Prvi kamion na svetu napravio Daimler 1896.

Ko je napravio prvi motor sa unutrašnjim sagorevanjem? Ko je napravio prvo vozilo sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem? Ko je napravio prvi dizel?

Sve su ovo pitanja na koja svi poprilično znamo odgovor. Ali da li ste se ikada zapitali ko je napravio prvi kamion? Mercedes-Benz tvrdi da ima odgovor. Evo priče.

Prvi Mercedes kamion

Prema saopštenju nemačke kompanije, Gottlieb Daimler, pionir konstrukcije motora sa unutrašnjim sagorevanjem i razvoja automobila, napravio je prvi kamion na svetu 1896. godine.

Zasnovan je na njegovim prethodnim razvojima i imao je dvocilindrični motor od 1,06 litara.

Prvi Mercedes kamion

Izgledom je ličio na zaprežna kola sa motorom. Imao je otprilike četiri konjske snage (3 kilovata), kanalisane ka zadnjim točkovima preko sistema na remenski pogon.

Motor je bio zaštićen sa dve spiralne opruge jer je bio veoma osetljiv na vibracije. A s obzirom na čvrste gvozdene točkove kamiona, mora da ih je bilo dosta.

Prvi Mercedes kamion

Upravljački mehanizam je koristio lanac za upravljanje prednjom osovinom sa lisnatim oprugama. Vozač je sedeo napred, dok je motor bio pozadi.

Prema dostupnim informacijama, kamion je imao prilično impresivnu potrošnju goriva od oko 6 litara na 100 kilometara (39,2 milja po galonu).

Prvi Mercedes kamion

Samo dve godine kasnije, Daimler je zajedno sa Vilhelmom Majbahom napravio unapređenu verziju kamiona, u kojoj je motor pomeren napred.

Kasnije te godine, kamion je konačno dobio sopstveni dizajn sa jedinstvenim prednjim krajem, koji ga je razlikovao od kola na kojima je zasnovan.

Prvi Mercedes kamion

Ubrzo je napravljena još jedna revidirana verzija sa motorom ispred prednje osovine. Ovo je bio veći 2,2-litarski motor sa Bosch sistemom paljenja i novim sistemom hlađenja.

Prvi Mercedes kamion

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring