„Samo vožnja“ je stvar prošlosti – lični asistent je budućnost

Mnoge stvari koje danas imamo su nekada bile naučna fantastika. Da li će i Bosch vizija automobila budućnosti jednoga dana postati uobičajena svakodnevnica?

Moj dom, moje radno mesto, moj automobil: umreženost pretvara automobile u treći čovekov životni prostor, pored njegovog doma i kancelarije.

Bosch svojim novim demo vozilom pokazuje šta to tačno znači i kako će izgledati vožnja automobila u budućnosti – intuitivno upravljanje, uvek je online, povezan sa svojom okolinom i sam se kreće.

„Povezanost automobila sa njegovom okolinom i internetom je ključni izazov buduće mobilnosti“, izjavio je dr Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Robert Bosch GmbH.

Autonomne i umrežene funkcije u vozilu ne samo da čine putovanje bezbednijim i udobnijim već pretvaraju automobil i u ličnog asistenta. „Na ovaj način, umreženost postaje lično iskustvo i daje ljudima vreme za druge stvari, čak i tokom vožnje svog automobila“ rekao je Hohejzel.

auto magazin srbija bosch lični asistent

Pametni ekrani i korisnički interfejsi

Više individualnosti i jednostavnije upravljanje postaju očigledni čim se uđe u demo vozilo. Kamera sa vozačeve strane prepoznaje vozača i podešava volan, retrovizore i temperaturu u skladu sa njegovim navikama.

U stvari, kao magijom, automobil podešava boju ekrana i automatski učitava sastanke, omiljenu muziku, najnovije video sadržaje i destinaciju na navigaciji, koju je vozač programirao dok je još bio za kuhinjskim stolom.

Kamera je uvek u pripravnosti tokom vožnje, posedno kada vozaču počnu da se sklapaju oči. Prepoznaje umor i znake pospanosti za volanom, a koji su najčešći uzroci ozbiljnih nezgoda.

Sistem prepoznaje položaje očnih kapaka čime određuje sposobnost vozača za koncentraciju ili stepen umora i izdaje upozorenje ukoliko je potrebno, što čini vožnju bezbednijom.

Štaviše, sistem za prepoznavanje umora kod vozača stalno posmatra vozačevo ponašanje pri upravljanju kako bi intervenisao direktno u slučaju naglih pokreta.

Interfejs između mašine i korisnika (eng. HMI, „Human machine interface“) pretvara automobil u ličnog asistenta na četiri točka. Ovaj interfejs pruža vozačima bitne informacije kada je to potrebno i pažljiv je pratilac u svakoj situaciji.

U budućnosti, zahvaljujući sve personalizovanijoj komunikaciji, autonomne i umrežene funkcije će nuditi intuitivno, udobno i bezbedno upravljanje i vozači će moći da zadovolje svoje lične prohteve – bez obzira da li su u saobraćajnoj gužvi, u gradskom saobraćaju ili na porodičnom putovanju.

U tom cilju, demo vozilo prikazuje gestovne kontrole sa haptičkim odzivom.

Vozilo koristi ultrazvučne senzore koji proizvode primetan otpor kad god vozač gestikulira u vidokrugu kamere, što čini kontrolu pokreta jednostavnijom za upotrebu i manje ometajućom za vozače, koji mogu promeniti informacije na ekranu, primiti dolazeći poziv ili pustiti novu plejlistu bez dodira uređaja.

Inovativni ekran osetljiv na dodir u demo vozilu takođe čini korišćenjem prsta bezbednijim i
udobnijim. Ekran sa ugrađenim haptičkim odzivom vibrira svaki put kada ga vozač dodirne prstom.

Ovo znači da vozači mogu osetiti različite strukture nalik na prave dugmiće na površini koja je zapravo ravna. Na taj način mogu jednostavno pronaći željenu funkciju na ekranu, na primer za promenu jačine zvuka muzike, bez potrebe da skreću pogled sa puta.

auto magazin srbija bosch lični asistent

Mobilnost sa inteligentnom umreženošću: Automobili postaju čovekov treći životni prostor

Demo vozilo takođe prikazuje kako automobili postaju treći čovekov životni prostor zahvaljujući autonomnosti i umreženosti.

Prema studiji kompanije Bosch „Efekat umreženog automobila u 2025. godini“, autonomna vožnja bi mogla da omogući vozačima bolje iskorišćenje do 100 sati godišnje.

Kada automobil detektuje da je autonomna vožnja moguća i kada vozač dopusti, automobil preuzima kontrolu nad vozilom – jednostavno i glatko.

Pošto je demo vozilo aktivan deo interneta stvari (IoT), vozači mogu preneti svoj digitalni deo života u svoj automobil, kao na primer da pošalju mejl kolegi sa posla ili da razgovaraju preko kamere sa prijateljem.

Sve je ovo moguće u vreme koje uštedi autonomna vožnja. Fleksibilni koncepti ekrana dolaze do izražaja u ovom slučaju. Vozači mogu jednostavnim pokretima, poput magije menjati prikaze mejlova, ćaskanja, video snimaka, kao i funkcija autonomnosti i umreženosti.

Umreženi sa pametnim domom, servisnom radionicom i celim svetom

Šta je sa planiranjem Vaše večere dok ste u putu? Umreženost Vam i u ovome može pomoći – ovog puta sa pametnim domom. „Mykie“ – kuhinjski asistent kompanije Bosch, Vam može preporučiti onlajn recepte u vozilu. Pogled u umreženi frižider iz automobila može prikazati šta Vas sve od namirnica čeka kog kuće.

Umreženost automobila i pametnog doma dolazi do izražaja i pre nego što putovanje počne. Čim vozač uđe u automobil, ekran prikazuje stanje njegovog doma. Da li je prozor ostao otvoren? Da li su ulazna vrata zaključana?

Dovoljan je samo pokret ili dodir na ekranu kako biste automatski zaključali vrata i pregledali stanje Vašeg doma. Osim toga, umreženi automobil je takođe povezan sa servisnom radionicom.

Obaveštava vozača da se približava rok za pregled vozila, na zahtev zakazuje termin u auto-servisu i može obezbediti da potrebni rezervni delovi budu na stanju kada automobil dođe u servis.

Ovaj nivo udobnosti se proširuje i na parking – u Bosch usluzi parkiranja zasnovanoj na globalnim
podacima, automobili koriste senzore parking asistenta kako bi pronašli slobodna mesta za parkiranje.

Informacija se prosleđuje preko cloud-a do digitalne parking karte i time se stavlja na uslugu drugim vozilima.

1 KOMENTAR

  1. To vam je isto kao kad iznajmite renta car sa vozačem. Sve veće agencije (medju kojima je MMS auto) kod nas i u svetu imaju ovu ponudu. I verovatno je jeftinije od ovog automatskog čuda

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring