Auto magazin

Scania R490 LA 4×2

Scania R490 LA 4×2
19.01.2014.
Druga generacija šestice

Skanija je predstavila drugu, poboljšanu generaciju svojih euro 6 motora. Hvale se većom snagom, manjom potrošnjom i većom efiksnošću. Na probnoj vožnjiu Sloveniji upoznali smo se sa trenutno najjačim šestocilindičnim modelom

Skanija je jedan od prvih proizvođača kamiona koji je predstavio motore koji zadovoljavaju euro 6 norme. Depune dve godine nakon ulaska u proizvodnju, pred nama je druga generacija motora. Konkretno obnovljena je paleta trinaestolitaskog šestocilindričnosg motora. Trenutno najslabiji ima snagu od 450 KS i menja prethodnu verziju koja je deset “konja” slabija. Jača verzija snage 490 KS takođe je dobila deset konjskih snaga više u odnosu na prethodnu generaciju. U najavi je i najslabiji model snage 410 KS, koji će stroge standarde o emisiji štetnih gasova ispunjavati bez EGR sistema, a fabrika navodi da će mu glavna prednost biti izuzetna ekonomičnost.

Manje zagađenja i više snage Manje zagađenja i više snage

Sa novim motorom smo se upoznali na prezentaciji koja je održana na putevima Slovenije. Fabrika nam je obezbedila vrhunski opremljen šleper sa navišom “toplajn” kabinom i “strimlajn” aerodinamičkim paketom. Ogibljenje prednjih točkova je sa oprugama, a zadnjih sa četiri vazdušna jastuka. Motor snage 490 KS uparen je sa dvanaestostepenim robotizovanim menjačem “optikruz”. Tu su i retarder, ESP sistem, SDS (skanija drajver suport), kao i kruz kontrol sa sistemom “aktiv predikšn”.

Optikruz sistem uveliko pomaže vozaču Optikruz sistem uveliko pomaže vozaču

Kao u uvek do sada, prikolica kamiona je bila maksimalno opterećena. Tokom probnih vožnji napravili smo dva kruga po identičnoj turi kako bi se uverili u efikasnost motora i aktiv predikš sistema. Ne treba ponavljati da je vožnja ovako modernog i dobro opremljenog kamiona pravo zadovoljstvo. Stres koji se stavlja pre vozača je minimalan, što mu omogućuje da se koncentriše na saobraćaj i efikasnost vožnje. Na taj način se smanjuje mogućnost za incidente, kao i smanjenje potrošnje goriva.

Prosečna potrošnja je samo 30 litara! Prosečna potrošnja je samo 30 litara!

U prvom krugu probne vožnje, zabeležili smo prosečnu potrošnju od oko 33 litra dizela na 100km. U drugoj rundi sa uključenim tempomatom i “aktiv predikšn” sistemom, potrošnja je pala na ispod 31 litar. Fabrika i navodi da je novi sistem u stanju da donese uštedu u potrošnji između pet i deset procenata, u zavisnosti od rute. Prevedeno u finanijska sredstva, na godišnje nivou uštede po jednom kamionu mogu da budu i preko pet hiljada evra.
Ljubljana, Slovenija
Od specijalnog izveštača
Ivan Katunac

Aktiv predikšn sistem najnovije generacije Aktiv predikšn sistem najnovije generacije

Čita put

Nivo sistema “aktiv predikš” je spojen sa navigacionim uređajem, preko kojega dobija podatke o topografiji puta pred sobom. Računar neprestano prati parametre vožnje, a kada dozna da se kamio nalazi pred uzbrdicom, on ubrzava kamion kako bi sakupio kinetičku energiju kojom će efikasnije prebroditi uspon. Tokom uzbrdice računar dozvoljava usporenje kamiona toliko da pred prevojem motor prestane sa pogonom, a vozilo nastavlja da vozi u slobodnom padu.

Sve što je potrebno za rad ovog uređaja je da vozač u nešto izmenjenom meniju kruz kontrola odabere minimalnu i maksimalnu brzinu kojom želi da se kamion kreće. Predstavnici fabrike su nam objasnili da je najefikasnije podesiti brzine 81 i 88 km/h, pri čemu se u ravnom delu puta kamion kreće brzinom od 85 km/h.

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Kineski automobili? I da i ne, nekako su još uvek čudni pogledajte masku ovih Cherija. [...]

Frapantno je koliko vozača ne zna paralelno parkiranje. I to u beogradu gde bez takvog [...]

Moćan, obrazovan čovek, moćna kompanija. RIP. [...]

Da li stvarno ima potrebe od ovog rešenja? Deluje pmalo distopično. Kako će raditi kod [...]

Ovo mi je nekako dizajnerski promasaj. Auto izgleda jeftino zbog svih ovih dodataka [...]

Ovo su veoma napredna rešenja i oduzimaju dah. Ali treba malo paziti i na bezbednost [...]

Preuzmite Auto magazin za android

Weather Data Source: das wetter heute in Belgrad