Auto magazin

Redizajnirani Kia Ceed dobio brojna unapređenja

Redizajnirani Kia Ceed dobio brojna unapređenja
14.07.2021.

Ceed, Kijin najprodavaniji model, dobio je brojna poboljšanja za modelno godište 2022, uključujući i dinamično i sportski dizajnirane detalje.

kia ceed

Petovratni hečbek, karavan i shooting brake razotkrivaju potpuno redizajniran prednji deo, sportski zadnji kraj, drugačije naplatke te osvežene boje karoserije i kabine, koji stiže na jesen.

kia ceed

Kao odgovor na želje kupaca i automobilske trendove sada su u ponudi i novi motori i menjači.

Kia Ceed 3. generacije je dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi

Kia Ceed donosi jednu od najatraktivnijih ponuda u C segmentu. Prvi je Kia model dizajniran, razvijen i napravljen u Evropi, kao i ekskluzivno namenjen evropskim ukusima, gde ima udeo od čak 28% u prodaji korejskog brenda na tržištima Starog kontinenta.

kia ceed

Potpuno redizajniran prednji deo donosi Kijin novi logo s pojednostavljenom grafikom imena, koja odražava slogan ‘Pokret koji inspiriše’. Posebna pažnja namenjena je međusobnom razlikovanju varijanti opreme (osnovna, PHEV, GT-line i GT), koje će se sada još više razlikovati.

kia ceed

Porodica Ceed kupcima nudi najsavremenije pogone, uključujući plug-in hibrid (PHEV) i blagi hibrid (MHEV), snage od 100 KS do 204 KS. Stranke Ceed-a moći će da biraju između turbo benzinskih (1.0 T-GDI i 1.5 T-GDI) i dizel motora (1.6 CRDi), koji dele Kijinu motornu tehnologiju Smartstream.

kia ceed

Motori Smartstream sadrže Kijinu motornu tehnologiju sa vremenski promenjivim upravljanjem otvaranja ventila (CVVD) koja optimizuje performanse. CVVT je poboljšan i pomoću ventila niskog pritiska za reciklažu izduvnih gasova (LP EGR) koji delimično vraća vruće gasova iz motora u komoru za sagorevanje kako bi smanjio gubitak usled pumpanja i poboljšao iskorišćenje goriva.

kia ceed

Novi 1,5-litarski T-GDi motor proizvode u Kijinoj fabrici u Slovačkoj, gde proizvode i sve članove porodice Ceed. Ovaj novi Smartstream motor, koji će zameniti dosadašnji 1.4 TGDi, raspoloživ je u paru sa 7-stepenim menjačem s dvostrukim kvačilom (7DCT) ili s 6-stepenim ručnim menjačem (6MT) i proizvodi 160 KS, dok ujedno u vazduh ispušta niže emisije štetnih gasova. Novi 1,5-litarski turbo benzinac je u ponudi i kao blagi hibrid (MHEV), dok je dizelski Ceed sa 136 KS rapoloživ kao blagi hibrid sa inteligentnim ručnim menjačem (iMT) ili 7DCT automatikom.

kia ceed

Po prvi put je MHEV i DCT tehnologiju dobio i 1.0 turbo benzinski motor koji kupcima nudi niže emisije. Tehnologija blagog hibrida (MHEV) pored nižih emisija donosi i bolje iskorišćenje goriva što znači manju potrošnju goriva.

kia ceed

PHEV varijante pokreće 1.6 GDi benzinski motor sa 141 KS sa 6-stepenim ručnim menjačem. Ovaj pogon dolazi s baterijskim sklopom kapaciteta od 8,9 kWh, koji s jednim punjenjem omogućava vožnju na struju do 57 kilometara.

Za GT varijante kao vrh ponude tu je 1.6 T-GDi motor sa 7DCT menjačem i 204 konjske snage.

Pomlađeni Ceed sa svojim varijantama nudi najviši nivo bezbednosti, putne udobnosti i pomoći kod parkiranja, zahvaljujući unapređenom zbiru naprednih sistema asistencije (ADAS). Isti zaštitom putnika i ostalih učesnika u saobraćaju smanjuju rizik i stres u vožnji.

Prethodni sistem upozoravanja na mrtve uglove sada je zamenila tehnologija aktivnog izbegavanja. Kod aktiviranja migavaca zbog promene vozne trake novi sistem upozoravanja na mrtve uglove (BCA) upozorava vozača ako postoji rizik od sudara s vozilom pozadi. Ako se nakon upozorenja rizik povećava BCA aktivno upravlja vozilom kako bi izbegao sudar.

kia ceed

Upozoravanje na dekoncentraciju vozača (DAW+) je poboljšano, jer sada sadrži upozoravanja na pomeranje vozila ispred – u tom slučaju se vozaču na ekranu prikazuje vizuelno upozorenje da se vozilo ispred udaljava, npr. na semaforu ili u saobraćajnoj gužvi.

Ostale funkcije ADAS koje će biti raspoložive kod Ceeda su sledeće: sistem za sprečavanje naleta (FCA), koji prepoznaje ne samo vozila i pešake nego i bicikliste; sistem za održavanje vozila na voznoj traci (LKA); pametno upozoravanje na ograničenja brzine; ručni graničnik brzine i automatsko paljenje/gašenje dugih svetala. Kijina poznata premisa ‘vidi bolje i budi vidljiv’ donela je novi dizajn dnevnih LED svetala sa ugrađenim LED maglenkama. Hečbek je dobio i sekvencijalne migavce na zadnjim LED svetlima koji se razlikuju s obzirom na nivo opreme.

kia ceed

Tehnologije ADAS, koje vozaču nude udobnost, takođe su dobile najnoviju nadgradnju. Sistem za održavanje vozila na voznoj traci 2. stepena (LFA) sada deluje i bez radarskog tempomata (SCC), što znači da ga Kia sada može ponuditi i uz ručni menjač. Kod prethodnika je pritisak na pedalu kočnice isključivao SCC, što je posledično isključivalo i LFA. S novom konfiguracijom vozači će moći češće koristiti LFA u različitim voznim situacijama kada im ne bude trebao tempomat.

kia ceed

Evropska proizvodnja kreće u avgustu, prodaja na jesen

Proizvodnja unapređenog Ceed-a kreće sredinom avgusta u Kijinoj evropskoj fabrici (Žilina,
Slovačka), a početak prodaja se očekuje na jesen.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android