Škode će upozoravati na vožnju u pogrešnom smeru

1

„Pažnja! Vozač koji ide u pogrešnom smeru kreće se ka vama!” Saobraćajni izveštaji o vozačima koji se kreću u pogrešnom smeru previše su česti. Samo na radio-stanicama u Nemačkoj emituje se oko 2.000 takvih upozorenja svake godine. Previše često ti incidenti dovode do kritičnih situacija – uključujući teške nesreće, pa čak i one sa smrtnim ishodom. Sa sistemom upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru na bazi cloud-a, Bosch je razvio rešenje koje upozorava i vozača koji se kreće u pogrešnom smeru, i sve učesnike u saobraćaju na rizik od predstojeće opasnosti u roku od nekoliko sekundi – mnogo brže od vesti na radiju. Sada je ŠKODA prvi proizvođač automobila koji je izabrao sistem upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru kompanije Bosch. Zahvaljujući novoj aplikaciji za infotejtment, vozači ŠKODE će primati upozorenje koje spasava živote direktno putem displeja na instrument tabli svojih vozila. „Naš cilj je da se sistem upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru nađe u svakom automobilu – u skladu sa sloganom „Tehnologija za život“. Svaka smrt, svaka povreda koju izazovu vozači koji se kreću u pogrešnom smeru je suvišna”, kaže dr Matijas Pilin, predsednik nove divizije kompanije Bosch, Cross-Domain Computing Solutions. Počev od prvog kvartala 2021. ŠKODA će ponuditi sistem upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru u brojnim modelima, kao što su ŠKODA SUPERB, SCALA, KAMIQ, KAROQ i KODIAQ, opremljenim vrhunskim sistemima infotejtmenta. Planira se da i drugi modeli vozila dobiju te sisteme pre kraja godine. „Poboljšavanje bezbednosti na putu predstavlja važan cilj za ŠKODU. Naša nova aplikacija pod nazivom Traffication sa upozorenjem za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru dovodi nas korak bliže postizanju tog cilja”, kaže Mihal Vondra, menadžer proizvoda za aplikaciju Traffication u ŠKODI.

Opasnost od vozača koji se kreću u pogrešnom smeru koju je nemoguće predvideti

Nesreće koje izazivaju vozači koji se kreću u pogrešnom smeru srećom su retke, ali kada do njih dođe, posledice su obično ozbiljne. Međutim, u većini slučajeva upozorenje o opasnosti koju je nemoguće predvideti dolazi prekasno, s obzirom na to da takvi incidenti obično završe nakon prosečno 500 metara – u najgorem slučaju sa smrtnim posledicama. Pošto je sistem upozorenja na bazi cloud-a kompanije Bosch instaliran direktno u glavnu jedinicu ŠKODA vozila, dve kompanije sada žele dodatno da smanje broj nesreća koje izazivaju vozači koji se kreću u pogrešnom smeru. Kako se vozilo približava izlasku ili ulasku na auto-put, sistem automatski šalje trenutnu anonimnu GPS poziciju cloud-u. Na serveru cloud-a kompanije Bosch, sistem onda poredi trenutni pravac kretanja vozila sa dozvoljenim pravcem putovanja. Ukoliko se te dve informacije ne poklapaju, sistem će upozoriti vozača koji se kreću u pogrešnom smeru na njegovu grešku prikazujući upozorenje na displeju. Posebna karakteristika ovog rešenja jeste ta da se upozorenje javlja u roku od samo nekoliko sekundi. U većini slučajeva to se dešava čak i pre nego što vozač uopšte izađe na auto-put. Pored toga, Bosch i Škoda planiraju da će aplikacija moći i da odmah upozori sve dolazeće učesnike u saobraćaju koji su povezani i koji su potencijalno u riziku. Ta mogućnost bi trebalo da postane dostupna tokom ove godine. „Što je više vozila povezano na aplikaciju upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru, to će gušća biti ova nevidljiva sigurnosna mreža”, kaže Pilin. Kada vozilo napusti deo oko ulaza ili izlaza na auto-put, razmena podataka između vozila i cloud-a se prekida. Pored opremanja ŠKODA vozila sistemom upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru, Bosch je u pregovorima i sa drugim proizvođačima automobila kako bi taj sistem bio ugrađen u što više vozila.

Aktivno učešće softver inženjera iz Srbije

Ovo je jedan od projekata na kome aktivno rade softver inženjeri zaposleni u odeljenju Bosch SoftTec u Beogradu. Oni su zaduženi za DevOps i SRE taskove koji prestavljaju most između razvoja softvera i operativnih zadataka, a takođe doprinose i na samom razvoju projekta. Njihov posao se zasniva na aktivnom unapređenju svih operativnih procesa najvećeg kubernetes klastera u Evropi. Koristeći najmodernije alate i Cloud servise naši inženjeri obezbeđuju sledeće procese: aktivni monitoring i alerting servisa i infrastrukture, skladištenje i segregaciju velikih količina podataka, vertikalno i horizantalno skaliranje servisa kao i CICD Pipeline-ove, implementaciju automatizacije operativnih zadataka, reagovanje i upravljanje incidentima. Sve ovo značajno doprinosi poboljšanju pouzdanosti sistema, poboljšavanju kvaliteta i omogućava brze životne cikluse razvoja aplikacija.

25 partnera za aplikacije u 20 zemalja

Sistem upozorenja za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru na bazi cloud-a kompanije Bosch dostupan je kao aplikacija za pametni telefon od 2018. godine i sada je u ponudi 25 partnera za aplikacije u Evropi. To znači da je na raspolaganju za ukupno 26 miliona korisnika. Kako bi se sistem aktivirao, softverski modul se integriše u aplikacije za pametne telefone radio-stanica i pružalaca usluga striminga, navigacije i vesti. U tom slučaju, anonimni GPS podaci se šalju cloud-u preko pametnog telefona i analiziraju se na serveru kompanije Bosch. Upozorenje se prikazuje na displeju pametnog telefona uz zvučni signal. Oko 2,5 miliona jedinstvenih aktivnih korisnika mesečno već koristi sistem upozorenja kompanije Bosch za vozače koji se kreću u pogrešnom smeru u Evropi, uključujući Španiju, Francusku, Švedsku, Norvešku, Poljsku, Italiju i Veliku Britaniju. Kada se sistem bude proširio na SAD i Kanadu ove godine, priključiće mu se još korisnika – sistem će se po prvi naći van Evrope. Server cloud-a kompanije Bosch trenutno procenjuje više od 4,5 miliona putovanja u pogledu rizika od vozača koji se kreću u pogrešnom smeru – i to svakog dana.

Foto: Bosch

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring