Auto magazin

Scania CNG motori

Scania CNG motori
30.06.2015.
Zdrava alternativa

Skanija još od 1929. godine proizvodi motore koji koriste komprimovani prirodni gas (CNG) i tečni naftni gas (LPG) za svoja vozila, bilo da su u pitanju kamioni, ili autobusi. Razvoj ove vrste motora je neprestan pre svega zbog velike potražnje klijenata.

Motori koji koriste alternativno gorivo idealni su za upotrebe u dostavnim kamionima, vozilima za skupljanje đubreta u urbanim sredinama, ali i za gradske i prigradske autobuse.

Osnovne prednosti u odnosu na ekvivalentne dizel motore su minimalna emisija štetnih gasova, kao i ekonomičnost eksploatacije.

Primera radi, motori koji sagorevaju CNG imaju emisiju azotnih oksida za čak 70 posto i čestica čađi za 80 posto u odnosu na savremene dizel motore. Dakle, ovo su vozila koja su idealna za upotrebu u naseljenim sredinama.

Auto magazin srbija magazinauto.com scania cng motori

Skanija je predstavila prvi CNG model još 1929. godine

Mnoge države pružaju brojne olakšice prilikom nabavke vozila koje pokreće komprimovani prirodni gas ne samo zbog ekološkog aspekta eksploatacije takvih vozila, već i zbog opšte dostupnosti CNG-a i LPG-a.

Skanija ima u ponudi šestocilidrični motor zapremine 11 litara snage 280 i 340 KS. Konverzija motora za rad na CNG i LPG je opsežna. Potrebno je konstruisati specijalnu glavu motora sa drugačijim komorama za sagorevanje u odnosu na dizel motore.

Naravno, kako CNG i LPG motori rade po OTO principu, tu su i svećice za paljenje svećice sa neophodnom elektronikom. Tu je i sistem za ubrizgavanje komprimovanog prirodnog gasa u motor, koji takođe kontroliše računar.

Auto magazin srbija magazinauto.com scania cng motori

CNG motor ima svećice i neophodnu elektroniku

Skanijin CNG motor ima energetsku efikasnost od 40 procenata, što nije daleko od najsavremenijih dizel motora koji imaju energetsku efikasnost od 43 odsto.

Krive snage i obrtnog momenta CNG, LPG i dizel motora su vrlo slične, što znači da nema razlike u načinu vožnje vozila opremljenih jednom, ili drugom vrstom motora.

Gorivo se skladišti u četiri boce od po 140 litara koje su smeštene vertikalno iza kabine kada su kamioni u pitanju. Boce su teške do 500 kilograma. Rezervoari obezbeđuju autonomiju od 300 kilometara.

Motori koji koriste alternativna goriva ugrađuju se u vozila koja imaju dve, ili tri osovine u zavisnosti od njihove namene u eksploataciji.
I.Katunac

Auto magazin srbija magazinauto.com scania cng motori

CNG motori imaju tek tri posto manju energetsku efikasnost u odnosu na dizelaše

Menjači
Na raspolaganju su manuelni menjači sa osam i dvanaest stepeni prenosa upareni sa retarderima. Takođe, kao opcija mogu se nabaviti vozila opremljena automatskom transmisijom, takođe uparena sa retarderom.

Auto magazin srbija magazinauto.com scania cng motori

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]