Simboličan rast prodaje vozila u Srbiji

Iako je zabeležen rast prodaje u oktobru, zabrinjava ukupan broj kupaca novih automobila

AutoPulsProdaja novih vozila na srpskom tržištu u oktobru zabeležila je blagi rast od oko 4,5 odsto u poređenju sa plasmanom iz septembra, dostigavši brojku od 1.524 automobila i lakih komercijalnih vozila isporučenih kupcima. To je drugi mesec zaredom koji prodavci završavaju u plusu, iako se i dalje radi o skromnom rastu. Naime, septembarska prodaja se prethodnih godina bližila cifri od oko 2.000 vozila, pa se može reći da je domaće automobilsko tržište i dalje u velikoj krizi. Zato se očekuje i pad na godišnjem nivou od oko deset procenata u odnosu na 2013. godinu, i po svoj prilici ovogodišnja prodaja završiće se na nešto iznad 20.000 prodatih novih vozila.

Prema podacima Auto magazina, koja istražuje srpsko tržište od 1999. godine, ovogodišnja prodaja biće najslabija od 2001, kada je prodato samo 14.123 vozila. Ipak, u narednim mesecima bi trebalo očekivati blagi rast tražnje, koja je uvek veća krajem godine, uz predviđeni efekat koji će doneti brojni novi modeli, kao i nešto povoljnije cene u uslovi finansiranja.

U oktobru Škoda i dalje drži primat sa 226 prodatih vozila, a slede Fijat sa 219 i Hjundai sa 133, a još je samo Opel sa 119 vozila iznad cifre od stotinu prodatih vozila.

Iako je rast prodaje u poslednja dva meseca tek simboličan, činjenica je da je došlo do stabilizacije tražnje i da bi trebalo očekivati da se minimalan rast nastavi barem do kraja godine.

 

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring