Renault Arkana ili Megane Conquest? Koja je razlika?

1

Ovih dana nastala je velika polemika oko imena najnovijeg Renoa u gami. Na svim tržištima osim za zemlje nastale raspadom Jugoslavije zvaće se Arkana, dok će se na ex-YU tržištima zvati Megane Conquest.

Renault Arkana Megane ConquestU detalje ne bismo ulazili s obzirom da je razlog svima više nego jasan, ali ne možemo a da ne primetimo da se izraz “Conquest” odnosi na osvajanje teritorija, dok je naziv “Arkana” nastao od latinske reči arcanum, što znači tajna.

Renault Arkana Megane ConquestZanimljivo je i to da će se evropske verzije u velikoj meri razlikovati u odnosu na onu za rusko tržište. Naime, Arkana za Rusiju, gde se inače i proizvodi, konstruisana je na vrlo izmenjenoj B0+ mehaničkoj platformi na kojoj su konstruisani stariji modeli kao što su Clio 3 i Clio 4, ali i aktuelni Dacia modeli.

Renault Arkana Megane Conquest
U ponudi će biti i potpuno digitalna instrument tabla

Otprilike, slična je situacija kao sa modelom Kaptur. Da, sa K, s obzirom da se ruski Kaptur razlikuje u odnosu na evropski Captur. Za Rusiju je produženo međuosovinsko rastojanje, pa je tako i sa Arkanom za njihovo tržište.

Renault Arkana Megane ConquestDakle, evropski model ima 25 mm kraće međuosovinsko rastojanje i konstruisan je na novoj CMF-B mehaničkoj platformi koju deli sa najnovijim Renoima, uključujući i novi Captur.

Renault Arkana Megane ConquestNa neki način, Megane Conquest, kako se kod nas zove, je kupe verzija modela Captur. I to povećani kupe. Tačnije, produženo je međuosovinsko rastojanje, tako da je duže čak i od Kadjara, pa je veća i ukupna dužina. Drugim rečima, ovo je kupe-krosover B segmenta koji je produžen da bude veći od svog starijeg brata Kadjara. Ipak, povećanje dimenzija nije otišlo u širinu…

Novi Megane Conquest možemo da očekujemo na domaćim putevima i ulicama već početkom 2021. godine. Motore će deliti sa ostalim Renoima, a imaće i novi hibrid od 140 konjskih snaga.

Renault Arkana Megane ConquestRenault Arkana Megane Conquest

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring