Auto magazin

Toyota Avensis Skok u vis

Toyota Avensis  Skok u vis
26.10.2013.

Nova “tojota avensis” je projektovana tako da se približi premijum segmentu srednje klase

 

Uz odlične motore, kvalitetne materijale i standardno dobru završnu obradu, Tojota je spremila odličan odgovor konkurentima. “Tojota avensis” je već duže jedan od lidera u “D” segmentu, pa japanci nisu sebi smeli da dopuste kiks prilikom konstrukcije novog modela. Naprotiv, novi model su u potpunosti revidirali i pomerili ga ka premijum segmentu srednje klase. Naime, istraživanja su pokazala da prodaja standardnih limuzina “D” segmenta opada na štetu povećanja prodaje automobila premijum segmenta. Kupci koji prelaze na premijum automobile su najčešće nekadašnji vlasnici standardnih limuzina. Upravo su zato novi “avensis” kvalitetom materijala i dizajnom približili premijum segmentu, ali su ostavili dovoljno prostora, pre svega cenom, tako da ne dođe do mešanja sa luksuznim brendovima kakav je Leksus.

Po rečima zvaničnika Tojote, novi “avensis” je morao da podmiri tri naizgled nepomirljive kategorije: mora da odaje utisak snage, ali da ne bude masivan, trebalo bi da bude vrlo dinamičan za vožnju, ali da zadrži odličan komfor i, na kraju, mora da ima minimalnu emisiju štetnih gasova, a da pri tome ima odlične performanse. “Avensis” je auto koji je namenjen pre svega tržištu Evrope, gde kupci imaju specifične zahteve koje je neophodno zadovoljiti kako bi auto prirastao za srce većini, što je uslov za dobru prodaju. Razvoj dizajna je započet u evropskom studiju Tojote “ED2”, dok je “poliranje” detalja i mehanike završeno u matičnom razvojnom centru u Japanu.

Razvijene su dve verzije – limuzina i karavan, koje pored zanimljivog dizajna odlikuje i odlična aeordinamika. Limuzina ima koeficijent otpora vazduhu od 0,28, dok je karavan za nijansu lošiji sa 0,29. Dimenzije karoserije su tek malo promenjene. Dužina i visina su povećane za po 50 milimetara. Međuosovinsko rastojanje je nepromenjeno i sa 2700 milimetara spada u prosek klase. Prednji nosač krova, “A” stub i zadnji nosač krova, “C” stub su pomerenu ka ivicama karoserije, tako da je dobijena dinamična linija sa izrazito položenim staklima. I pored skromnog povećanja dimenzija lima, fabrika navodi da je kabina prostranija. To se pre svega odnosi na prostor za glave i kolena putnika na zadnjoj klupi.

I dizajn unutrašnjosti donosi brojne novine. Upotrebljeni su vidno bolji materijali nego u prethodnom modelu, dok je nivo obrade ostao na poslovično visokom nivou. U kabini pažnju nam je već na početku privukla oplata od aluminijuma na centralnoj konzoli koja je obrađena tako da podseća na Takesumi, popularni japanski materijal koji se pravi od bambusa.
Kao što je običaj na svetskim promocijama, imali smo priliku da vozimo samo automobile sa najbogatijom opremom. Osećaj u kabini je odličan. Sa panoramskim staklenim krovom auto je prozračan i pregledan, komande su odlično raspoređene, a izolacija, i mehanička i akustična, izuzetna je, tako da u kabini vlada potpun mir čak i pri visokim brzinama na auto-putu. Jedino nam nisu u potpunosti prijala prednja sedišta koja svu težinu koncentrišu na malu površinu, tako da mogu da zamaraju posle nekog vremena.

U automobilima koje smo vozili zatekli smo nekoliko vrlo zanimljivih tehničkih novotarija. Prva je “adaptivni kruz kontrol” koji uz pomoć radara prepoznaje automobile koji se nalaze ispred nas i koče kako bi izbegli sudar. Kada se prepreka ukloni, auto ubrzava do zadate brzine. Rad sistema smo proverili vozeći u kolini od četiri automobila po magistralnim putevima. Prvi auto je određivao tempo, a svi ostali smo samo okretali upravljač. Čak i po pljusku i prilično gustom saobraćaju, ovaj sistem je radio besprekorno. Drugi uređaj je sistem za upozorenje i korigovanje putanje prilikom napuštanja kolovozne trake. Oba ova sistema bitno povećavaju aktivnu bezbednost putnika pošto pomažu u situacijama kada vozač zbog okupiranja pažnje ili umora ne primeti na vreme opasnost.

Za pokretanje novog “avensisa” odabrana su tri benzinska i tri dizel motora. Prilikom njihovog konstruisanja velika pažnja je posvećena smanjenju emisije štetnih gasova. Tako sva tri benzinca imaju novi “valvmatik” sistem upravljanja vremenom i dubinom otvaranja ventila koji bitno optimizuje sagorevanje. Novi sistem je smanjio količinu štetnih gasova za 10 do 26 procenata, dok je snaga povećana za 3 do 20 posto. Za sve motore predviđen je manuelni šestostepeni menjač, dok je za verzije 1,8 i 2,0 razvijen menjač sa kontinualnim stepenom prenosa (CVT). Manji dizelaš zapremine 2,0 litra ima snagu od 126 KS i maksimalni obrtni moment od 310 Nm. Veći dizelaš od 2,2 litra dolazi u verzijama od 150 i 180 konjskih snaga. Pored šestostepenog manuelnog menjača koji se isporučuje uz sve dizelaše, za veziju 2,2 snage 150 KS je razvijen automatski menjač sa šest stepeni prenosa.

Komentari

Toyota Avensis Skok u vis - overview

Pregled: Ut urna tellus, pellentesque eget dapibus non, elementum nec turpis. Curabitur ut dolor ut nulla fermentum cursus. Cras vestibulum laoreet turpis in dictum. Phasellus nisi felis, faucibus nec elementum ut, blandit quis neque.

Podeli
Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Promocije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]