Auto magazin

Prvi Škodin terenac: Škoda Trekka iz 1966.

Prvi Škodin terenac: Škoda Trekka iz 1966.
06.12.2016.

Prvi Škodin terenac pod nazivom “treka” (Škoda Trekka), predstavljen je davne 1966. godine. Kao model je bio veoma važan za češkog proizvođača a pojavio se neposredno posle prve generacije “oktavije”.

Ako vas izgled previše asocira na “lend rovera”, svaka sličnost je namerna. Još zanimljiviji je podatak da je “škoda treka” verovatno prvi model koji je ikad sklopljen na Novom Zelandu.

auto magazin rs srbija 1966 škoda trekka

Dogovor je bio da se terenac iz Mlade Boleslave isporuči u delovima zbog sniženih taksi i carina i da se kompletira na Novom zelandu, gde se neko vreme prodavao.

Iako je izgledala kao “lend rover”, ova “škoda” zapravo nije imala mnogo zajedničkih karakteristika sa britanskim modelom. Konstruisana je na modifikovanoj mehaničkoj platformi “oktavije kombi”, ali sa kraćim međuosovinskim rastojanjem.

auto magazin rs srbija 1966 škoda trekka

Odstojanje od tla iznosilo je 190 mm a imala je čak i opcionu blokadu diferencijala u cilju poboljšanja ofroud karakteristika.

U “škodu treka” se ugrađivao četvorocilindrični benzinac zapremine 1,2 litre sa 34 kW (47 KS) i 87 Nm. Snaga se preko četvorostepenog menjača prenosila na zadnje točkove.

auto magazin rs srbija 1966 škoda trekka

Imala je masu između 920 i 980 kilograma, u zavisnosti od verzije. Deklarisana prosečna potrošnja je bila 11 l/100 km, a maksimalna brzina je bila 110 km/h.

U ponudi je bilo nekoliko verzija karoserije, uključujući i pikap sa dva ili osam sedišta, a kupci su mogli da biraju između tvrdog i mekog krova.

auto magazin rs srbija 1966 škoda trekka

Tokom perioda od 1966. do 1972. godine, Motor Holdings iz Novog Zelanda je sklopio ukupno oko 3000 primeraka “škode treka”. Treba reći i da se u Novom Zelandu nije prodavala sa logoom Škode, koji se mogao naći jedino na ratkapnama.

Predstavljala je jedan od najjeftinijih modela na tržištu, sve do početka sedamdesetih, kada su uvozne takse smanjene a ponuda postala bogatija za brojne modele, uglavnom iz Japana.

auto magazin rs srbija 1966 škoda trekka

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Bolji je Opel Grandland 2.2 disel 177 ps [...]

Preuzmite Auto magazin za android