Renault EZ-FLEX: stvoren za gradsku dostavu

Renault EZ-FLEX je kompaktno i upravljivo vozilo stvoreno za neometano kretanje gradom.
S obzirom na veličinu teretnog prostora, njegove dimenzije su optimalne.

Njegova dužina (3,86 m), širina (1,65 m) i visina (1,88 m) su dovoljno male da može da pristupi parkiralištima.

Teretni kapacitet od tri kubna metra je jedinstven zbog svojih dimenzija, a omogućen je zahvaljujući kompaktnoj kabini koja i dalje nudi sve prednosti pravog lakog komercijalnog vozila.

Krug okretanja od 4,5 m omogućava izvrsnu upravljivost na ulicama užeg gradskog središta.

Svaki detalj je osmišljen sa ciljem da se ispune potrebe dostavljača: široki pristup vozačevom mestu koji ulazak i izlazak čini lakšim, središnja upravljačka ploča sa raspoznatljivim prikazom za brz i jednostavan pristup informacijama o vožnji, vidljivost pešaka i gradskog okruženja kao i jednostavna i efikasna kontrola vožnje.

U skladu sa potrebama korisničko oruženje kao posrednik između čoveka i mašine u potpunosti je integrisano u svet pametnih telefona. Ono nudi usluge i aplikacije povezane sa samim vozilom kao i mogućnost integracije aplikacija povezanih sa raznim aktivnostima profesionalaca.

Zadnji teretni prostor je optimizovan ergonomskom visinom utovara (760 mm iznad zemlje) i otvorima koji omogućavaju jednostavan pristup celoj površini za utovar. Vozilo je oblikovano tako da omogući i brojne konfiguracije zadnjeg prostora.

Ove konfiguracije su osmišljene kako bi se njihovim prilagodjavanjem zadovoljile različite potrebe profesionalaca kojima će vozilo biti dato na ispitivanje.

EZ-FLEX kao električno vozilo može da pristupi gradskim središtima a nudi i domet od 100 km, čime se prilagođava potrebama gradske dostave (gradske dostave zahtevaju 50 km prosečne dnevne vožnje).

EZ-FLEX: ZAJEDNIČKI I INOVATIVNI EKSPERIMENT

Desetak vozila Renault EZ-FLEX će biti predato se na korištenje raznim evropskim stručnjacima, kompanijama, gradovima i opštinama. Očekuje se da će eksperiment trajati oko dve godine.

Vozilo je opremljeno senzorima kako bi se bolje razumela njegova upotreba, a profesionalni korisnici će tokom eksperimenta svojim povratnim informacijama dodatno bogatiti postojeće podatke.

Prikupljaće se različite vrste podataka: geolokacija, kilometraža, domet, korišćenje otvora, brzina, zaustavljanja itd.

Ovi podaci će se zatim prenositi putem povezanog sistema u vozilu, bilo u stvarnom vremenu ili jednom dnevno, kako bi se razumela stvarna dnevna upotreba.

Analiza podataka, upotpunjena povratnim informacijama od strane profesionalnih korisnika, omogućiće Renaultu da oblikuje vozila koja su bolje prilagođena razvoju gradske logistike.

Cilj je da akteri u ekosistemu testiraju vozilo i njegove usluge u stvarnim uslovima kako bi stvorili zajedničku viziju gradskog prevoza robe.

Ovim eksperimentom Renault započinje novi pristup u pripremi i osmišljavanju inovacija sutrašnjice. Ovaj fleksibilni pristup, revolucionaran u automobilskoj industriji, vrlo je blizak praksi drugih područja, kao što je industrija video igara.

EZ-FLEX: PRIPREMA MOBILNOSTI SUTRAŠNJICE

U svetu u kojem će zbog rastućeg trenda urbanizacije do 2030. u gradovima živeti više od 60 posto stanovništva, problem kretanja ljudi nije jedini koji treba ponovno razmotriti.

Počinje i nova era u prevozu robe: brzina, fleksibilnost i pouzdanost su najveći zahtevi kupaca u vreme u kojem svedočimo izuzetno brzom rastu internet kupovine.

Zahtev za sve kraćim i preciznijim vremenom dostave povezan je sa sve strožijim ograničenjima vožnje u gradovima i užim gradskim središtima.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring