Auto magazin

Mercedes-Benz S 600

Mercedes-Benz S 600
17.01.2014.

Gotlib Dajmler i Karl Benc bez sumnje bi bili ponosni na ovakvo remek delo na četiri točka. Pre par meseci premijerno predstavljena, nova “S klasa” je dobila svoju najjaču verziju “S 600”. Ekskluzivnih detalja je zaista mnogo a mi ćemo izdvojiti samo neke.

S 600 će se prodavati samo u kombinaciji sa produženim međuosovinskim rastojanjem S 600 će se prodavati samo u kombinaciji sa produženim međuosovinskim rastojanjem

Za početak, “S 600” će se prodavati samo u verziji sa produženim međuosovinskim rastojanjem i luksuznim paketima opreme. Naravno, najbitnija stavka u svemu je V12 bi-turbo motor koji je baziran na starom ali sa toliko izmena da je praktično konstruisana nova mašina.

Radna zapremina je povećana sa 5.513 na 5.980 kubnih centimetara a snaga sa 517 na 530 “konja” i to pri relaksirajućih 4.900 do 5.300 obrtaja u minuti. Pitate se sigurno otkud toliko malo povećanje s obzirom na veliku razliku u zapremini plus gomilu novih tehnologija? Na žalost, standardi o emisiji izduvnih gasova su uzeli svoj danak, tako da je sva nova tehnologija i napredak bio usmeren ka ekologiji uz nezaobilazna poboljšanja voznih karakteristika i performansi. Šta više, dobro je da su uopšte zadržani svih 12 cilindara! Uprkos svemu, “S 600” ispunjava Euro 6 norme.

Automatski menjač ima čak dve brzine za vožnju unazad! Automatski menjač ima čak dve brzine za vožnju unazad!

Zanimljivo je i to da će biti opremljen automatskim menjačem sa sedam brzina, plus dve brzine za vožnju unazad! Možda na prvi pogled ova stavka deluje kao preterivanje ali sudeći po tome ko će se voziti u ovom automobilu, nije beznačajno.

Naime, računa se na to da će vozač VIP klijenta doći u situaciju da mora da beži od napadača i to u rikverc. Samim tim, brzina u vožnji unazad može da bude presudna za bezbednost.

Uz najjači motor ide i najluksuznija oprema Uz najjači motor ide i najluksuznija oprema

Luksuz i oprema su očekivano “bezobrazni”. Glavni displej omogućava upravljanje raznim funkcijama korišćenjem dva prsta kao na mobilnim telefonima, a tač-ped prepoznaje i rukopis.

Specijalno konstruisano “magično” ogibljenje omogućava vožnju kao na letećem ćilimu uz pomoć mnogobrojnih senzora uključujući i onaj za prepoznavanje vrste podloge koji će biti standard. Tu su i razne kamere koje su u stanju da automatski zakoče auto ispred prepreke, kao i hed-ap displej koji i nije neka novina ali tehnologija i način na koji radi jeste.

Displej, koža, drvo... Displej, koža, drvo...

Prodaja “mercedesa S 600” počinje praktično odmah. Narudžbine se već prikupljaju a mnogi tvrde da će cena biti veća u odnosu na “S63 AMG” koji košta oko 160.000 evra.

Mercedes S 600 - 530 KS i 830 Nm obrtnog momenta dostupnih već od 1900 o/min Mercedes S 600 - 530 KS i 830 Nm obrtnog momenta dostupnih već od 1900 o/min

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android