Prva vožnja: Renault Espace 2015

Reno ne odustaje od avangarde. Novi "espas" ima cilj da proširi krug kupaca u odnosu na onaj koji je imao stari model. Šta više, Reno je ozbiljno zašao u premijum segment uvođenjem velikog krosovera poznatog imena Savudrija, Istra, Hrvatska Od našeg specijalnog izveštača, Aleksandar Bursać

Već prve fotografije novog “reno espasa” su izazvale veliko nestrpljenje da uživo vidimo i provozamo auto potpuno novog koncepta sa starim imenom.

Doživeli smo ga kao drugi pokušaj da se oživi ideja “reno avantajma”, koji definitivno nije imao konkurente u Evropi a i šire. Njegov koncept je bio toliko jedinstven i daleko ispred svog vremena da je malo kupaca imalo hrabrosti da se upusti u avanturu.

auto magazin renault espace istra
Espas otvara potpuno novo poglavlje luksuznih velikih krosovera u Evropi

Sa novim “espasom”, Reno je obnovio deo ideje Avantajma u pogledu oblika karoserije ali sa daleko efikasnijim iskorišćenjem prostora. Šta više, “espas” je dobio naglašenu karakteristiku “krosovera”, podvrste koja je relativno skoro zaživela a “avantajm” je u svoje vreme samo nagoveštavao.

Dakle, “espas” otvara potpuno novo poglavlje luksuznih velikih krosovera u Evropi koje je pre njega donekle započela Mercedesova “R klasa”. Doduše, “mercedes” je uglavnom namenjen Amerikancima.

Da ne bude zabune, iako Dajmler i Reno-Nisan imaju odličnu saradnju, “espas” nije prepakovana “R klasa”. Ima kraće međuosovinsko rastojanje za desetak centimetara i dosta manje motore. Sa druge strane, koncept je sličan. Ideja je da se ponudi obilje prostora i luksuz koji je obezbeđen vrlo bogatim paketima opreme čak i u osnovnoj verziji.

auto magazin renault espace istra
Espas dostupan u tri nivoa opereme, od kojih je treći po redu inicijale (Paris Initiale)

Mi smo imali prilike da provozamo “espas” od Zagreba do Istre, rutom koja je obuhvatala auto-put i vožnju po lokalu. Odmah da kažemo da je “espas” dostupan u tri nivoa operem, od kojih je treći po redu “inicijale” (Paris Initiale).

Za tržište Adrija regije, pa i naše, biće dostupni dizel benzinski motori. U prvom slučaju, reč je o 1,6 dizelašu u dve verzije snage, sa 130 i 160 “konja”. Jači će se prodavati samo sa EDC automatizovanim menjačem sa dve lamele i šest brzina, dok je za slabiji rezervisan šestostepeni manuelni.

Treći motor je 1,6 turbo-benzinac sa 200 KS koji se inače ugrađuje i u “reno klio RS”. Ovde ima 20 Nm više i sedmostepeni EDC menjač.

auto magazin renault espace istra
Ima samo desetak centimetara kraće međuosovinsko rastojanje u odnosu na mercedes R klase

Za test vožnju su nam bili dostupni primerci sa srednjim, “zen”, i trećim, “inicijale”, paketom opreme. Razlika je prilično velika. Najskuplji se već na prvi pogled razlikuje po specijalnoj ljubičastoj boji i oznakama “inicijale” natpisom ispod Reno znaka na prednjem i zadnjem delu vozila.

Za fotografisanje smo ipak odabrali srednji paket, iz čisto tehničkih razloga, s obzirom da se svetlije boje lepše uklapaju u morski ambijent. Sve fotografije unutrašnjosti su napravljene na “inicijale” primerku, koji smo imali prilike da vozimo sve vreme tokom trajanja prezentacije.

Koketiranje sa premijum segmentom zaista ima opravdanje, ne samo u kombinaciji avangardnog i elegantnog dizajna, već i u izboru materijala, pa i završnoj obradi. “Espas” zaista deluje luksuzno, počevši od osećaja prilikom otvaranja i zatvaranja vrata, pa sve do velike količine fine kože u kabini.

auto magazin renault espace istra
Koketiranje sa premijum segmentom zaista ima opravdanje, ne samo u kombinaciji avangardnog i elegantnog dizajna, već i u izboru materijala

Osim luksuzne atmosfere, na nas je najveći utisak ostavila prostranost. Od “espasa” se to moglo i očekivati. Pogotovo je impozantan prostor za noge na zadnjim sedištima, gde bez problema možete da prekrstite noge. Grejači zadnjih sedišta su još jedan lep gest koji očigledno ima nameru da “ukrade srce” poklonicima premijum automobila.

Ipak, više od toga nude prednja sedišta, koja imaju ugrađene masažere. Iako je koža perforisana, nema ventilacije, već samo grejača. Još jedna luksuzna mogućnost je produžavanje donjeg dela sedišta, u stilu luksuznih limuzina.

Reno se potrudio da premijum atmosferu upotpuni ne samo kvalitetnom mekom plastikom na gornjem delu komandne table, već i štepom koji se nastavlja i na tapacirung vrata. Gotovo da i nema delova od trvde plastike, svuda je fina koža i štep. Da se nalazimo u najskupljoj verziji podseća nas i volan, sa oznakom “inicijale”.

auto magazin renault espace istra
Prekidači za obaranje zanjih sedišta nalaze se sa leve strane

To nam omogućava proširen meni na vertikalno postavljenom tabletu, koji sadrži bezbroj podešavanja i opcija. Najvažnije se odnose na “multi-sens” prilagođavanje, preko koga se bira režim rada motora, menjača, volana, ogibljenja, pa čak i boje ambijentalnog osvetljenja.

Suština je da se sve može individualno podesiti. Na primer, volan može da postane vrlo direktan sa malo manjom servo asistencijom što nam je prijalo u vožnji krivudavim putevima. Jednostavno, nismo morali da skidamo ruke sa volana prilikom ulaska u spore i oštre krivine. Stvar je ukusa da li ćete ogibljenje podesiti da bude tvrđe ili mekše.

Šta god da odaberete, auto ni u jednom trenutku neće biti previše tvrd i neudoban. Naprotiv, vožnja u “espasu” podseća na leteći ćilim, s obzirom da voli da “zapliva” preko dužih neravnina. One sitne gotovo da i ne primećuje, iako su pneumatici prečnika 19 inča. Zvuči apsurdno, ali na auto su montirane “devetnaestice balonke”. Pokazale su se kao sjajna opcija. Doduše, ne i za zamenu, kada na red dođe plaćanje.

auto magazin renault espace istra
Ideja je da se ponudi obilje prostora i luksuz koji je obezbeđen vrlo bogatim paketima opreme čak i u osnovnoj verziji

Na red dolazi jedna od najvažnijih opcija “espasa”. U “inicijale” opremi, “for kontrol” (4Control), odnosno upravljanje na sva četiri točka je standardni deo opreme. Ovaj sistem poznajemo još sa “lagune” a ideja je da i zadnji točkovi učestvuju u skretanju. Prilikom manevrisanja okreću se u kontra smeru u odnosu na prednje, kako bi smanjili krug okretanja.

Sistem je zaista od velike pomoći prilikom parkiranja a prečnik okretanja je na nivou “klija”. U brzim prolascima kroz krivine zadnji točkovi se okreću u istom smeru kao i prednji, tako da omogućavaju bolju stabilnost vozila.

Svi raspoloživi primerci “espasa” su bili opremljeni jačim dizelašem od 160 konja i EDC menjačem. Moramo da priznamo da auto nema problem sa nedostatkom snage, kao i da logika menjača inteligentno obavlja svoju funkciju.

auto magazin renault espace istra
Prednja sedišta imaju grejače i masažere

Nema komandi na volanu, već se u manuelnom modu koristi ručica menjača. Ona je jedan od najinteresantnijih delova automobila. Nema mehanički određene položaje, već je najsličnija džojsticima u hibridima. Pritiskom na bočni taster “P” automatski se kativira i elektronska ručna kočnica.

Dakle, uz atraktivan dizajn, obilje prostora i luksuznu kabinu, “espas” nudi i vrlo naprednu tehnologiju. Iako ponuđeni motor nije slab, bilo bi dobro da kupci imaju mogućnost izbora većeg i još snažnijeg motora.

auto magazin renault espace istra
Komanda adaptivnog tempomata na volanu

Na kraju, vraćamo se na pitanje o ciljnoj grupi. Reno ozbiljno računa na kupce premijum segmenta, koji bi radije dali novac za dobro opremljen “espas” nego za baznu verziju premijum SUV-a ili limuzinu D segmenta.

“Espas” sa prvim po redu “lajf” paketom opreme, kod nas može da se kupi već za 29.990 evra. Najskuplji, “inicijale”, košta 41.990 evra, što je nekoliko hiljada manje u odnosu na Hrvatsku i Francusku.

auto magazin renault espace istra

Koža i štep
“Inicijale pari” (Initiale Paris) paket opreme zaista ne zaostaje za limuzinama premijum segmenta. Koža je prisutna svudau kabini, kao i štepovi na mekoj plastici komandne table i tapacirunga vrata.

auto magazin renault espace istra

Zadnja sedišta “na dugme”
Drugi i treći red sedišta se obaraju jednostavnim pritiskom na dugme. To može da se učini preko tastera u prtljažniku ili preko tableta na centralnoj konzoli u specijalnom meniju.

auto magazin renault espace istra

Dizajn na prvom mestu
Između prednjih sedišta se nalazi velika pregrada za odlaganje flaša i sitnica. Ipak, nije najpraktičnije rešen, recimo, prostor za odlaganje mobilnog telefona. Morali bi ste dobro da zavučete ruku kako bi ste ga dohvatili.

auto magazin renault espace istra

Renault Espace
Motor Energy dCi 130 Energy dCi 160 EDC Energy Tce 200 EDC
Zapremina (ccm) 1598 1598 1618
snaga (kW/KS) pri o/min 96/130 pri 4000 118/160 pri 4000 147/200 pri 5750
maks. o. moment (Nm) pri o/min 320 pri 1750 380 pri 1750 260 pri 2500
menjač 6 brzina manuelni, 6 brzina EDC, 7 brzina EDC
dužina/širina/visina (mm) 4857/1885/1677
međuos. rastojanje (mm) 2884
prtljažnik (l) 247/2035 l (7 sedišta)
rezervoar (l) 58
masa (kg) 1622 1659 1609
pneumatici 235/65 R17, 235/60 R18, 235/55 R19, 255/45 R20
maks. brzina (km/h) 191 202 211
ubrzanje 0-100 km/h (s) 10,7 9,9 8,6
potrošnja (l/100 km) 4,0/4,4/5,1 4,4/4,6/5,0 7,8/7,8/7,8
emisija CO2 (g/km) 116 120 140

auto magazin renault espace istra

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring