Škoda Octavia Scout

Soft-roader
Tradicija je nastavljena - uskoro počinje prodaja nove generacije "oktavije" u "skaut verziji". Povišeno odstojanje od tla, 4x4 pogon i ofroud detalji, samo su neke od razlika u odnosu na standardan model

Škoda je poznata po mnogobrojnim verzijama svojih modela. Opšti trend u Evropi je bio uvođenje varijanti brojnih modela sa ofroud izgledom, a dobar deo njih jeimao i pogon na sva četiri točka. Među njima je i “škoda oktavija skaut”, koja je imala i povećano odstojanje od tla.

Auto magazin Škoda Octavia Scout 9
Povišeno odstojanje od tla i ofroud detalji su tipični za oktaviju skaut

Isti naziv i koncept je dobila i nova generacija “oktavije”, koja je luksuznija i kvalitetnija nego ikada. Dovoljno je samo obratiti pažnju na detalje završne obrade ali i opreme. Na primer, novi “skaut” ima detalje po kabini od drveta a tu je i haj-tek oprema kao što je adaptivni tempomat, sistem za automatsko kočenje prilikom nailaska na prepreku u gradu ali i automatsko parkiranje kod koga auto sam manevriše prilikom ulaska u parking mesto.

Auto magazin Škoda Octavia Scout 7
Kombinacija alkantare i umetaka od drveta

“Škoda oktavija skaut” je zvanično predstavljena javnosti na Salonu automobila u Ženevi koji je održan početkom marta. Pred nama je definitivna, serijska verzija a prodaja počinje za mesec dana. Kao i do sada, tu su “ofroud” detalji poput specijalnih rubova blatobrana i “terenski” branici. Na krovu su uzdužni nosači sa imitacijom aluminijuma a dodatna zaštita mehanike sa donje strane je standardni deo opreme.

SKaut je opremljen i istemom za automatsko parkiranje
Skaut je opremljen i istemom za automatsko parkiranje

U odnosu na klasičnu “oktaviju”, “oktavija skaut” je povišena od tla za 31 milimetar, tako da je ukupan klirens 171 milimetar. Alu-felne prečnika 17 inča sa pneumaticima dimenzija 225/50 R 17 su takođe standard. Inače, auto je veoma prostran a zapremina prtljažnika je ostala nepromenjena u odnosu na standardnu verziju i ima 610 litara.

Auto magazin Škoda Octavia Scout 4

Za “oktaviju skaut” su predviđeni 2,0 TDI i 1,8 TSI motori. Dizelaši imaju snagu od 150 i 184 KS, a šestostepeni DSG automatski menjač je moguće poručiti samo uz jaču verziju. Što se tiče turbo-benzinca, raspolaže sa 180 KS i isporučuje se samo sa šestostepenim DSG menjačem. Inače, “oktavija skaut” ima haldeks spojnicu u 4×4 sistemu i elektronsku blokadu diferencijala.

Auto magazin Škoda Octavia Scout 1
Sa 4×4 pogonom ni zahtevniji zadaci nisu problematični

Komentari

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar
ovde unesite svoje ime

Povezani postovi

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

Dacia Spring