Škoda Enyaq Coupe iV je najprestižniji model češke marke

1

Škoda Enyak Coupe iV nije pravi kupe iz očiglednih razloga, ali je i dalje zanimljiv. Iako nam je obećana RS varijanta konvencionalnog Enyak-a visokih performansi, elegantniji derivat se pojavio prvi. Kao što se i očekivalo, potpuno električni RS je češki ekvivalent bratskog modela Volkswagen ID.5 GTX.

Skoda Enyaq Coupe iV

Sa 299 konjskih snaga (220 kilovata) i 460 njutn-metara, savršeno se slaže sa svojim sportskim bratom iz Volfsburga. Prvi Škodin RS model koji je izbegao motor sa unutrašnjim sagorevanjem je ujedno i najmoćniji serijski automobil kompanije ikada, nadmašujući Superb Sportline 2.0 TSI sa pogonom na svim točkovima i po vrednostima snage ali i obrtnog momenta.

Skoda Enyaq Coupe iV

Elektro-motori omogućavaju da Enyak Coupe RS postigne 100 km/h za šest i po sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 180 km/h ili 20 km/h više od nižih nivoa opreme. Ova, najsnažnija verzija sa dva motora i 4×4 pogonom koristi veću bateriju kapaciteta 82 kWh, kojoj je potrebno 36 minuta da se napuni od 10 do 80 procenata.

Skoda Enyaq Coupe iV

RS verzija se ističe svojom Mamba zelenom bojom koja je nasleđena od Octavie RS. Inače, zahvaljujući kupe obliku karoserije koeficijent otpora vazduha pao je na 0,234. To je dosta  manje od 0,26 Cd kod VW ID.5 ili 0,27 u slučaju GTX-a.

Skoda Enyaq Coupe iV

Vodeći model standardno dobija Škodinu osvetljenu prednju masku zvanu „Cristal Face“, zajedno sa 131 svetlećom diodom. Električni SUV ima Matrix LED farove i LED zadnja svetla koja dodaju osećaj sofisticiranosti.

Skoda Enyaq Coupe iV

U poređenju sa standardnim Enyak-om, Coupe je 15 mm niži napred i 10 mm pozadi zahvaljujući standardnom sportskom oslanjanju. Veličina točkova varira od 18 do 21 inča dostupnih u različitim završnim obradama.

Skoda Enyaq Coupe iV

Škoda će takođe prodavati Sportline verziju koja donosi sličan stil i smanjenu visinu vožnje, ali sa manje snage. Tu je i manja baterija od 62 kWh, kao i modeli sa jednim motorom i pogonom na zadnjim točkovima sa 180 KS ili 204 KS.

Skoda Enyaq Coupe iV

U zavisnosti od veličine baterije i vrste pogona, domet Enyak Coupea dostiže maksimum na 545 kilometara u WLTP ciklusu kombinovanjem veće baterije sa zadnjim motorom od 204 KS. Uz doplatu, opciona toplotna pumpa se može poručiti kako bi se manje trošila baterija.

Skoda Enyaq Coupe iV

Standardna oprema, zajedno sa panoramskim staklenim krovom, je 13-inčni ekran osetljiv na dodir za multimediju, kome se pridružuje 5,3-inčni potpuno digitalni ekran za vozača, odnosno instrumente. Kupci mogu da dodaju više funkcija, uključujući head-up displej sa tehnologijom proširene stvarnosti, Canton zvučni sistem sa 13 zvučnika i podlogu za bežično punjenje telefona.

U prodaji će se pojaviti kasnije ove godine. Tako će Škoda Enyak Coupe postati najskuplji automobil Škode ikada, posebno ako govorimo o RS modelu visokih performansi. Tri nova električna modela će se pojaviti do kraja decenije i svi će biti dostupniji od Enyak-a.

Skoda Enyaq Coupe iV

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring