i materijala. Ovaj put nema velikog iznenađenja, s obzirom da je zadržan ionako visok nivo kvaliteta. Međutim, razlika u funkcionalnosti je prilična. Ovde je primenjen princip da je manje u stvari više, tako da je u velikoj meri smanjen broj dugmića i tastera.

Na centralnoj konzoli sada postoje tri grupe tastera – za multimediju, “klimu” i komande vezane za samu vožnju, pa je njihovo korišćenje intuitivno. Opel se potrudio da utisak ekskluzivnosti podigne na viši nivo time što su bočne stranice donjeg dela centralne konzole obložene proštepanom eko-kožom.

Auto magazin opel astra promocija

U novoj Astri je primenjen princip da je manje u stvari više, tako da je u velikoj meri smanjen broj dugmića i tastera

Dakle, estetika i osećaj doživljenog kvaliteta su na vrlo visokom nivou, kako i dolikuje brendu iz Riselshajma. Međutim, podjednako važan je i tehnički aspekt, što ga i dalje drži u samom vrhu klase. Test vožnja počinje. Izlazimo sa parkinga bečkog aerodroma gde smo preuzeli automobile i vozimo auto-putem ka Bratislavi.

Već prvi kilometri vožnje jačeg turbo-benzinca otkrivaju šta je novo. Potrošnja je iznenađujuće niska i praktično je na nivou doskorašnjih dizelaša. Pri konstantnih 130 km/h putni računar pokazuje nešto manje od šest litara, što je vrlo dobar rezultat za 150 “konja”. Za to je zaslužna ne samo 200 kilograma manja masa, već i poboljšana aerodinamika čiji koeficijent otpora vazduhu iznosi 0,285 Cd.

Auto magazin opel astra promocija

Dizajneri Opela su nam objasnili da nisu želeli previše da menjaju dizajnerski pravac koji se pokazao više nego uspešnim.

Opel kaže da je ovo potpuno novi motor a mi primećujemo da je dosta elastičniji od starog 1,4 turbo-benzinca. Jača verzija pokazuje da ima dovoljno snage i za veće putne brzine, tako da bez problema ubrzava sa 130 na 150 km/h u petom stepenu prenosa. Šesta je i dalje namenjena održavanju krstareće brzine.

Prelazimo u Slovačku i isključujemo se sa auto-puta. Domaćini su nam isprogramirali GPS tako da nas ruta vodi kroz ruralna područja i lokalne puteve sa idiličnim jesenjim pejzažima. Ovde imamo priliku da kroz krivine isprobamo novopodešeno ogibljenje ali i motor.

Auto magazin opel astra promocija

Iako je kraća od prethodne generacije, prostor na zadnjoj klupi nove astre nije smanjen

Turbo-benzinac se rado vrti na višim obrtajima, bez preteranog povećanja potrošnje. Primećujemo i blagu zadršku kada pri oko četiri hiljade obrtaja naglo dodamo gas, a nakon par trenutaka neodlučnosti, motor snažno vuče sve do 6.500 obrtaja kada počinje crveno polje na obrtomeru.

Ogibljenje je prilično neobično podešeno. “Astra” vrlo meko upija sitne neravnine a u kombinaciji sa dugim se ponaša kao da lebdi. Vrlo brzo smo se navikli na nesvakidašnji spoj komfora i sportskih voznih karakteristika, pa smo oštre krivine savladavali velikim brzinama bez dostizanja limita.

Auto magazin opel astra promocija

Pravilan oblik gepeka olakšava slaganje prtljaga

Konstruktorima Opela je očigledno bilo veoma važno ponašanje automobila u ovakvim situacijama, pa su idealan raspored mase i još bolje vozne karakteristike postigli skraćenjem međuosovinskog rastojanja za dva centimetra. Snižen je i centar mase tako što je auto niži za 25 milimetara.

Uprkos svemu tome, putnici na zadnjim sedištima su profitirali za 35 milimetara za kolena, dok je prostor za glavu vozača povišen za 22 milimetra. Drugim rečima i vrlo visoki vozači neće imati problem sa komforom i preglednošću.

Auto magazin opel astra promocija

Kvalitet se primećuje na svim detaljima u kabini

Drugog dana test vožnje menjamo automobile. S obzirom da u Srbiji nećemo imati čestu priliku da vozimo najjaču verziju, odlučujemo se baš za nju. Ovaj auto je prava mera za sve one koji uživaju u sjajnim performansama. Turbo-benzinac zapremine 1,6 litara sa okruglo 200 “konja” do “stotke” stiže za nešto više od osam sekundi.

U odnosu na 1,4 je uglađeniji i trenutno prima gas bez obzira na obrtaje i režim rada. Posebno mu prijaju viši obrtaji kada pokazuje veliku rezervu snage i tada postaje nepresušna inspiracija za nagla ubrzanja i međuubrzanja. Ovako motorizovanu “astru” je pravo zadovoljstvo voziti ali to ima svoju cenu.

Auto magazin opel astra promocija

Opel se potrudio da utisak ekskluzivnosti podigne na viši nivo time što su bočne stranice donjeg dela centralne konzole obložene proštepanom eko-kožom

Iz tog razloga verujemo da će našim kupcima biti najzanimljiviji novi jednolitarski turbo-benzinac koji isporučuje 105 “konja”. Ovaj auto smo vrlo kratko vozili ali i to je bilo dovoljno da dostignemo potrošnju od oko šest litara u gradskoj vožnji. Zanimljivo je da je motor toliko elastičan da se nismo osećali inferiorno u pogledu snage.

Naprotiv, mala mašina je prilično eksplozivna i veoma elastična a zahvaljujući velikom obrtnom momentu od 170 Nm dovoljno je da menjač ubacite u četvrtu i više ga ne dirate osim ako stajete. Opel ističe i veoma niske troškove redovnog servisiranja, tako da će nova “astra” biti ne samo još jedan lep automobil već i povoljna za redovno održavanje.

Auto magazin opel astra promocija

Bezbednost na prvom mestu
Tokom vožnje, u velikoj meri nam je pomagala kamera koja beleži znakove sa ograničenjem brzine. Informacija o ograničenju se zadržava na displeju između instrumenata ali i na velikom displeju na centralnoj konzoli.

Ugrađeni su i radarski senzori za upozorenje od sudara a preko tastera na volanu se podešava koliko rano želite da vas auto upozori od opasnosti od sudara. Ukoliko ne reagujete na vreme, auto će sam aktivirati kočnicu do brzine od 80 km/h kako bi se izbegao sudar, a do 40 km/h čak potpuno zaustavlja vozilo.

Za sve ovo zaslužan je Opel Eye koji objedinjuje bezbednosne sisteme. Među njima su kontrola mrtvog ugla i aktivna asistencija za održavanje pravca u saobraćajnoj traci. Za razliku od sličnih sistema koji zvučno ili vibracijom volana upozoravaju vozača da gazi liniju, Opelov koriguje volan tako da vraća auto u svoju traku ukoliko vozač slučajno zaspi za volanom.

Auto magazin opel astra promocija

Masaža za vozača
Auto koji smo najduže testirali je opremljen maksimalnom opremom koja podrazumeva i beskontaktno otključavanje. Ugrađeni su čak i grejači zadnjih sedišta sa dva USB konektora. Važnije od toga su novoprojektovana prednja sedišta za čiju konstrukciju su se pobrinuli čak i medicinski stručnjaci. Rezultat je jedinstven u klasi, a osim vrhunske ergonomije, “astra” može da se pohvali sedištem vozača koje ima masažu i električno podešavanje širine naslona. Oba prednja sedišta imaju mogućnost grejanja ali i ventilacije.

Auto magazin opel astra promocija

Inteligentni LED farovi
“Opel astra” je prva u klasi koja ima inteligentna glavna LED svetla. Svaki far sadrži 16 LED elemenata a uz pomoć kamere skenira se situacija ispred automobila. Osim automatskog aktiviranja dugih svetala, “astra” prepoznaje vozila ispred pa isključivanjem odgovarajućih LED elemenata snop svetla preskače vozila ispred i dodatno osvetljava situaciju uz sam put.

Mi smo imali prilike da probamo ove farove u noćnoj vožnji i rezultat je impresivan. Intenzitet svetla je dosta jači nego što smo navikli a LED elementi se i po nekoliko puta aktiviraju i isključuju u roku od par sekundi. Do brzine od 80 km/h, vozač 30 do 40 metara ranije uočava prepreku na putu i reaguje 1,5 sekundi brže kako bi je izbegao.

Auto magazin opel astra promocija

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]