Auto magazin

Renault komercijalna vozila koriste i vodonik kao gorivo

Renault komercijalna vozila koriste i vodonik kao gorivo
28.10.2019.

Renault uvodi tehnologiju vodonika kako bi povećao upotrebu svojih električnih lakih komercijalnih vozila.

Tehnologiju vodonika koju Renault ispituje još od 2014. razvijena je u saradnji sa kompanijom Symbio, ćerkom firmom grupe Michelin.

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogenU vozila su ugrađene gorivne ćelije koje povećavaju domet i proizvode električnu i toplotnu energiju snage 10 kW, zbog čega se Renault MASTER Z.E. Hydrogen i Renault KANGOO Z.E. Hydrogen mogu pohvaliti dometom većim od 350 km.

Druga prednost je ta što punjenje vodonikom traje tek 5 do 10 minuta. Tehnologija vodonika odgovara na zahteve dostavnih službi koje električna vozila još uvek ne mogu da ispune, posebno u pogledu dužih putovanja.

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogenRenault MASTER Z.E. Hydrogen očekuje se u prvoj polovini 2020. Uz trostruko povećanje dometa sa 120 na 350 km, biće dostupan u verziji furgona (dve verzije) i kabine sa šasijom (dve verzije).

Dva rezervoara za vodonik ugrađena u šasiju će doprineti svestranosti vozila, bez uticaja na tovarni kapacitet od 10,8 do 20 m3 i uz prihvatljivo povećanje mase od 200 kg.

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogenKrajem 2019. Renault KANGOO Z.E. Hydrogen će ponuditi najbolju vrednost stvarnog dometa na tržištu električnih kombija od 370 km (u odnosu na 230 km za Kangoo Z.E., prema ispitnom postupku WLTP).

Utovarni kapacitet ovog vozila iznosi 3,9 m3 uz prihvatljivo povećanje mase za 110 kg, a u Francuskoj će biti dostupan po ceni od 48.300 eura bez PDV-a (sa uključenom cenom baterije, ali ne i ekološkim podsticajima).

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogenElektrična vozila na vodonik pokreću gorivne ćelije koje kombinuju vodonik iz rezervoara i kiseonik iz vazduha kako bi proizvele električnu energiju potrebnu za pokretanje električnog motora.

Glavna prednost: ova vozila odgovaraju na sve ekološke izazove gradske mobilnosti. Uz to nude veći domet, brzo punjenje (od 5 do 10 minuta) i jednostavno održavanje.

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogenSve to čini ih prikladnim rešenjem za rastuće potrebe i zahteve dostavnih službi u širim gradskim područjima i predgrađima: prevoz i logistika, gradska dostava i davaoci različitih tehničkih usluga, opštinskih i lokalna uprava, hitne i posebne poštanske usluge.

auto-magazin-srbija-2020-renault-kangoo-master-ze-hydrogen

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Transport

Sli ni tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Potrošnja navedena u tekstu je naša - po putnom računaru, a potrošnja navedena u tabeli [...]

Prelepo izgleda. P.s. da li je potrosnja, zvanična od proizvođača. Nešto je nerealno niska. [...]

Gute Arbeit. Danke. [...]

Nikola, delim misljenje koje ste izneli u Vasem komentaru. Srećni sam vlasnik ovog vozila od [...]

Masovna ulazak električnih automobila po swvemu sudeće ne može da se zaustavi. Naftni lobi se [...]

Odlična vest za ljubitelje BMW vozila. [...]

Preuzmite Auto magazin za android