Škoda Fabia 1,4 TDI Ambition

Stara narodna izreka bez problema može da se primeni i u auto-industriji. Nova generacija "škode fabije" je pokupila sve najbolje iz VW porodice – komfor, tehnologiju i performanse

Nije velika novost da modeli Škode mogu da se pohvale svim onim ključnim karakteristikama koje VW grupu stavljaju u sam vrh svetske industrije. Naravno, prisutni su i neki kompromisi koji ne utiču previše na komfor, ali su bitni za osetno niže cene u odnosu na ostale brendove kao što su Folksvagen i Audi.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Škode oduvek pružaju nešto više prostora uz nesmanjen kvalitet u pogledu mehanike i inženjeringa

To niko ne krije; zauzvrat, “škode” pružaju nešto više prostora uz nesmanjen kvalitet u pogledu mehanike i inženjeringa. Tako je i sa trećom generacijom “fabije”, koja je osetno kvalitetnija u odnosu na svog prethodnika.

Sa prethodnom generacijom “fabije”, neposredno nakon što se pojavila, imali smo neke momente u pogledu kvaliteta sastavljanja i funkcionisanja nekih komponenti.

To se odnosilo na početnu seriju i vrlo brzo je ispravljeno. Sa novom, trećom generacijom, takvih slučajeva nema. Sve je besprekorno, nemački strogo sastavljeno i funkcioniše bez i najmanjih problema.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Srebrna fabija je imala srednji paket opreme i potpuno novi Folksvagenov dizel motor zapremine 1,4 litre

“Fabija” se u našoj zemlji prodaje u tri paketa opreme koji su zamišljeni tako da se ostvari prilična ušteda prilikom kupovine u odnosu na konkurentske modele a da se zadrži tehnička superiornost.

Najslabija verzija sa jednolitarskim trocilindričnim motorom od 60 KS u prvom paketu nema “klimu”, ali zato košta 8.352 evra sa PDV-om. Sa druge strane, najjači 1,2 TSI motor sa 110 “konja” u najskupljem paketu opreme ima cenu od 12.312 evra, što je veoma povoljno s obzirom šta sve takav auto nudi.

Od Autočačka, generalnog zastupnika Škode za našu zemlju, dobili smo test primerak iz salona na Novom Beogradu, koji i sami možete da provozate kad god poželite. Srebrna “fabija” je imala srednji paket opreme i potpuno novi Folksvagenov dizel motor zapremine 1,4 litre.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Kvalitet materijala, a svakako ergonomija i estetika, uveliko prevazilaze cenu ove škode

Ima tri cilindra a prodaje se u verzijama sa 90 i 105 “konja”. Među njima je razlika u ceni svega tristotinak evra. Oba imaju petostepene manuelne menjače a uz slabiji može da se poruči i sedmostepeni DSG automatizovani, sa dve lamele.

Ako mislite da je pet brzina zastarelo rešenje, u pravu ste, ali samo kada su u pitanju motori starijih generacija. U ovom slučaju to nije tako. Motor je potpuno neverovatan i predstavlja najveće iznenađenje na novoj “fabiji”.

Turbo-rupa praktično ne postoji a uglađenost i ponašanje je takvo da smo uprkos višedecenijskom iskustvu u testiranju automobila morali da gledamo u indikator za preporuku stepena prenosa.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Ovo je srednji paket opreme obogaćen povoljnim opcijama koje srdačno preporučujemo

Naime, pri konstatnim brzinama zahteva veoma niske obrtaje, što nije baš karakteristika modernih dizelaša. Pri 1200 obrtaja je toliko miran i tih da se gotovo ne čuje. Uz odličnu zvučnu izolaciju za ovako mali auto, tišina u kabini je gotovo nestvarna a razgovor sa saputnicima je kao da ste parkirani.

Uprkos veoma dugim prenosnim odnosima menjača, “fabija” već pri pedesetak na sat traži petu. Ako bi smo samo slušali motor, bez gledanja u indikator za preporuku brzine, ne bi nam na kraj pameti palo da auto vozimo na tako niskim obrtajima.

Zauzvrat, trenutna potrošnja pokazuje vrednosti manje od dve litre! Inače, motor je toliko eksplozivan da bukvalno zakucava za sedišta iako ima samo 90 “konja”. Volan se otima iz ruku a jedino rešenje je oduzimanje gasa. Priča se menja ako u auto sedne još neko uz vozača ali i dalje se može reći da je neočekivano agresivan.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Komforno, ušuškano, nepretenciozno – sedite taman kako treba

Vraćamo se na priču o prenosnim odnosima. Kao što rekosmo, stepeni prenosa su veoma dugi, čak toliko da je peta na manuelnom menjaču duža od sedme na DSG-u! Pri 130 km/h vrti se na oko 2.900 obrtaja a putni kompjuter je pokazivao trenutnu potrošnju između 4,5 i 5,5 l/100 km, u zavisnosti od vetra.

Jasno je da je dizelaš namenjen onima koji imaju nameru da prelaze mnogo kilometara a pretpostavlaj se da će dobar deo biti na auto-putu. Zato su veoma bitna i međuubrzanja pri velikim brzinama.

“Fabija” od 90 KS vrlo lako stiže od 130 do 150 km/h a za jaču verziju možemo da pretpostavimo da je još brža.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Prostora ima nešto više nego u prethodnoj generaciji – dovoljno za kraće vožnje četiri odrasle osobe

Jedinu manu, uslovno rečeno, predstavljaju pomenuti prenosni odnosi menjača. Navikli smo na više šaltanja a ovde su brzine toliko duge da bez problema možete da ubacite u četvrtu ili treću i da se provezete kroz ceo grad, izuzimajući stajanja, naravno.

Tamo gde bi ste na nekom drugom automobilu vozili četvrtom, ovde vozite trećom pa je potrebno neko vreme za navikavanje na duge brzine. U svakom slučaju, test smo završili sa prosečnih 5,1 l/100 km gradske vožnje, gde se “fabija” sa eksplozivnim motorom i ne baš nežnom nogom na gasu prilikom ubrzanja pokazala kao pravi zvrk.

Interesantno je da zvuk trocilindričnog benzinca nikako ne može da pruži adekvatnu sliku o stvarnim obrtajima, dok kod dizelaša to nije slučaj. Zvuči dosta prirodnije, mada i dalje naslućujete da “nešto nije u redu”, odnosno da fali cilindar.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Prtljažnik ima 330 litara, desetak posto manje od golfa

Na svu sreću, ovde kod dizelaša možete subjektivno da procenite obrtaje. Moramo da pohvalimo i potpuno odsustvo vibracija, koje su inženjeri efikasno eliminisali. Još samo da se naviknemo na neprirodnu tišinu motora pri niskim obrtajima…

Nova “fabija” je veća u odnosu na prethodnika. Nudi više prostora, pogotovo na zadnjim sedištima ali i veći prtljažnik koji je najveći među klasičnim hečbek modelima niže klase. Ko želi često da prevozi odrasle osobe pozadi uz ograničen budžet, tu je “rapid” sa dosta više prostora za noge.

Ergonomija “fabije” je očekivano na najvišem nivou, u skladu sa dobrom tradicijom VW grupe. Doživljeni osećaj kvaliteta i preciznost svih komandi je gotovo kao u “audijima”. Tu pre svega mislimo na prekidače, ručice oko volana, menjač, tastere, mehanizam sedišta, vratanca kasete, police za naočare, zatvaranje i otvaranje vrata… Sve funkcioniše besprekorno, bolje nego u najskupljim modelima nekih proizvođača.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Praktične ostave na boku uvek dobro posluže

Sa druge strane, niža cena nosi određene kompromise, koji se pre svega ogledaju kroz primenu tvrde ali kvalitetne plastike. Doduše, tapacirung u vratima sadrži čak i deo obložen tkaninom, što nije slučaj kod većih modela Škode.

Dalje, “fabija” standardno ima samo vozačev i suvozačev vazdušni jastuk. Zavese i bočni jastuci se doplaćuju u iznosu od 425 evra, mada to nije ništa neobično, s obzirom da je i kod nekih konkurenata tako, na primer, kod “jarisa”.

“Reno klio” čak uopšte nema vazdušne zavese, već njihovu ulogu vrše bočni jastuci i to samo za putnike napred. Otprilike, uštedama je tu kraj, ako izuzmemo ne baš atraktivne ratkapne.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Dizel zapremine 1,4 litara sa tri cilindra bez problema nadmašuje legendarni 1,9 TDI

Treća generacija “škode fabije” je na neki način postala “mali audi”, nov auto poslednje generacije dostupan širokim narodnim masama gde svako može da odabere opremu i motor po svojoj želji i mogućnostima.

Možda je najbitnje to što u slučaju “fabije” nema recikliranja starih tehničkih rešenja i starih motora. Dobra prodajno-servisna mreža u Srbiji i kvalitetan proizvod sa povoljnom cenom su još jednom otvorile mogućnost “fabiji” da zadrži poziciju bestselera na našem tržištu.
Aleksandar Bursać

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Povoljna dodatna oprema
Svakako preporučujemo treći po redu paket opreme “stajl”, koji obuhvata mnogo toga kao standard, pa čak i startovanje motora bez ključa. Za potpuni hends-fri sistem, odnosno otključavanje i zaključavanje bez ključa, potrebno je doplatiti svega 145 evra.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Komande tempomata na ručici migavaca

Panoramski stakleni krov je 560, a paket sa senzorima za kišu, farove i elektrohromatski unutrašnji retrovizor košta 125 evra. Grejane dizne za pranje vetrobrana su 20 evra. Dakle, svako može da prilagodi “fabiju” svojim potrebama i to za vrlo umeren i pristupačan iznos.

Čak je i standardno ozvučenje veoma snažno i kvalitetno. Na žalost, ima samo prednje zvučnike ali zato su tu USB i AUX priključci. Doplata za zadnje zvučnike je 55 evra.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test
Strugaljka za led smeštena u poklopac utakača benzina

Praktični detalji
Osim što ima najveći prtljažnik u klasi, “fabija” može da se pohvali praktičnim pregradama, ne samo u gepeku, već i u kabini. Ispod sedišta su postavljene fijoke za odlaganje sitnica a među “simpli klever”, odnosno pametnim rešenjima iz reklamnog slogana je i grebalica za led, skrivena u poklopcu nalivnog grla za gorivo.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

USB i AUX su standard
Ovako izgleda standardni audio uređaj u “fabiji”. Auto sa testa je imao “sving” ozvučenje koje ima tač skrin i doplaćuje se 165 evra, dok je u trećem paketu standard. Ni osnovni uređaj nije loš a usput je i praktičan zbog velike pregrade za odlaganje sitnica. U sredini velikog dugmeta za pojačavanje je sakriven displej.

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Novi 1,4 TDI ima istu snagu kao 1,9 TDI
Kada je 1,6 TDI motor zamenio stari dobri 1,9 TDI delovalo nam je potpuno neverovatno zadržavanje snage i obrtnog momenta uz smanjenje zapremine. Sada 1,4 menja oba ova motora! Poređenja radi, 1,9 TDI je u “golfu 5” imao 90 i 105 KS, sa 210 odnosno 250 Nm. Novi 1,4 TDI sa 90 KS ima 230 Nm a sa 105 KS čak 250 Nm!

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Obrtaji kao kod teretnjaka
“Fabija” ima zajedničku crtu i sa teretnjacima – maksimalnu snagu postiže na neverovatno niskim obrtajima, već pri 3.000 o/min! To je jedina stavka koja se razlikuje u odnosu na aktuelnog “VW pola”, koji 90 KS postiže pri 3.500 o/min. Sa druge strane, crveno polje na obrtomeru počinje tek od 5.000 obrtaja. Svaka čast inženjerima!

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Škoda Fabia 1,4 TDI Ambition
Motor: 3 cilindra, zapremina 1422 ccm, snaga 66 kW (90 KS) pri 3000-3250 o/min, maks. obrtni moment 230 Nm pri 1750-2500 o/min, menjač 5 stepeni, manuelni
Dimenzije: 3992/1732/1467 mm, međuos. rastojanje 2470 mm, prtljažnik 330/1150 l, rezervoar 45 l, masa 1156 kg, pneumatici 175/70 R 14
Performanse: maks. brzina 182 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 11,1 s, potrošnja 3,1/3,4/4,0 l/100 km, emisija CO2 88 g/km (Euro 6)

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

Oprema
Standard: ESP, prednji vazd. jastuci, indikator pritiska u pneumaticima, start-stop sistem, klima uređaj, centralno zaključavanje sa daljinskim, putni računar, el. podizači prednjih prozora, maglenke, el. podesivi retrovizori sa grejačima, vozačevo sedište podesivo po visini, radio/MP3/CD sa prednjim zvučnicima, USB i AUX priključci, osvetljena kaseta, fijoke ispod prednjih sedišta, pregrada za naočare

Opcije: radio aparat Swing sa displejem osetljivim na dodir, LED dnevna svetla, kožni volan i ručica menjača

Auto magazin magazinauto.com škoda fabia 1.4 tdi 2015 test

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring