Auto magazin

Quattro pogon napunio 35 godina

Quattro pogon napunio 35 godina
27.01.2015.
Tri i po decenije na četiri točka

Fabrika Audi ove godine slavi veliki jubilej – 35 godina od kada se pojavio prvi "audi" sa pogonom na svim točkovima. Od tog dana istorija automobilizma, ali i reli sporta dobila je sasvim nov tok

Prvi primerak automobila sa ovim inovativnim pogonom, “audi kvatro” prikazan je na Salonu automobila u Ženevi, marta 1980. Ipak, sam početak priče datira iz zime 1977. godine kada je tim mladih stručnjaka Audija na čelu sa dr Ferdinandom Pjehom testirao prototipove sportskih automobila sa prednjim pogonom na zavejanim putevima Švedske.

Iako su pokazali zavidne rezultate, ovi automobili su bili sporiji od terentnog vozila snage svega 75 KS koje je imalo ručno aktiviran pogon na sve točkove. Tada su u Audiju došli na genijalnu ideju – da konstruišu snažni automobil koji će imati pogon i na prednje i na zadnje točkove.

auto magazin quattro kvatro 35

Prva limuzina sa kvatro pogonom je audi 80

Od ideje do početka projekta prošlo je samo mesec, dva. Pod šifrom “Projektni zadatak 262” krio se početak tehnologije koja će bitno uticati na razvoj automobilizma. Model “A1” bio je, u stvari modifikovani “audi 80” sa petocilindričnim turbo motorom i nešto većim međuosovinskim rastojanjem.

Zanimljivo je i to da je prvobitna ideja bila da se ova tehnologija nazove “karat” što je bio nemački akronim za “Coupe All-Wheel Drive Turbo”. Ipak preovladala je misao da nova tehnologija treba da naglasi da vozilo čvrsto stoji na putu, bez obzira kako automobil izgleda. Samim tim reč “kvatro” je bila logičan izbor.

Prvi “audi kvatro” predstavljen je 80-te godine i koštao je, tada impozantnih, 50 hiljada maraka. Za taj novac dobili biste ultimativnog sportistu sa turbo motorom zapremine 2,2 litra i snagom od 200 KS. I pored mase od 1300 kilograma, do 100 na sat je ubrzavao za 7 sekundi i dostizao je maksimalnu brzinu od 220 km/h.

auto magazin quattro kvatro 35

Audi je svima pokazao kako se kroti 600 konja u najtežim uslovima

Prvobitno je planirano da se ručno proizvede samo 400 komada kako bi se dobila homologacija za učešće u svetskom reli šampionatu. Međutim za 11 godina, koliko je trajao tržiši život “kvatra” proizvedeno je skoro 11.500 primeraka.

Sledeći korak bio je “sport kvatro” koji je prestavljen 1984. Bio je kraći od prethodnika, 100 konja snažniji i sa daleko modernijim motorom koji je imao četiri ventila po cilindru i aluminijumski blok motora. Proizveden je u 224 primerka i koštao je pozamašnih 204 hiljade maraka.

auto magazin kvatro quattro 35

Kada su ga predstavili pre 35 godina, izgledao je kao nešto van planete

Ovo vozilo bilo je neprikosnoveno u grupi B reli šampionata, a Audiju je donelo dve titule šampiona u kategoriji proizvođača i vozača. Specijalna verzija “sport kvatra” se takmičila i na legendarnoj trci Pajks Pik gde postaje nepobediv u periodu od 1985 do 1987. Naj upečatljiviji bio je “sport kvatro S1”.

Iza ove specifikacije krio se monstrum od 500 konjskih snaga koji je do 100 km/h stizao za tri sekude, a do 200 za manje od 12! Ipak ovako snažne mašine prostale su previše opasne za reli terene i uske asfaltne brzince pa je došlo do ukidanja grupe B, a Audi se polako orijentiše na kružne staze.

auto magazin kvatro quattro 35

Mnogi još uvek sanjaju da se nađu iza ovog volana

“Audi sport turing” debitovao je 1990. godine u čuvenom DTM-u. Već prve godine osvojena je titula, a naredne je dominacija potvrđena novim šampionskim naslovom. Vrhunac je bio 1996. godine kada je “A4 sport turing” učestvovao u sedam jakih nacionalnih šampionata (Velika Britanija, Nemačka, Italija, Španija, Australija, Južna Afrika) i kada je osvojio titule u svih sedam!

Nedugo posle toga, usledila je zabrana takmičenja za vozila koja imaju pogon na sve točkove jer su, jednostavno, bili nepobedivi. Ovakvi uspesi na sportskom polju vešto su iskorišćeni u marketinške svrhe, pa je popularnost Audijevih “kvatro” modela neverovatno rasla.

auto magazin audi kvatro quattro

Mehanička postavka pogona je aktuelna i nakon 35 godina

Do današnjeg dana prodato je preko šest miliona “audija” sa pogonom na sve točkove. Gotovo dve trećine čine modeli sa oznakom “A4” i “A6”, a u poslednjih nekoliko godina “kvatro” modeli čine četvrtinu ukupne prodaje Audija.

U automobilskim krugovima se šuška da bi u toku ove godine mogao da debituje model “kvatro kupe” u retro stilu. Prototip koji smo imali prilike da vidimo pre nekoliko godina izgleda spektakularno i nadamo se da će zaista ući u serijsku proizvodnju
A. Derbogosijan

auto magazin audi kvatro quattro 35

Prototip koji bi vrlo rado videli na drumu

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Istorija

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]