Auto magazin

Renault Espace i zvanično postao SUV

Renault Espace i zvanično postao SUV
31.03.2023.

Prava ikona među minivanovima, Renault Espace, prevozi porodice u Evropi još od 1984. godine. U međuvremenu je imao pet generacija, s tim da se četvrta pravila najduže, od 2002. do 2015. godine.

Zanimljivo  je da su prve tri generacije razvijene u saradnji sa firmom Matra, dok su kasnije bile isključivo delo Renault inženjera.

Renault Espace

Nova, šesta generacija, više nije MPV, odnosno miniven, već je postala krosover. Na neki način, ona je zamena za Renault Koleos.

U suštini, to je verzija Austral kompaktnog krosovera sa dugim međuosovinskim rastojanjem i nekim manjim izmenama u dizajnu.

Renault Espace

Dok automobili imaju tendenciju da rastu u svim pravcima i povećavaju masu, novi Espace se bori protiv trenda jer je 14 centimetara kraći i 215 lakši od minivana koji zamenjuje.

Takođe je 32 milimetra niži i ima prostraniji treći red, ali možete ga imati i sa samo pet sedišta.

Renault Espace

Dostupan preko električnih vrata prtljažnika, tovarni prostor varira od 159 litara u varijanti sa svih sedam sedišta na mestu, do 1818 litara u konfiguraciji sa pet sedišta i preklopljenim drugim redom.

Renault navodi da je zapremina od 777 litara dostupna u modelu sa pet sedišta kada su zadnja sedišta gurnuta do kraja napred.

Renault Espace

Dodatnih 39 litara za skladištenje je dostupno u celoj kabini za manje predmete.

Da bi kabina bila još prostranija, kupci se mogu odlučiti za masivni stakleni krov dimenzija 1,33 x 0,84 metara.

Renault Espace

Veličina točkova je 19 ili 20 inča u zavisnosti od nivoa opreme. Čak i najjeftiniji ima 12,3-inčni digitalni instrument tablu i 12-inčni ekran osetljiv na dodir, dok 9,3-inčni head-up ekran mora da se doplati.

Vašim uređajima nikada neće ponestati struje, jer osim podloge za bežično punjenje, i para 12V utičnica, postoje dva USB-C porta za svaki red.

Renault Espace

Kao i kod Australa, novi Espace nije dostupan sa dizel motorom. Umesto toga, ovaj SUV pokreće 1,2 hibrid.

Reč je o potpunom hibridu čiji trocilindarski benzinac isporučuje 130 KS i 205 Nm, dok elektro-motor raspolaže sa 70 KS i takođe 205 N.

Renault Espace

Tu je i drugi elektro-motor, koji je, zapravo, starter-generator od 25 KS i 50 N. Njegov zadatak je da pokrene SUS motor i da pomaže prilikom promene brzina.

Ukupna snaga hibridnog sistema je 200 konja.

Renault Espace

Uvođenjem hibridnog pogona, francuska marka tvrdi da je smanjila potrošnju goriva za čak 40 procenata na 4,7 litara / 100 km uz odgovarajuću emisiju CO2 od 105 g/km.

Pošto je efikasnost bila prioritet, performanse nisu sportske. Ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,8 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 175 km/h.

Renault Espace

Osim što ima sofisticiranije zadnje multilink oslanjanje, Renault Espace ima još jednog asa u rukavu u poređenju sa većinom mainstream SUV-ova u svom segmentu.

Može da se pohvali upravljanjem na zadnjim točkovima kako bi se krug okretanja smanjio na 10,4 metara poput Clia.

Renault Espace

Inače bi bilo 11,6 metara bez ovog sistema, koji usmerava zadnje točkove do pet stepeni u suprotnom smeru od prednjih pri brzinama do 50 km/h.

Pri većim brzinama, zadnji točkovi se pokreću do jednog stepena u istom smeru kao i prednji radi poboljšane stabilnosti.

Renault Espace

Renault će ovog proleća početi da prima porudžbine za novi Espace. To nije jedino ime minivana koje se pretvara u SUV jer će Scenic slediti njegov primer 2024. godine, i to isključivo kao EV.

Renault Espace Renault Espace

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]