Renault Scenic Vision je koncept koji pokreće vodonik

1

Renault je predstavio dugo očekivani koncept pokretan vodonikom. Renault Scenic Vision se radikalno razlikuje od svih svojih prethodnika, s obzirom da dolazi sa karoserijom u stilu SUV-a.

Takođe, opremljen je nekonvencionalnim hibridnim pogonom koji kombinuje električni motor sa generatorom na gorivne ćelije.

Renault-Scenic-Vision-Concept

Vrhunac koncepta je H2-Tech tehnologija koja ima za cilj da smanji vreme zastoja u vezi sa punjenjem i ugljeničnim otiskom.

Pogonski sklop se sastoji od prednjeg elektromotora koji proizvodi 218 KS, vodonične gorivne ćelije sa produženjem dometa koja generiše 22 KS i baterije od 40 kWh.

Renault-Scenic-Vision-Concept

Ova hibridna postavka omogućava vozilu da nosi dvostruko lakšu bateriju za isti domet. Prema Renou, Scenic Vision ima 75 odsto manji ugljenični otisak od konvencionalnog električnog vozila na baterije.

Posle 2030. godine, kada će se mreža vodoničnih stanica (nadamo se) proširiti, kompanija očekuje domet do 800 km sa vremenom punjenja vodonikom od oko pet minuta.

Renault-Scenic-Vision-Concept

Koncept koji se zasniva na eksperimentalnoj platformi je veći od Megana E-Tech. Masa je 1.700 kg, što je blizu najvišoj specifikaciji opreme za Megane uprkos dodavanju vodonične gorivne ćelije.

Glavni dizajner Žil Vidal rekao je da je koncept spreman za proizvodnju 90 odsto, a da će se spoljašnji dizajn razvijati.

Renault-Scenic-Vision-Concept

Koncept najavljuje serijski model koji će biti predstavljen 2024. godine – najverovatnije kao peta generacija Scenica.

Zameniće električno-vodonički pogon za konvencionalniji akumulatorski električni pogon i biće zasnovan na proširenoj verziji CMF-EV arhitekture koju će u narednim godinama naširoko koristiti alijansa Renault-Nissan-Mitsubishi.

Renault-Scenic-Vision-Concept

Što se tiče upotrebe vodonika, Renault već nudi proizvodnju komercijalnih vozila sa gorivnim ćelijama pod brendom HIVIA i nastaviće razvoj eksperimentalne vodonik-električne arhitekture za potencijalnu upotrebu u budućim modelima.

Renault-Scenic-Vision-Concept

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring