Test: VW Amarok Highline 2.0 TDI 4MOTION DSG

Da je sreće, "VW amarok" i druga slična vozila bi bila glavno prevozno sredstvo srpskog seljaka. Auto koji vam predstavljamo je istovremeno radna mašina, terenac i prilično luksuzno vozilo kojim možete na njivu ali i u operu

Ako nas pitate kojoj vrsti vozila se najviše raduje redakcija Auto magazina, svakako su u samom vrhu liste terenski pikapovi kao što je “folksvagen amarok”. U poslednjih par meseci ova klasa ima dosta noviteta, što potpuno novih, što redizajniranih modela.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Na testu se našao nerestilizovani model koji se od novog ne razlikuje mnogo, osim u par vizuelnih sitnica

Iako je početkom maja meseca predstavljen restilizovani “amarok”, on neće tako skoro stići na naše tržište. U međuvremenu smo testirali “stari” model, koji se od novog zapravo i ne razlikuje mnogo, osim u par vizuelnih sitnica.

Zašto volimo pikapove? Asociraju nas na bogata zapadna društva u kojima je ovakva vrsta vozila namenjena privredi i poljoprivredi. Ovakav auto tamo zarađuje mnogo para i predstavlja radnu mašinu, odnosno osnovno radno sredstvo a ne stvar prestiža.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Testirali smo najskuplju verziju, sa najvišim paketom opreme

Ipak, proizvođači su se potrudili (ne svi) da dostignu i vrlo pristojan nivo komfora, tako da je pravi izazov voziti ovakav auto u svakodnevnim uslovima. Ne zbog teških komandi, već zbog dimenzija. Zapravo, dopada nam se što se ova radna mašina vozi kao i svaki drugi auto, uz mnogo prednosti i vrlo malo mana.

Testirali smo najskuplju verziju, sa najvišim paketom opreme i stalnim pogonom na sva četiri točka. Za raspodelu snage se pobrinuo Torsen diferencijal, a u odnosu na vreme kada smo prvi put testirali “amarok” pre skoro pet godina, novina su motor i menjač.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Rubusni, kvalitetni i trajni materijali

Za razliku od konkurencije koja ugrađuje motore zapremine bar 2,5 litre, Folksvagen je i dalje veran 2,0 TDI motoru sa dve turbine. Najjača verzija sada ima 180 umesto 163 “konja” i 420 umesto 400 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Redizajnirani model će naslediti svu ovu mehaniku, tako da se može reći da je već ovo zapravo novi “amarok” sa izgledom starog. Inače, naziv Amarok potiče iz jezika Inuita koji žive na severu Kanade i Grenlandu – i znači vuk.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Ukoliko imate potrebu da prevezete nešto od stvari u kabini, imate mogućnost podizanja donjeg dela zadnjih sedišta u vertikalni položaj, tako da se oslobađa sasvim solidan tovarni prostor

Primetili smo da je auto sada dosta sofisticiraniji u vožnji, manje se trese prilikom prelaska preko neravnina, manje skače i generalno je stabilniji. U kabini je manje vibracija a motor je prijatno utišan. Diferencijal se uopšte ne čuje, tako da je komfor na nivou putničkih automobila.

Novina je osmostepeni DSG menjač sa dve lamele, koji predstavlja poslednju reč tehnike. Izuzetno je inteligentan i uvek “drži” motor na optimalnim obrtajima. Vrlo je brz i u manuelnom modu koji smo često koristili prilikom kočenja motorom. U standardnom, “D” režimu, veoma rano menja brzine, bez nepotrebnog zadržavanja na visokim obrtajima.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Tovarni prostor je osvetljen pomoću snažne sijalice montirane pored trećeg stop svetla

Ako ste ga opteretili prikolicom ili jednostavno želite maksimalna međuubrzanja ovog kamiončeta koje na semaforu iza sebe bez problema ostavlja mnoge putničke automobile, na raspolaganju je “sport” mod. On obezbeđuje kasniju promenu brzina i jedan do dva stepena prenosa niže, a samim tim i nešto više obrtaje.

U verziji sa DSG menjačem nije dostupan reduktor, koji je rezervisan samo za modele sa manuelnim menjačem. Vozaču je na raspolaganju blokada zadnjeg diferencijala, što može da bude vrlo korisno u otežanim uslovima eksploatacije.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Tovarni prostor ima utičnicu od 12 volti, kao i D prstenove za pričvršćivanje robe

“Amarok” može da povuče prikolicu mase do 3,2 tone. Tovarni prostor površine od nešto preko dva i po kvadrata je prilagodljiv svim namenama, uz mogućnost poručivanja raznih vrsta nadgradnji i zaštitnih obloga. Na krovu kabine se uz treće stop-svetlo nalazi i vrlo jako LED osvetljenje tovarnog prostora.

Sama kabina je dizajnirana u tipičnom VW stilu. Estetika je svedena, bez previše detalja, ali se mora priznati da je prilično elegantna iako je reč o transportnom terencu. Kvalitet završne obrade je tradicionalno na visokom nivou, a tu je i dosta velikih pregrada za odlaganje sitnica.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Kvalitet završne obrade je tradicionalno na visokom nivou

Ukoliko imate potrebu da prevezete nešto od stvari u kabini, imate mogućnost podizanja donjeg dela zadnjih sedišta u vertikalni položaj, tako da se oslobađa sasvim solidan tovarni prostor i u unutrašnjosti.

Testirani primerak je opremljen dodacima koji su neophodni za komfornu i bezbednu vožnju, kao što su GPS, blutut konekcija za mobilni i grejači prednjih sedišta sa grejačima mlaznica za pranje vetrobrana. S obzirom da je reč o teretnom vozilu, bočni i vazdušni jastuk za suvozača se doplaćuju.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016
Testirani primerak je opremljen dodacima koji su neophodni za komfornu i bezbednu vožnju

Ako ste ljubitelj prirode i imate potrebu za većim tovarnim prostorom, “folksvagen amarok” može da bude idealno porodično vozilo. U skladu sa potrebama možete da prilagodite izbor pogona, motora i opreme.

Na primer, “amarok bejzik” sa 4×2 pogonom i 2,0 TDI motorom od 140 KS može da se nabavi već od 26.551 evra bez PDV-a, odnosno od 31.861 evra sa PDV-om. Doplata za selektivni pogon na sva četiri točka je oko dve hiljade evra, što i nije tako mnogo ako se uzme u obzir da je ovo ipak pravi terenac, sa čeličnom šasijom.
Aleksandar Bursać

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

Savlađivanje uspona
Maksimalni savladivi uspon za “amarok” je 45 stepeni, odnosno nagib od 100% i to pod punim opterećenjem od jedne tone. Ukoliko je zakačena prikolica mase do 2,8 tona, maksimalni savladivi uspon je 12%.

Napadni ugao i dubina gaza
Ukoliko prelazite vodenu prepreku, dubina vode do pola metra se smatra bezbednom. Maksimalni napadni ugao je 28 stepeni napred i 28 stepeni nazad ukoliko nema zadnjeg odbojnika. U suprotnom – iznosi 23,6 stepeni.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

Poprečni nagib
“Amarok” se neće prevrnuti u stranu sve dok teren nije zakošen više od 49,7 stepeni na levoj, odnosno 50,8 stepeni na desnoj strani.

Ugao prelaska preko prepreke
Vožnja preko velikih neravnina takođe ne predstavlja problem, ali samo ukoliko ugao prelaska preko prepreke ne iznosi više od 23 stepena. Ove vrednosti se mogu razlikovati u zavisnosti od opreme i motora.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

Preko reda
Iako Folksvagen nije imao tradiciju u proizvodnji terenaca, sa “amarokom” je praktično preko noći stigao na sam vrh među proizvođače najozbiljnijih ofroud vozila. Osim klasične čelične šasije, sofisticirani stalni 4×4 pogon sa Torzen diferencijalom raspoređuje snagu na prednju i zadnju osovinu u promenljivom odnosu.

Neke verzije imaju isključivo pogon na zadnjim točkovima, a najčešće su one sa 4×4 pogonom i manuelnim odabirom da li će se snaga raspoređivati na sva četiri ili samo na zadnjim točkovima. Te verzije imaju i reduktor, kao i blokadu zadnjeg diferencijala. Obavezan deo opreme je i sistem za pomoć pri spuštanju niz strme nizbrdice.

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

VW Amarok DoubleCab Highline 2,0 TDI 4MOTION DSG
Motor: zapremina 1968 ccm, snaga 132 kW (180 KS) pri 4.000 o/min, maks. obrtni moment 420 Nm pri 1750 o/min, menjač automatizovani, 8 stepeni
Dimenzije: 5181/1954/1834 mm, međuos. rastojanje 3095 mm, klirens 230 mm, tovarni prostor 1555/1620/508 mm, površina tovarnog prostora 2,52 m2, vučna sposobnost 3200 kg, rezervoar 80 l, masa 2118 kg, najveća dozvoljena masa 2820 kg
Performanse: maks. brzina 181 km/h, ubrzanje 0-80 km/h 7,7 s, potrošnja 7,2/8,2/10,0 l/100 km, emisija CO2 216 g/km

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

Oprema
Standard: alu felne 17 inča, maglenke, kožni paket, električna blokada diferencijala, vazd. jastuk za vozača, tepih u kabini, automatski klima uređaj, radio sa 6 zvučnika, fijoke ispod prednjih sedišta, el. podizači prednjih i zadnjih prozora, el. podesivi retrovizori sa grejačima, tempomat, 4 ušice za pričvršćivanje tereta u tovarnom delu, hrom elementi, zatamnjena stakla u putničkom delu, hromiran zadnji branik, ESP, asistencija spuštanja na nizbrdici
Opcije: vazd. jastuk za suvozača, navigacioni sistem, zimski paket (grejači prednjih sedišta i grejane mlaznice), blutut konekcija za mobilni

Auto magazin srbija vw amarok 2.0 bi-tdi dsg highline test review 2016

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring