Pušenje u kolima će se kažnjavati i do 3.000 evra?

1

Nema sumnje da je pušenje nezdrava navika. Pasivno pušenje je još štetnije po vaše zdravlje, jer nefiltrirani duvan ulazi u vaša pluća.

Pušenje je generalno zabranjeno u zatvorenom prostoru, ali u privatnom vozilu možete slobodno da radite šta želite. Nemačka pokrajina se nada da će uskoro promeniti ova pravila, kako bi zaštitio putnike od neželjenih zdravstvenih rizika od pušenja.

Kako prenose nemački mediji, veće Severne Rajne-Vestfalije u Bremenu, Hamburg, pokrenulo je amandman na stavove 1, 2 i 5 Saveznog zakona o zaštiti od nepušača, koji bi sprečio vozače da puše u svojim vozilima u prisustvo trudnica ili maloletnika. Zabrana se ne odnosi na ljude koji voze sami.

Opravdanje Saveta za zabranu je da putnici ne mogu dobrovoljno da pobegnu od dima. Otvaranje prozora ili krovnog otvora takođe nije dovoljno; jedini način da se izvučete je da imate potpuno otvoreno vozilo. Ako vas uhvate, kazne će se kretati od 500 evra pa sve do 3.000 evra.

Pasivno pušenje ubija 166.000 dece godišnje širom sveta, a prema podacima Nemačkog centra za istraživanje raka (dkfz), koncentracija dima u vozilu je i do pet puta veća nego u prosečnom zadimljenom baru. Dkfz takođe kaže da je milion maloletnika u Nemačkoj trenutno izloženo duvanskom dimu u automobilima.

Nacrt zakona će biti prosleđen nemačkom saveznom parlamentu, koji će odlučiti da li će prihvatiti predlog ili ne.

Nemačka je već pokušala da zabrani pušenje u vozilima 2019. godine, ali nije uspela. U slučaju uspeha ovoga puta, Nemačka bi se pridružila zemljama poput Velike Britanije, koja je zabranila pušenje u vozilima pod sličnim okolnostima 2015. godine.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring