Auto magazin

Šesta generacija VW Transportera

Šesta generacija VW Transportera
29.04.2015.
Tradicija duga 66 godina

Novi "T6" je odmah prepoznatljiv i svojim izgledom veoma podseća na restilizovani "T5". Nije lako dizajnirati kombi tako da bude drugačiji a istovremeno prepoznatljiv. Novina su kružni rubovi oko točkova, prednji deo je sličan ali doteran da bude elegantniji.

Juče je u Amsterdamu na velikoj svečanosti predstavljena šesta generacija čuvenog VW transportera. Davne 1949. godine počela je proizvodnja prve generacije za čiji nastanak je bio zaslužan Holanđanin Ben Pon.

auto magazin volkswagen transporter T6

Novi “T6” je odmah prepoznatljiv i svojim izgledom veoma podseća na restilizovani “T5”. Nije lako dizajnirati kombi tako da bude drugačiji a istovremeno prepoznatljiv. Novina su kružni rubovi oko točkova, prednji deo je sličan ali doteran da bude elegantniji.

auto magazin volkswagen transporter T6

Na zadnjem delu razlikovaće se ne samo vrata već i svetla u zavisnosti da li je putnička ili teretna varijanta.

Ipak, najveće izmene su napravljene u unutrašnjosti koja se dosta razlikuje u odnosu na “T5”. Jednostavnost je prisutna kao i na svim VW modelima a dosta je i sličnosti sa aktuelnim putničkim modelima ove kompanije.

auto magazin volkswagen transporter T6

Za pogon je zadužen 2,0 TDI koji je konstruisan tako da bude dugotrajan i štedljiv. U ponudi će biti nekoliko nivoa snage, od 84, 102, 150 i 204 KS. “T6” će biti opremljen i 2,0 TSI motorom od 150 i 204 KS.

auto magazin volkswagen transporter T6

Novina je i to da će kombi imati adaptivni tempomat, podešavanje tvrdoće amortizera i sistem za automatsko kočenje u gradu u cilju izbegavanja sudara. Uz to, moći će da se poruči i sistem za automatska duga svetla.

auto magazin volkswagen transporter T6

Folksvagen je odlučio da proslavi šestu generaciju transportera specijalnom edicijom ograničene serije pod nazivom “dženerejšn siks” (Generation SIX). Zasnovan je na modelu “multiven komfortlajn” sa LED glavnim svetlima, dodatno zatamnjenim staklima i posebnim hromiranim dodacima. Specijalna edicija će imati i alkantaru na sedištima, sa automatskim klima-uređajem sa četiri zone.

auto magazin volkswagen transporter T6

Kupci koji preferiraju retro izgled mogu da odaberu dvobojnu karoseriju, kao što je nekad bila karakteristična za “T1”. Porudžbine za “T6” će početi da se primaju već za koji dan a cena u Nemačkoj počinje od 23.035 evra.

auto magazin volkswagen transporter T6

Više o nastanku modela “T1” pročitajte u aprilskom izdanju Auto magazina koje će na kioscima biti početkom naredne nedelje.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Transport

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Čudno da nisu predvideli dizel motor. Da li to znači da auto industrija se [...]

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]