Auto magazin

Stiže Motional IONIQ 5 Robotaxi

Stiže Motional IONIQ 5 Robotaxi
28.11.2023.
Budućnost je spremna

Prvi proizvodni modeli IONIQ 5 robotaksija biće u proizvodnji počevši od 2024.

Hyundai Motor Group i Motional, globalni autonomni tehnološki lider, otvorili su Hyundai Motor Group Innovation Centre Singapur (HMGICS). Naime, Hyundai i Motional zajednički razvili potpuno električni IONIQ 5 robotaksi koji će se proizvoditi u HMGICS-u. Prvi IONIQ 5 robotaksiji spremni za proizvodnju biće raspoređeni kao deo Motionalovih komercijalnih usluga u SAD, počevši od 2024.

Pored toga, Motional i Grupa su danas otkrili da je IONIQ 5 robotaksi jedno od prvih autonomnih vozila (AV) SAE nivoa 4 koje su sertifikovane prema američkim federalnim standardima za bezbednost motornih vozila (FMVSS). Sertifikacija je svedočanstvo neverovatno temeljnog programa razvoja i testiranja vozila, njegove bezbednosti i pouzdanosti i prefinjenosti autonomne tehnologije.

HMGICS kombinuje naprednu automatizaciju i praćenje u realnom vremenu i evaluaciju podataka kako bi pomerio granice onoga što je moguće u proizvodnji. Takođe je opremljen naprednim funkcijama prilagođenim HMGICS-u za podršku AV proizvodnji, uključujući objekte za testiranje i centar za kalibraciju. Motional je rasporedio tim na licu mesta da pomogne u proizvodnji. Ovi zaposleni se nalaze u Centru za integraciju autonomnih vozila i obavljaće kritične zadatke dijagnostike, razvoja softvera, kalibracije i validacije kako bi osigurali da gotovi primerci IONIQ 5 robotaksija ispunjavaju precizne specifikacije i da su spremni za primenu.

Motional i Grupa su se pripremali za proizvodnju revolucionarnog robota IONIQ 5 već nekoliko godina, uključujući razvoj ograničene serije prototipova vozila koja su testirana u SAD i Singapuru više od godinu dana. Početna flota IONIQ 5 robotaksija je nedavno završila seriju evaluacija osmišljenih da pokažu kvalitet, performanse i zrelost robotaksija kao i njegove tehnologije autonomne vožnje. Komercijalna proizvodnja IONIQ 5 robotaksija je u toku, a prvi modeli su već stigli u pogon kompanije Motional u SAD. Vozila prolaze kroz rigorozno testiranje kompanije Motional i kroz procese validacije bezbednosti pre početka komercijalne upotrebe 2024. godine.

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]