Auto magazin

Renault Megane III

Renault Megane III
26.10.2013.
Začinjen strašću

Razvoj "megana" treće generacije završen je mesec i po dana pre roka...

Uigrana ekipa je imala jasnu viziju kako auto treba da izgleda i šta treba da ponudi putnicima. Zadatak je bio jasan, biti drugačiji, ali na potpuno novi način. Uvedena je strast. Za razliku od “megana” druge generacije, sa izrazito avangardnom spoljašnjošću i unutrašnjošću koja se ne može nazvati previše elegantnom, “megan III” je potpuno drugačiji. Dizajn karoserije ovoga puta krasi sportska elegancija, dok je enterijer vrlo sličan onom u aktuelnoj “laguni”, što znači proširivanje ciljne grupe kupaca na sve kategorije. Avangardan dizajn je do sada privlačio, ali i odbijao mnoge, pa je zbog toga odlučeno da se primeni taktika kojom će novi “megan” biti vrlo privlačan širokom sloju kupaca; i starijima, i mlađima, i sportski orijentisanim vozačima, ali i onim umerenim.

Najjači utisak je ostavio odličan kvalitet materijala i završne obrade, koji je na nivou srednje klase. Ako tome dodamo sličan dizajn komandne table kao u “laguni” sa kojom deli mnoge tastere i prekidače, uz poboljšan servo upravljač koji pruža daleko prirodniji osećaj i oštriju reakciju na svaku komandu vozača, “megana” sada možemo nazvati “malom lagunom”, što sa prethodnim generacijama nije bio slučaj. Naravno, puno je detalja koji ga personalizuju i daju mu identitet. Iznenadila nas je poludigitalna instrument tabla koja je dosta elegantnija od prethodne. Kombinacija digitalnog brzinomera i analognog obrtomera je vrlo zanimljivo uklopljena i odaje utisak ne samo elegancije već i vrlo modernog. Inače, plastika komandne table i panela u vratima je izlivena od vrlo mekane plastike prijatne na dodir, a kako proizvođač kaže, otporna je na uticaj sunca.

Produženje karoserije za čak deset centimetara je posebno primetno na zadnjim sedištima na kojima ima sasvim dovoljno mesta za glavu i kolena odrasle osobe prosečne visine. Prtljažnik je sa 330 povećan na 372 litra, s tim što “megan” nema rezervni točak već se umesto njega nalazi dodatni prostor zapremine 33 litra za odlaganje sitnica. Udobnost je osetno poboljšana, auto bolje upija neravnine, a ono što je najvažnije jeste poboljšanje voznih karakteristika i ležanja na putu zahvaljujući novoj polušasiji. Uvijanje u krivinama je sada mnogo manje, što je postignuto upotrebom specijalnih cilindara koji povezuju polušasiju i karoseriju. “Megan kupe” ima još dinamičnije ogibljenje zahvaljujući čvršćim oprugama i amortizerima, dok je centar teže spušten za 30 milimetara. “Megan III” je u samom vrhu po pitanju kočenja, jer zaustavni put sa 100 km/h do stanja mirovanja iznosi samo 37 metara, što je jedan od najboljih rezultata u klasi.

Većina ponuđenih motora je obnovljena i ispunjavaju Euro 5 standarde o emisiji izduvnih gasova. Od “civilnih” benzinaca na raspolaganju su samo dve varijante poznatog 1,6 litarskog motora. Najjači je poznati turbo benzinac zapremine 2,0 litra, koji sada ima oznaku “TCe 180” (TCe = Turbo Control efficiency). Inovacije na ovom motoru su dovele do izuzetne elastičnosti pri niskim obrtajima i čistijih izduvnih gasova. Novitet predstavlja benzinac zapremine 1,4 litra. Uz pomoć turbo punjača, ovaj motor postiže 130 KS. Na tržištu će se pojaviti početkom naredne godine, kao i dvolitarski atmosferski benzinac sa 140 KS. U isto vreme će se pojaviti i najjači dizelaš “2,0 dCi” sa 150 i 160 “konja”. Za sada su u ponudi poznati “1,5 dCi” motor u dve verzije, kao i “1,9 dCi” sa 130 KS.

Što se tiče opreme, dostignut je sam vrh srednje klase. U varijanti sa kožom obloženim enterijerom, gotovo da nema delova napravljenih od tvrde plastike osim donje polovine komandne table. Skuplje verzije imaju električno pokretana sedišta, hends fri karticu, ali i elektro-hidrauličnu ručnu kočnicu kao u “laguni”.
“Megan III” je nedavno postao šampion bezbednosti u svojoj klasi. Na EuroNCAP kreš testu je osvojio maksimalnih 37 poena. U pogledu pogledu aktivne bezbednosti, “megan” je opremljen svim mogućim elektronskim sistemima kao što su ABS, EBD (raspodela kočione sile), ESC (kontrola stabilnosti) i CSV (kontrola podupravljanja).

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]