Auto magazin

Rekordan prvi kvartal za Kia automobile u Srbiji

Rekordan prvi kvartal za Kia automobile u Srbiji
08.04.2021.

1

Posle brojnih izveštaja o uspesima KIA brenda u globalnoj prodaji, najstariji korejski proizvođač automobila se može pohvaliti rekordnim rezultatima i u našoj zemlji

Dok se svetska ekonomija oporavlja od posledica izazvanih pandemijom, KIA niže uspehe kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu.

Prema zvaničnim podacima MUP-a Srbije, srpsko tržište novih automobila završilo je prvi kvartal ove godine sa 4.991 novoregistrovanim automobilom što je porast u odnosu na prošlogodišnji prvi kvartal za 475 jedinica, odnosno 10,52%. Ovo se može smatrati dobrim rezultatom ako se uzme u obzir da prvi kvartal prošle godine nije bio pogođen pandemijom.

Test Kia Sportage 1.6 CRDi DCTKia je u Srbiji kupcima u prvom kvartalu isporučila 259 vozila što je porast od čak 88%. To čini oko 5,2% ukupnog domaćeg tržišta novih automobila. Time je srpski zastupnik uveliko nadmašio udeo Kije u prodaji u zemljama EU koja iznosi oko 3,6% tržišnog udela.

Zahvaljujući tome KIA je u Srbiji dospela na peto mesto među 44 brenda čija vozila su registrovana u našoj zemlji. Rezultat je utoliko značajniji ako se uzme u obzir da je sva prodaja ostvarena kroz maloprodajnu mrežu, te da na nju nisu uticale nikakve velike flotne kupovine vozila.

Test Kia Sportage 1.6 CRDi DCTPosmatrano po modelima, najprodavaniji Kijin model u prvom kvartalu ove godine je Sportage sa čak 149 prodatih primeraka što čini 58% Kijine prodaje u Srbiji. Samo u martu ove godine čak 85 kupaca selo je u svoje nove Sportage automobile čime se ovaj atraktivni Kijin SUV plasirao među pet najtraženijih putničkih automobila u Srbiji u ovom mesecu. Sportage je ujedno i najprodavaniji SUV srednje veličine (u tzv. C-SUV segmentu) u Srbiji.

auto magazin srbija test kia stonic 1.4Uz Sportage, drugi najtraženiji model u Kijinoj gami je urbani krosover Stonic koji je sa 48 isporučenih primeraka u prva tri meseca plasiran na treće mesto malih SUV vozila (segment B-SUV) u kome vlada izuzetno velika konkurencija.

Nakon Sportage-a i Stonic-a slede i drugi Kijini tradicionalno dobro plasirani modeli iz Ceed game (Ceed, Ceed Sportswagon, XCeed), kao i Rio, koji su našli ukupno 62 nova kupca u našoj zemlji u prvom kvartalu.

Auto magazin Srbija Test Kia Ceed 1.0 T-GDIEvidentno je da se celo srpsko tržište pomera sa tradicionalnih automobila B i C-segmenta kao SUV modelima, što je trend koji je već duže vreme prisutan u celom svetu. Iz pomenutih brojki može se zaključiti da su Kijini SUV i krosover modeli stekli veliko poverenje kod domaćih kupaca.

To poverenje opravdavaju zahvaljujući najboljem odnosu dobijeno/uloženo, modernom i višestruko nagrađivanom dizajnu, visokim kvalitetom i pouzdanošću, savremenim i ekonomičnim motorima, uz neizostavno najdužu fabričku garanciju na tržištu od 7 godina ili 150.000 km.

auto magazin srbija test kia xceed 1.4 t-gdi

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Info Najnovije

Slični tekstovi

1 komentar

  1. Nemanja Prelic
    Nemanja Prelic April 09, 18:43

    Kia proizvodi estetski divne automobile. Nisam posedovao njihov auto, ali prijatelji jesu i uglavnom su zadovoljni. Hvala na objavi!

    Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]