Škoda Kodiaq: svi detalji o novom velikom SUV modelu

Kodijak (lat. Ursus arctos middendorffi) je najveća podvrsta mrkog medveda. Živi na ostrvu Kodijak i području Kodijačkog arhipelaga u jugozapadnoj Aljasci. Može da dostigne masu i od 680 kilograma. Upravo po ovom medvedu nova "škoda" je dobila ime.

Dugo očekivani veliki Škodin SUV model je konačno premijerno prikazan sinoć u Berlinu. Dugo se nagađalo kako će izgledati, bilo je brojnih pretpostavki u vezi imena ali i oko mehaničkog koncepta. Sada su sve dileme rešene.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Škoda je pre svega ponosna na vrlo prostranu unutrašnjost ali i na najveći prtljažnik u klasi, čija zapremina iznosi čak 720 litara u standardnoj konfiguraciji sa pet sedišta. Obaranjem naslona dobija se tovarni prostor zapremine 2.065 litara.

Auto je konstruisan na Folksvagenovoj “MQB” mehaničkoj platformi ali je po svojim dimenzijama veći od “tiguana”, za koga se mislilo da će biti samo prepakovan auto sa Škodinim znakom.

auto magazin srbija skoda kodiaq

 

U odnosu na “VW tiguan”, “škoda kodijak” je duža, sa dužim međuosovinskim rastojanjem za 110 milimetara. Sve to je omogućilo ne samo prostraniji prtljažnik, već i više mesta u kabini a samim tim i uvođenje trećeg reda sedišta.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Konstruktor je vodio računa da karoserija bude maksimalno čvrsta po današnjim standardima, uz istovremeno smanjenje mase. Tako “kodijak” sa najslabijim motorom ima masu od 1.452 kilograma bez vozača, dok 1,4 TSI sa 4×4 pogonom dodaje svega 90 kilograma na tu cifru.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Veoma važna stavka prilikom konstruisanja je bila praktičnost, pa je drugi red sedišta moguće klizno pomerati napred-nazad hodom od 18 milimetara. Ova stavka je dostupna kao standard i u osnovnom paketu opreme.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Za one koji vole SUV modele zbog njihovih vučnih sposobnosti, treba reći da “kodijak” ima mogućnost vuče prikolice mase do 2,5 tone. Međutim, to nije ono najzanimljivije u vezi prikolice. “Škoda kodijak” sama preuzima upravljanje prilikom vožnje unazad malim brzinama, tako da prikolica ostane ispravljena.

Tu je i sistem za automatsko kočenje unazad, ukoliko se prilikom uparkiravanja, na primer, naiđe na prepreku. Ukoliko vozač ne odreaguje na vreme, auto će sam zakočiti zahvaljujući unapređenim parking-senzorima.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Po prvi put, Škoda je ugradila sistem kamera koje pokrivaju ugao od 360 stepeni ako vozila. Sistem automatskog kočenja je standard i uz pomoć radarskih senzora funkcioniše do brzine od 34 km/h.

Tu su i drugi brojni sistemi koji direktno utiču na veću bezbednost, kao što su adaptivni tempomat, kontrola mrtvog ugla, asistencija za prevenciju slučajnog napuštanja saobraćajne trake…

auto magazin srbija skoda kodiaq

Posebno nam se dopada sistem za automatsko održavanje odstojanja od vozila ispred u gradskim gužvama, sa kojima auto sam koči, zaustavlja se i ponovo ubrzava. Naravno, sve ovo funkcioniše samo u kombinaciji sa automatizovanim DSG menjačem.

U slučaju nezgode, elektronika će sama u potpunosti zaustaviti vozilo ukoliko vozač nije u mogućnosti to da učini kako bi se izbegle dodatne posledice.

auto magazin srbija skoda kodiaq

U “škodu kodijak” će se ugrađivati pet motora, dva dizelaša i tri bnzinca. Ugrađivaće se samo 2,0 “TDI” i to sa 150 i 190 “konja”, koji odlikuje veliki obrtni moment od 400 Nm. Jači motor omogućava ubrzanja od 0 do 100 km/h za 8,6 sekundi, a maksimalna brzina mu je 210 km/h.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Baznu verziju predstavlja 1,4 “TSI” sa 125 “konja”, a ugrađivaće se i jača verzija od 150 konjskih snaga koja može da se pohvali “ACT” (Active Cylinder Technology) sistemom. Njegov zadatak je da isključi drugi i četvrti cilindar u situacijama kada nije neophodna velika snaga, na primer, prilikom vožnje konstantnom brzinom na nižim obrtajima.

auto magazin srbija skoda kodiaq

Vrhunac ponude benzinaca predstavlja 2,0 “TSI” motor sa 180 konjskih snaga i 320 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Osim manuelnih, ugrađivaće se šestostepeni i sedmostepeni DSG menjači. Pogon na sva četiri točka se podrazumeva uz jače motore.

auto magazin srbija skoda kodiaq

“Škodu kodijak” možemo da očekujemo u Srbiji na proleće, tačnije na sajmu automobila u Beogradu. Do tada, pogledajte kako je izgledala svetska premijera koja je održana sinoć u Berlinu:

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring