Auto magazin

Prva vožnja: Renault Scenic IV i Grand Scenic IV

Prva vožnja: Renault Scenic IV i Grand Scenic IV
02.03.2017.
Umetnost kretanja

Reno Srbija pripremio je veliku lokalnu prezentaciju četvrte generacije svog popularnog SUV modela „scenic“, kao i njegove produžene verzije „grand scenic“ Zadar, Hrvatska Od našeg specijalnog izveštača Ivan Katunac

 

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016 Ivan Katunac

Kao kulise grandiozne prezentacije poslužio je put od Zagreba do Zadra, kao i lokalni putevi po Dalmaciji.

U Zagreb smo stigli avionom i nakon kratkog predaha i doručka preuzimamo automobile i krećemo put Zadra.

Krećemo novim auto-putem koji je u odličnom stanji i omogućio nam je da se upoznamo sa ponašanjem automobila pri velikim brzinama, bukom u kabini i potrošnjom goriva.

Za početak odabrali smo „grand senik“ sa najjačim dizel motorom, četvorocilindrašem zapremine 1,6 litara snage 160 KS.

On snagu na prednje točkove prenosi pomoću šestostepenog robotizovanog menjača sa dva kvačila.

O ovom motoru smo pisali već više puta tokom promocije i testova većih renoovih modela poput „espasa“ i limuzine „talisman“. Još jednom je pokazao da se i pored relativno skromne zapremine lako nosi sa gabaritnim „senikom“. Uostalom, Reno nije slučajno prestao da navodi zapremine motora, već ih deklariše samo snagom – u ovom slučaju „dCi 160“.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Najveća razlika u dizajnu dve varijante je u zadnjim svetlima

Kabina „grand espasa“ je vrlo prostrana, a zahvaljujući velikim staklima svetla je i prijatna. Ako je automobil opremljen staklenim krovom, kao verzija koju smo testirali, atmosfera je još prijatnija i opuštenija, naročito ako je vreme tmurno. Utisak luksuza u velikoj meri donose prave fotelje sa profilisanim naslonima za glavu. U ovom automobilu sedite vrlo udobno i ne previše visoko, tako da je telo vozača i putnika opušteno što omogućuje da duga putovanja prođu bez prevelikog zamora.

Inače, „grand senik“ se pravi u varijantama sa pet i sedam sedišta, ali će se na tržištu Srbije prodavati samo varijanta sa tri reda sedišta. U slučaju kada je poslednji red oboren prtljažnik je 596 litara, odnosno samo 233 litra kada je klupa uspravljena.

Prilikom vožnje, kao i uvek striktno se pridržavamo ograničenja brzine. Pri konstantnih 130 km/h, buka u kabini je vrlo umerena, a ne ističu se ni zvuk točkova, ni fijuk vetra. Vozač i putnici na zadnjoj klupi mogu da razgovaraju normalno, bez povisivanja glasa.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Grand senik je elegantan i podseća na veći espas

Pri navedenoj krstarećoj brzini, na ravnim delovima puta, trenutna potrošnja se kreće oko 6,5 litara, što je odličan rezultat imajući u vidu da „senik“ ima veliku čeonu površinu.

Neposredno pred ulazak u novi tunel „Sveti Rok“, auto-put je zatvoren za saobraćaj, a navigacija nas vodi na lokalnu magistralu. Krivudavim putevima punim uspona i spustova prešli smo moćni Velebit. Pejzaž na vrhu uspona je jedan od najlepših koji je vaš izveštač imao prilike da vidi u svojoj višedecenijskoj karijeri.

„Grand senik“ je sa lakoćom ulazio u tesne i oštre krivine, a vozaču su dodatnu sigurnost ulivale odlične kočnice koje „grizu“ i vrlo su otporne na pregrevanje. Ovde moramo da pohvalimo i „EDC“ menjač koji se odlično snašao u ovakvim uslovima. Uvek je birao adekvatan stepen prenosa, a na nizbrdicama je „znao“ da treba kočiti motorom pa nismo imali previše potrebe da intervenišemo.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Klasičan senik ima u ponudi četiri nivoa opreme, a grand senik tri

U Zadar stižemo odmorni i veseli. Kako i ne bismo bili kada nas je dočekao prelepi plavi Jadran. Kraj obale se upoznajemo sa automobilom. Iako su dimenzije povećane u odnosu na prethodnu generaciju, automobil deluje lepši (mada je to subjektivna kategorija), proporcionalniji i niži nego ranije. Zahvaljujući prednjem delu sa vrlo zakošenim vetrobranom koji nas malo podseća na legendarni „avantajm“ (2001.), veliki SUV izgleda gotovo kao da je kupe.

Ovo važi za obe verzije „senika“. Inače, najveća razlika u dizajnu dve varijante je u zadnjim svetlima. Standardni model ima horizontalno postavljene svetlosne grupe, dok u „grand“ verziji one liče na bumerang. Inače, iznenadilo nas je što Reno nije i na ovim modelima iskoristio karakteristične dizajnerske elemente sa lučnim dnevnim svetlima koje su se odlično uklopile u dizajn „megana“ i „talismana“.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Obilje prostora za putnike pozadi u grand seniku, dok je u kraćoj varijanti prostor ograničen

Tokom prezentacije od predstavnika fabrike smo saznali da je poboljšan radarski sistem, tako da adaptivni tempomat sada radi do brzine od 160 km/h, a sistem za detekciju pešaka sa automatskim kočenjem funkcioniše do brzine od 60 km/h. Automobil takođe može da poseduje sistem koji koriguje putanju i automatski vraća vozilo u kolovoznu traku.

Klasičan „senik“ ima u ponudi četiri nivoa opreme, a „grand senik“ tri. Trenutno je u ponudi i specijalni paket opreme „edišn uan“ (edition one) koji se po opremljenosti nalazi između pretposlednjeg i poslednjeg nivoa.

Reno Srbija je već od starta prodaje obezbedila popust od 500 evra, pa najjeftiniji „senik“ može da se nabavi za 15.990 evra, a „grand senik“ za 18.990 evra. Inače Reno nudi i beskamatni kredit do pet godina, koliko iznosi i garancija na vozilo.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Dvadesetice neće biti preskupe
Još jedan neobičan detalj je izbor pneumatika. Naime, sve varijante „senika“ opremljene su točkovima prečnika 20 inča (195/55 R 20). Fabrika tvrdi da je upotrebila ovako neobično velike točkove zato što oni utiču na smanjenje potrošnje i buke. Ljubitelji „renoa“ su u momentu reagovali sa oprezom zbog toga što su se zabrinuli za cenu pneumatika. Međutim, fabrika je mislila na svoje kupce i našla je način da zauzda cenu. Naime, ovakav koncept sa relativno uskim i gumama velikog prečnika razvijala je sa tri poznate firme, Kontinentalom, Mišelinom i Gudjirom. Oni su se obavezali da će proizvoditi pneumatike za leto i zimu, kao i da cene neće biti veće od „sedamnaesticama“ i do sada najpopularnijoj dimenziji. To je svakako dobra vest za buduće kupce. Inače, trenutno su u ponudi samo jedna verzija aluminijumskih naplataka, s time što možete da personalizujete svoj auto pomoću specijalnih plastičnih lajsni.

magazinauto.com srbija renault scenic i drand scenic 4 promocija 2016

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]