Renault Technocentre napunio 15 godina

Renoov „Tehnocentar“ je ultra moderna tehnička baza. Moglo bi se reći da je to „mozak“ čitave Reno grupe. To je mesto gde se rađaju novi modeli. Sve se počije u njemu, od dizajna preko mehaničkih platformi do proizvodnih tehnologija

Ove godine navršava se decenija i po od početka rada „Tehnocentra“, žile kucavice francuskog proizvođača. Ovo veličanstveno zdanje je po mnogo čemu posebno.

On nije samo vrhunac tehnološke moći Renoa, već i remek delo moderne arhitekture koje uz sve to još i prijateljski nastrojeno prema životnoj okolini. U proteklih petnaest godina centar je rastao i sada zapošljava 11.500 radnika svih raznih struka. U njemu je nastalo više od 20 novih modela.

Futuristička radna atmosfera
Futuristička radna atmosfera

Ovaj sistem nema samo kreativnu ulogu već i smanjuje troškove razvoja. Prema procenama Renoovih stručnjaka, ušteda pri razvoju svakog novog modela iznosi oko 115 miliona evra. Pomnožite ovu brojku sa 20 pa vidite o kakvoj uštedi je reč.

Ono što je još važnije jeste, s obzirom da se sve nalazi na jednom mestu, da je ušteda vremena prilično velika, pa je sada moguće da za veoma kratko vreme nastane jedan model počevši od prve skice pa do kompletnog automobila.

Iza ovog pasaža nastaje automobilska magija
Iza ovog pasaža nastaje automobilska magija

U ovo doba opšte globalizacije i razmaženog potrošačkog društva izbacivanje novih proizvoda je ključ opstanka. Uz pomoć „Tehnocentra“ Reno se uspešno izborio za svoje mesto pod suncem.

O moći ovog centra svedoči i podatak da je od 2000. godine aktivno uključen u razvoj Renoovog bolida za formulu 1. Nekoliko šampionskih titula u konkurenciji vozača i konstruktora veliko su priznanje za ovu kuću.

Stepen digitalizacije je skoro na nivou NASA-e. Primera radi preko 90 procenata dizajnerskih rešenja radi se pomoću kompjuterskih simulacija. Preko 5000 računara i 12 superkompjutera umreženo je u jedan sistem.

Pre nego što se napravi prototip, auto se u potpunosti simulira na računarima
Pre nego što se napravi prototip, auto se u potpunosti simulira na računarima

Svi sklopovi na vozilu poput oslanjanja, svetlosne signalizacije, motora i naravno dizajn, spajaju se u jednu virtuelnu celinu i zatim se takav kompjuterski model testira u posebnoj simulaciji koja na najverodostojniji način oponaša svakodnevnu eksploataciju vozila.

Kako bi proslavili ovaj jubilej u „Reno Tehnocentru“ su za ovu jesen pripremili niz događaja festivalskog tipa, a planiran je i jedan „otvoreni dan“ u kome će posetioci moći da vide sve delove ovog zaista veleleponog zdanja u kome nastaju automobili.
A.D.

U Tehnocentru su nastali neki od najneobičnijih prototipa
U Tehnocentru su nastali neki od najneobičnijih prototipa

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring