Renault Mégane Coupé TCe130 GT Line

Reno je po treći put osvežio svoj adut u nižoj srednjoj klasi, "megan". Pored prijatnijeg "lica", u ponudi su i unapređeni motori, kao i izmenjen spisak serijske i dodatne opreme. Kredstavljamo vam kupe verziju sa "GT lajn" opremom i 1,2 turbo benzinskim motorom

Od kada je 1995. godine prikazao prvu generaciju “megana”, Reno je predstavljao novu generaciju na svakih šest, ili sedam godina. Taman smo očekivali da početkom tekuće godine dočekamo četvrtu generaciju ovog hečbeka, predstavljena nam je treća evolucija treće generacije. Ovo je prvi put da Reno tri puta restilizuje svoj evropski mejnstrim model.
Čak i da već za godinu dana prikažu četvrtu generaciju “megana”, promena “lica” aktuelnog modela je očigledno bila neophodna, jer auto odskače od ostatka game. Treća generacija “reno megana” je dizajnirana vrlo svedeno, gotovo konzervativno, naročito kada je u pitanju prednji deo, “lice” automobila. Verzija sa troja vrata, odnosno “kupe”, kako ga zove fabrika ima izrazito sportsku notu i deluje vrlo atraktivno. Sada je prednji deo dobio drugačije farove i masku u skladu sa dizajnerskim idejama predstavljenim na “kliju 4”. Moramo da konstatujemo da je promena dizajna očigledno uspela, jer je auto tokom testa izazivao veliku pažnju prolaznika.

Verziju sa troja vrata fabrika zvanično zove kupe
Verziju sa troja vrata fabrika zvanično zove kupe

Pored promene izgleda, spisak opreme je sveden na samo tri paketa, “autentik”, “ekspresion” i “GT lajn”. Takođe, spisak motora je svedena na benzince od 1,6 litara i 1,2 turbo sa 115 i 132 “konja”. Dizelaš od 1,5 litara dolazi u verzijama od 95 i 110 KS.
Na našem testu našla se verzija sa troja vrata, 130 TCe motorom i “GT lajn” opremom.

Još uvek atraktivni dizajn verzije sa troja vrata
Još uvek atraktivni dizajn verzije sa troja vrata

Kabina je minimalno izmenjena i minimalistički pristup dizajnu pokazuje godine. Noviji konkurenti su u međuvremenu profitirali od prestižnijeg dizajna, boljih materijala i ergonomije. Ipak konstatujemo da je kvalitet izrade i materijala je solidan, a ergonomija je na tradicionalno visokom nivou.
Za razliku od prethodne generacije (faza 2), “GT lajn” nije doplata na postojeći paket opreme, već verzija za sebe, najbolje opremljeni serijski “megan”.

U trećoj verziji megana 3, GT Lajn nije dodatna oprema već zvanični paket opreme
U trećoj verziji megana 3, GT Lajn nije dodatna oprema već zvanični paket opreme

Već osnovni paket opreme ima šest vazdušnih jastuka, kao i elektroniku za kontrolu ponašanja automobila, ABS, ESP, BAS, ASR. Auto koji vam prikazujemo od serijske opreme ima i automatski dvozonski klima uređaj, senzore brisača, automatske električne pokretače prozora, ručicu menjača presvučenu kožom, električno podesive i preklopive spoljne retrovizore, GT prednja sedišta, aluminijumske naplatke od 17 inča, parking senzore pozadi, kao i dodatno zatamnjena zadnja bočna i zadnje staklo. Opštem ugođaju u kabini doprinose i presvlake sedišta u kombinaciji koža – tkanina, kao i štep na koži volana i ručice menjača crvenim koncem.

Prednja sedišta su preuzeta iz sportske verzije RS
Prednja sedišta su preuzeta iz sportske verzije RS

Kabina je napred prostrana i udobna. Sedište vozača ima mogućnost da se spusti vrlo nisko do poda što je idealno za ljude koji vole sportsku vožnju. Doduše, u najnižem položaju, čak i visoki vozači imaju problem sa preglednosti sa strane, a naročito unazad zbog vrlo malog zadnjeg stakla i debelih nosača krova. Prilikom vožnje u rikverc, parking senzori su od velikog značaja. “GT lajn” ih poseduje u standardnoj opremi, a predlažemo vam da ih dokupite kod automobila sa nižom specifikacijom.

Prostor na zadnjoj klupi je u okviru klase
Prostor na zadnjoj klupi je u okviru klase

Inače, standardna sedišta preuzeta iz sportskog “RS-a” su zaista odlična. Projektovana su po merama čoveka prosečne visine i građe, tako da su knap malo krupnijim osobama. Kao što se i očekuje, imaju dobru bočnu potporu i vrlo lepo drže telo u brzim prolascima kroz krivine.
Možda je najinteresantniji deo automobila koji nosi oznaku “GT lajn” setap ogibljenja koji je izmenjen u odnosu na standardne modele. Amortizeri i opruge su tvrđi, a izmenjeni su i delovi oslanjanja, kao i tačke pričvršćenja za karoseriju. U razgovoru sa Renoovim fabričkim stručnjacima saznali smo i to da je podešavanje ogibljenja nešto drugačije nego u prethodnoj varijanti “GT lajn”.

Kvalitet materijala je vrlo dobar
Kvalitet materijala je vrlo dobar

Osnovna stvar je da je auto vrlo zanimljiv za vožnju. Sportska šasija je istovremeno tvrda i mekana – ne dozvoljava veliki hod ogibljenja prilikom prelaska preko dugih neravnina, brzo umiruje auto, a sa druge strane, nežna je prilikom vožnje po kaldrmi i preko sitnih neravnina. Uz niskoprofilne “sedamnaestice” obezbeđeno je i natprosečno dobro skretanje. Ipak, imamo i zamerki. Izmena u odnosu na prethodnu sportsku verziju se lako primećuje. Upravljač je postao lakši nego ikada i gotovo uopšte ne prenosi informacije sa podloge. Upravo zato kada vozite na limitu može da vam se desi da vas auto iznenadi i prokliza bez naznaka. Ipak, ovaj dobro izbalansirani hečbek vas neće staviti u vrlo nezgodnu poziciju. Otklizaće malo prednjim točkovima i ućiće u zadatu putanju. Naravno, šasija je dovoljno dobro izbalansirana da odsečnim oduzimanjem gasa blago zanesete zadnji deo i tako korigujete putanju. Naravno, ovo preporučujemo samo izvežbanim vozačima i svakako van javnog saobraćaja. Donedavno “reno megan” smo stavljali na sam vrh klase kada je hendling u pitanju, međutim, sada se kao ravnopravni takmaci nameću nekoliko novijih konkurenata, a kako će biti rangirani ipak zavisi od ličnih afiniteta.

Puno je detalja koji GT Lajn odvajaju od standardnih megana
Puno je detalja koji GT Lajn odvajaju od standardnih megana

Velika promena nalazi se ispod haube. Iako 1,2 TCe motor poznajemo već više od pet godina, za ovu priliku detaljno je izmenjen. U ponudi su verzije sa 115 i 132 konjske snage, a obe verzije, po prvi put, imaju sistem za direktno ubrizgavanje goriva u cilindre. Mi smo vozili jaču verziju. Sa preko 100 KS po litru zapremine, ovo je prilično tjunirana mašina, ali je moderna elektronika čini krotkom. Samo kada je potpuno hladan malo se joguni na najnižim obrtajima. Sve preko 2000 o/min predstavlja pravo zadovoljstvo za vožnju. Motor deluje elastično i pun je snage, tako da se lako nosi sa karoserijom.

Potrošnja snažnog turbo benzinca može da bude umerena ako ne preterujete sa ubrzanjima
Potrošnja snažnog turbo benzinca može da bude umerena ako ne preterujete sa ubrzanjima

Sa maksimalnom snagom od 132 KS i još više sa maksimalnim obrtnim momentom od 205 Nm pri 2000 o/min ovaj mali benzinac uveliko prevazilazi atmosferski benzinac od 1,6 litara i zalazi u teritoriju klasičnih benzinaca od 1,8 litara. To potvrđuju i performanse. Maksimalna brzina od 200 km/h je deset posto veća od verzije sa 1,6 motorom, a ubrzanje od 0 do 100 km/h koje iznosi 9,7 sekundi je gotovo sekund bolje.

Ogibljenje je tvrđe nego kod standardnih verzija, ali nije neudobno
Ogibljenje je tvrđe nego kod standardnih verzija, ali nije neudobno

Na svu sreću, potrošnja goriva ne prati performanse. Test smo završili prosekom od 7,5 litara. Na auto putu pri konstantnih 120 km/h potrošnja iznosi 6,2 litra, a na magistrali prosek može da se spusti i ispod 4 litra na 100 pređenih kilometara. U gradu prosek može da se drži na oko 7 litara, ali se agresivnijom vožnjom lako penje preko osam litara. Kada smo maksimalno forsirali, potrošnja se u trenucima pela na 10 litara, ali ne i više. Umereno za ovakav auto.
Cena nove veatijante “reno megana” počinje od 12.990 evra. Za kupe sa TCe130 motorom, koji dolazi isključivo uz “GT lajn” opremu treba izdvojiti 17.562 evra. Auto koji vam prikazujemo imao je nekoliko dodatnih opcija, pa njegova cena iznosi 19.492 evra.
Ivan Katunac

Megane GT Auto magazin_AAAI

Dodatna oprema
Kao i uvek, preporučujemo vam da u okviru svojih mogućnosti maksimalno opremite automobil, zato što bogata oprema itekako utiče na komfor i opštu atmosferu tokom vožnje. Reno nudi dugačak spisak opcionala, kojima je bio opremljen i auto na testu.
Za početak, tu je paket “izi” koji sadrži “hends fri” bravu, električnu parkirnu kočnicu i hilholder. On košta 490 evra. Tu je i paket “tehno” u koji su uključeni sistemi za pomoć prilikom parkiranja sa kamerom, sistem za upozorenje napuštanja kolovozne trake, kao i automatsku kontrolu dugog svetla. Za njega treba izdvojiti 600 evra. Za kožne presvlake treba izdvojiti 1200 evra, a za stakleni panoramski krov još 750 evra. Napominjemo da se na kupe verziju može instalirati samo verzija krova koja nema mogućnost otvaranja.

Megane GT Auto magazin_AAAE

R-Link
Novitet kod poslednje verzije megana je infotejnmet sistem pod nazivom “R-link”. Za njega treba izdvojiti 790 evra. U sklopu sistema nalazi se “tom-tom” navigacija, kao i napredni audio-vizuelni uređaj. Pored standardnog audio sistema sa USB, SD, aux i blutut konekcijama, uređaj ima mogućnost internet konekcije koja omogućava pristup elektronskoj pošti, kao i pregled video sadržaja i fotografije. Na žalost, u Srbiji još uvek ne postoji mogućnost povezivanja na internet, ali zbog toga ne trpe ostale nabrojane funkcije sistema.
Uređaj se kontroliše pomoću niza tastera na centralnoj konzoli iza ručice menjača. Meni uređaja je pomalo konfuzan i zahteva period privikavanja. Postoji mogućnost podešavanja sistema pomoću ektrana osetljivim na dodir, ali je on smešten visoko na komandnoj tabli, daleko od vozača, tako da nije na dohvat ruke. Takođe, zvuk audio sistema je samo prosečan, pa preporučujemo doplatu za kvalitetniju “bouz” verziju.

Megane GT Auto magazin_AAAK

Prtljažnik
Iako je već ušao u ozbiljne automobilske godine, “reno megan” može da se pohvali da ima jedan od najvećih prtljažnika u klasi sa svojih 417 litara. Doduše, zbog dizajna karoserije, kupe je manje praktičan od hečbeka sa petora vrata. Naime, otvor prtljažnika je prilično uzan, a donja ivica je visoko postavljena. Zbog toga je utovar kabastog tereta teže nego kod drugih sličnih automobila.
Da bi olakšala pristup zadnjoj klupi, fabrika je napravila vrlo dugačka vrata. I zaista, ulazak u zadnji deo automobila nije previše nespretan, ali pod uslovom da se ne nalazite na uskom parkingu. Naime, baš zbog velike dužine vrata, ugao otvaranja na uskom mestu nije dovoljno veliki za komforan ulazak i izlazak, pa čak i na prednja sedišta. Doduše, ovo ne navodimo kao manu automobila, već upozoravamo na karakteristike svih modela sa troja vrata.

Megane GT Auto magazin_AAAP

Koliki je motor?
Prilikom pominjanja malih turbo benzinaca, tema razgovora se vrlo brzo prebaci na skromnu radnu zapreminu i odmah počinju da se iznose sumnje o snazi i efikasnosti ovakvih motora. Moderni motori su dovoljno kvalitetno konstruisani da isporučuju deklarisanu snagu bez “bubica” koje su nakada imali visoko tjunirani motori. Zato kada kupujete moderne automoble, sve što treba je da obratite pažnju na konačnu snagu, a ne i na to kako je ona dobijena, otprileike kao kada kupujete usisisvač. Uostalom, Reno nigde na karoseriji i ne deklariše zapreminu motora, već samo njegovu snagu: “TCe 130”.

Megane GT Auto magazin_AAAJ

Renault Mégane Coupé TCe130 GT Line
Motor: zapremina 1198 ccm, snaga 97 kW (132 KS) pri 5500 o/min, obrtni moment 205 Nm pri 2000 o/min, menjač manuelni šestostepeni
Dimenzije: 4295/1810/1470 mm, međuos. rastojanje 2640 mm, masa 1205 kg, prtljažnik 405/1160 l, rezervoar 60 l, pneumatici 205/50 R 17
Performanse: maksimalna brzina 200 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 9,7 s, potrošnja 4,6/5,4/6,7 l/100 km, emisija CO2 124 g/km

Megane GT Auto magazin_AAAF

Oprema
Standard: ABS, ESP, TCS, start/stop sistem, alu felne prečnika 17 inča, LED dnevna svetla, elektrohromatski retrovizor, multifunkcionalni kožni volan, prednji i bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese, senzor za kišu, el. preklapanje retrovizora, tempomat, svetla za maglu, parking senzori, audio uređaj
Opcija: metalik boja, R-link, “izi” paket

Megane GT Auto magazin_AAAR

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring