Renault Scénic Xmod Expression dCi 110 Energy

Krosoveri i SUV modeli postaju sve popularniji među kupcima a reno je među prvima prilagodio neke svoje modele ovakvom trendu. "Senik" je još u prvoj generaciji imao 4x4 verziju, dok je u trećoj u ponudi "iks-mod" varijanta sa kojom je teško zaglaviti se

S obzirom na globalnu popularnost krosovera i SUV modela, trendovi su takvi da će gotovo svaki auto imati neku “terensku” primesu, pa čak i kabrioleti. Neki evropski proizvođači su to davno shvatili a među prvima je Reno, koji je pre 15 godina prvu generaciju svog MPV modela C segmenta ponudio sa pogonom na sva četiri točka.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Nema 4×4 pogon, ali ima ekstended grip funkciju

Bio je to “senik RX4”, sa mnoštvom ofroud dodataka na karoseriji po kojoj se izdvajao od klasične verzije. U međuvremenu je usledila druga generacija pod nazivom “konkvest” (Conquest) ali bez 4×4 pogona, sa zadržanim “terenskim” stilom.

Pred nama je treća generacija koja se već skoro dve godine nalazi na tržištu i to pod specijalnim nazivom “senik iks-mod” (Scénic, Xmod).

Ovaj auto se razlikuje u odnosu na prethodne dve generacije; u odnosu na prvu po tome što nema 4×4 pogon, ali ima određena poboljšanja u odnosu na drugu. Ona se, pre svega, ogledaju u tome što “iks-mod” ima “ekstended grip” (Extended Grip) funkciju i specijalan prekidač na komandnoj tabli kojim se ovaj mod aktivira.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Iks-mod je povišen i ima i širi trag točkova – za 20 mm nazad i deset milimetara napred

Drugim rečima, “senik iks-mod” ozbiljno zalazi u segment krosovera sa prednjim pogonom, ne samo u pogledu mehanike već i estetski. Odstojanje od tla je povišeno za deset milimetara u odnosu na standardne verzije, a tu su i specijalne zaštite mehanike na donjem delu koje nisu tako lako vidljive kao branici.

Zanimljivo je da je “iks-mod” ne samo povišen, već ima i širi trag točkova – za 20 mm nazad i deset milimetara napred kako bi se sačuvala stabilnost vozila. Uz sve to, dizajneri su postavili i hromirane krovne nosače koji su auto dodatno učinili atraktivnijim.

Izbor motora za “terenski senik” je nešto manji i uključuje atmosferski benzinac zapremine 1,6 litara od 110 KS, kao i 1,2 turbo-benzinski motor od 115 KS. Kada su u pitanju dizelaši, na raspolaganju je 1,5 dCi u najjačoj varijanti od 110 KS, ali i 1,6 dCi od 130 KS.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Jeftiniji od dva ponuđena paketa opreme je vrlo bogat

Ni oko opreme ne bi trebalo da bude velikih dilema, s obzirom da su u ponudi samo “ekspresion” i “bouz edišn” paketi. Mi smo testirali dizelaš od 110 KS sa “ekspresion” paketom, koji je prilično bogato opremljen. Inače, “bazna” verzija “iks-moda” može da se kupi od 15.790 evra, što je oko 700 evra više u odnosu na standardni model.

Kao jedan od začetnika modernog MPV segmenta, “reno senik” je i dalje autoritet u klasi u pogledu ponude prostora i praktičnosti. Tačno je da više nije među novijima ali i dalje ima šta da ponudi.

Ovakav auto se ne kupuje samo zbog prtljažnika koji je po svojoj zapremini između karavana i hečbeka, već zbog ponude unutrašnjeg prostora u kabini. Povišen krov i udaljen vetrobran putničku kabinu čine dosta većim u odnosu na klasičnog megana a taj osećaj prostranosti je nešto čega bi se većina teško odrekla ukoliko bi trebala da pređe na standardan auto.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dciauto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Pozadi su tri odvojena sedišta koja se podešavaju po dubini

Dizajn komandne table nije mlad ali, ruku na srce, ni konkurencija nije pokazala preteranu inovativnost na novijim modelima. Centralno postavljeni instrumenti, pokazalo se, prilično su dobro rešenje.

Zaista je kraće vreme koje je potrebno da skrenete pogled sa puta na sredinu komandne table u odnosu na klasičnu poziciju iza volana. Reno favorituje upotrebu displeja umesto klasičnih instrumenata.

U početku je bilo tehničkih problema ali je sve to rešeno. Vozač po svojoj želji može da personalizuje boju instrumenata i praktično njihov dizajn, s obzirom da se sve nalazi na velikom displeju.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Prtljažnik ima zapreminu 470 litara

Testirani auto je bio dodatno opremljen GPS uređajem kojim se upravlja preko džojstika i komandi smeštenih ispod vozačeve desne ruke. Očekivali smo da će se u “seniku iks-mod” naći i elektronska ručna kočnica, ali šta je tu je.

Važno je da je kvalitet izrade ostao na solidnom nivou i da su materijali vrlo pristojni. U tom smislu, “senik” vas neće oduševiti ali ni razočarati. Najbitnija od svega je praktičnost.

Osećaj prostranosti je nešto što zaista fascinira, ne samo zbog udaljenog vetrobrana, već i zbog visokih bočnih stranica koje ostaju vertikalne do posednjeg trenutka umesto da vam se postepeno nadvijaju nad glavom. Vozač i suvozač su prilično razvojeni pa se stvara osećaj kao da se vozite u vrlo velikom automobilu.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Poslednja verzija 1,5 dCi motora je elastičnija i uglađenija nego ikada

Tradicionalno, zadnje sedište se sastoji iz tri nezavisna dela. Bez većih problema mogu da se smeste tri odrasle osobe. S obzirom da se pozadi uglavnom voze deca, biće vam zgodno ako su ona mala ili velika. Ne morate da se savijate kako bi ste postavili dete u dečje sedište, a ako su vam deca porasla i nadmašila vas u visini, ni to nije problem. Komfor za kolena i glavu pozadi je jedna od najboljih karakteristika ovog automobila.

Kada smo već kod zadnjih sedišta, svaki od nezavisna tri dela može da se pomera po dužini, tako da u prvi plan dolazi i praktičnost u pogledu iskorišćenja prtljažnog prostora. Sa “senikom” sigurno nećete imati problema da prevezete šta god da vam padne na pamet.

Za motorizaciju je bio zadužen najjači 1,5 dizel motor sa 110 KS. Reno ima dve varijante ovog motora a za naše tržište je rezervisana ona štedljivija koja sada ima oznaku “enerdži”. To je motor koji svi već dobro znaju, a u međuvremenu je ko zna koliko izmena bilo u smislu poboljšanja emisije izduvnih gasova ali i voznih karakteristika.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Na raspolaganju je i bouz edišn (Bose Edition) verzija sa kvalitetnim ozvučenjem

Od kako je Reno započeo saradnju sa Mercedesom, primetili smo da su sve varijante ovog motora uglađenije, sa dosta manjom turbo-rupom i manjom potrošnjom. Ovoga puta nismo imali sreće jer smo tokom desetodnevnog testa “senika” imali konstantan minus u spoljašnjoj temperaturi koji se kretao i do -15 stepeni.

To je prilično strašno za ovako energetski efikasan motor. “Start-stop” sistem je aktivan samo iznad nule a dok stojite na semaforu na leru bez problema gledate kako pada temperatura rashladne tečnosti. Uz masu od skoro tone i po i relativno kratke relacije po minusu, potrošnja se u proseku kretala i do 8 l/100 km, što i nije tako loše. Na kraju testa, prosek je bio 7,5 l/100 km.

Moramo da priznamo da motor uopšte nije preslab za ovakav auto i vrlo lepo održava i visoke brzine na auto-putu. Pri 130 km/h konstantna potrošnja se kreće oko 6,5 l/100 km. Ubrzanja su prilično snažna i sasvim dovoljna za žustru gradsku vožnju, tako da vas “senik” neće razočarati.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci
Centralno postavljeni instrumenti, pokazalo se, prilično su dobro rešenje

Ogibljenje je vrlo meko podešeno tako da porodična vožnja uz obilje prostora u kabini predstavlja pravo uživanje. Na raspolaganju je i “bouz edišn” (Bose Edition) verzija sa kvalitetnim ozvučenjem koja može da se poruči sa automatizovanim menjačem sa dve lamele ali i sa 1,6 dizelašem od 130 “konja”. Jedina mana je cena, koja se kreće i preko 22 hiljade evra za ovu poslednju varijantu ali se zato dobija vrlo lepa oprema.
Aleksandar Bursać

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Bez zaglavljivanja
Nije terenac i nema 4×4 pogon ali “senik iks-mod” ima “ekstended grip” (Extended Grip) sistem koji smanjuje mogućnost zaglavljivanja u blatu, snegu, pesku i na ledu. Preko velikog preklopnika smeštenog ispred rulice menjača na centralnoj konzoli se bira režim rada. U ponudi su tri opcije.

Prva se odnosi na klizave terene kod koje sistem automatski redukuje obrtni moment i snagu na pogonskim točkovima uz povećanu osetljivost ESP sistema sa kočenjem točka koji nema dobro prijanjanje.

Drugi je “ekspert” mod (EXP) koji ne redukuje snagu i obrtni moment ali zadržava povećanu osetljivost ESP sistema. Treći je standardan mod, koji se automatski aktivira preko 40 km/h. Inače, “senik iks-mod” se standardno isporučuje sa M+S pneumaticima koji dodatno pomažu prijanjanju.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Skrivene pregrade
“Reno senik” je oduvek važio za vrlo praktičan auto koji ima mnogo skrivenih polica i pregrada. Među njima su i podne koje se nalaze ispod nogu putnika pozadi ali i napred. Prilično su velikog kapaciteta tako da u njih svašta može da stane.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dciauto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Ispod suvozačevog sedišta je još jedna zanimljiva fijoka nešto manje zapremine ali i dalje vrlo korisna i praktična.Pregrade u vratima su velike i u njih mogu da stanu i veće flaše zapremine 1,5 litar.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Boja instrumenata po želji
Druga, odnosno prethodna generacija “senika” je započela trend digitalnih instrument tabli. Aktuelna, treća generacija ima jedan veliki TFT displej kome se može menjati izgled i boja animacije brzinomera, obrtomera i pokazivača temperature rashladne tečnosti i preostale količine goriva.

Sve to se menja preko tastera koji je smešten neposredno uz sam displej, odnosno instrumente. Inače, ispred instrumenata se nalazi i velika polica koja je zgodna za odlaganje sitnica, na primer, mobilnog telefona.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Navigacija uz doplatu
Auto koji vam predstavljao je imao doplaćen navigacioni uređaj marke Tom Tom. Njegova cena je 590 evra sa kartografijom Evrope. Sistemom se upravlja preko džojstika i tastera smeštenih između prednjih sedišta. Dobra vest je da oni malo snalažljiviji mogu i sami da ažuriraju mape koje se nalaze na SD kartici u slotu uz sam displej.

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Renault Scénic Xmod Expression dCi 110 Energy
Motor: zapremina 1461 ccm, snaga 81 kW (110 KS) pri 4000 o/min, maks. Obrtni moment 260 Nm pri 1750 o/min, menjač manuelni, 6 stepeni
Dimenzije: 4372/1845/1479 mm, međuos. rastojanje 2704 mm, prtljažnik 470 l (bez rezervnog točka), rezervoar 60 l, pneumatici 215/60 R 16, masa 1457 kg
Performanse: maks. brzina 180 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 12,5 s, potrošnja 3,9/4,1/4,5 l/100 km, emisija CO2 105 g/km

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

Oprema
Standard: ESP, ASR, prednji i bočni vazd. jastuci, vazd. zavese, indikator pritiska u pneumaticima, tempomat i limiter brzine, automatski el. podizači prozora napred i nazad, automatska “klima” sa dve zone, brisači sa senzorom za kišu, radio CD/MP3 sa blutut konekcijom za mobilni, USB i AUX priključci, LED dnevna svetla, el. podesivi retrovizori sa grejačima, maglenke, alu-felne 16 inča, M+S pneumatici, Extended grip funkcija

Opcije: paket Expression comfort (zadnji senzori za parkiranje, el. preklopivi spoljašnji retrovizori), navigacioni sistem TOM TOM sa kartografijom Evrope

auto magazin magazinauto.com renault scenic xmod 1,5 dci

2 KOMENTARA

    • Prikaz gde se sve nalazi broj motora na modelu Renault Scenic RX4

      Ukoliko imate 2,0 benzinski motor, broj motora počinje oznakom F4R a ukoliko imate 1,9 DCi motor oznaka počinje sa F9Q.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring
Prijavite se na Newsletter Auto magazina

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring