Auto magazin

Scania R490 LA 4×2

Scania R490 LA 4×2
19.01.2014.

Skanija je jedan od prvih proizvođača kamiona koji je predstavio motore koji zadovoljavaju euro 6 norme. Depune dve godine nakon ulaska u proizvodnju, pred nama je druga generacija motora. Konkretno obnovljena je paleta trinaestolitaskog šestocilindričnosg motora. Trenutno najslabiji ima snagu od 450 KS i menja prethodnu verziju koja je deset “konja” slabija. Jača verzija snage 490 KS takođe je dobila deset konjskih snaga više u odnosu na prethodnu generaciju. U najavi je i najslabiji model snage 410 KS, koji će stroge standarde o emisiji štetnih gasova ispunjavati bez EGR sistema, a fabrika navodi da će mu glavna prednost biti izuzetna ekonomičnost.

Manje zagađenja i više snage Manje zagađenja i više snage

Sa novim motorom smo se upoznali na prezentaciji koja je održana na putevima Slovenije. Fabrika nam je obezbedila vrhunski opremljen šleper sa navišom “toplajn” kabinom i “strimlajn” aerodinamičkim paketom. Ogibljenje prednjih točkova je sa oprugama, a zadnjih sa četiri vazdušna jastuka. Motor snage 490 KS uparen je sa dvanaestostepenim robotizovanim menjačem “optikruz”. Tu su i retarder, ESP sistem, SDS (skanija drajver suport), kao i kruz kontrol sa sistemom “aktiv predikšn”.

Optikruz sistem uveliko pomaže vozaču Optikruz sistem uveliko pomaže vozaču

Kao u uvek do sada, prikolica kamiona je bila maksimalno opterećena. Tokom probnih vožnji napravili smo dva kruga po identičnoj turi kako bi se uverili u efikasnost motora i aktiv predikš sistema. Ne treba ponavljati da je vožnja ovako modernog i dobro opremljenog kamiona pravo zadovoljstvo. Stres koji se stavlja pre vozača je minimalan, što mu omogućuje da se koncentriše na saobraćaj i efikasnost vožnje. Na taj način se smanjuje mogućnost za incidente, kao i smanjenje potrošnje goriva.

Prosečna potrošnja je samo 30 litara! Prosečna potrošnja je samo 30 litara!

U prvom krugu probne vožnje, zabeležili smo prosečnu potrošnju od oko 33 litra dizela na 100km. U drugoj rundi sa uključenim tempomatom i “aktiv predikšn” sistemom, potrošnja je pala na ispod 31 litar. Fabrika i navodi da je novi sistem u stanju da donese uštedu u potrošnji između pet i deset procenata, u zavisnosti od rute. Prevedeno u finanijska sredstva, na godišnje nivou uštede po jednom kamionu mogu da budu i preko pet hiljada evra.
Ljubljana, Slovenija
Od specijalnog izveštača
Ivan Katunac

Aktiv predikšn sistem najnovije generacije Aktiv predikšn sistem najnovije generacije

Čita put

Nivo sistema “aktiv predikš” je spojen sa navigacionim uređajem, preko kojega dobija podatke o topografiji puta pred sobom. Računar neprestano prati parametre vožnje, a kada dozna da se kamio nalazi pred uzbrdicom, on ubrzava kamion kako bi sakupio kinetičku energiju kojom će efikasnije prebroditi uspon. Tokom uzbrdice računar dozvoljava usporenje kamiona toliko da pred prevojem motor prestane sa pogonom, a vozilo nastavlja da vozi u slobodnom padu.

Sve što je potrebno za rad ovog uređaja je da vozač u nešto izmenjenom meniju kruz kontrola odabere minimalnu i maksimalnu brzinu kojom želi da se kamion kreće. Predstavnici fabrike su nam objasnili da je najefikasnije podesiti brzine 81 i 88 km/h, pri čemu se u ravnom delu puta kamion kreće brzinom od 85 km/h.

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina na kioscima!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Jel prodajete drzace za akumulator [...]

Bolji je Opel Grandland x 2.0 d. [...]

Не може од бабе девојка, не бива :) [...]

Unutrasnjost izgleda jako dobro. Dugo nisam video auto koji mi je po svim karakteristikama bas [...]

Hehe, ovan sam u horoskopu i ima istine! Hvala na zanimljivoj objavi! [...]

Jedini automobili koji stede u gradu su hibridi, tako da prilikom kupovine samo bi trebalo [...]

Preuzmite Auto magazin za android