SUV najprodavaniji segment u Evropi

Trend porasta kupovine SUV vozila nije sve izraženiji samo kod nas već i u Evropi. Naprodavaniji segment vozila do skoro je bila klasa malih automobila a sada su to postali SUV modeli

Sudeći po najnovijim statističkim podacima o novoregistrovanim automobilima u 2015. godini u Evropi, klasični modeli polako ustupaju mesto SUV-ovima i krosoverima.

Po prvi put u istoriji SUV-ovi su bili prodavaniji od tradicionalnih automobila niže i niže srednje klase, odnosno B i C segmenta.

Ekspanzija SUV modela se nastavlja i to snažnije nego ikad, sa porastom prodaje od 24 odsto na ukupno prodatih 3,2 miliona primeraka u 2015. godini.

To je povećanje udela u ukupnoj prodaji vozila sa 19,8 odsto, koliko je zabeleženo tokom 2014. na 22,5 odsto u 2015. godini. Time je SUV klasa ostavila iza sebe do juče najprodavaniji B segment koji sada beleži 22 odsto ukupnog udela svih prodatih automobila u Evropi.

auto magazin srbija statistika prodaje 2015

Podaci su posebno zanimljivi ako se ima u vidu da je za rast SUV segmenta najzaslužnija potkategorija srednje klase sa porastom od čak 42 posto sa prodatih 470.400 primeraka.

Ipak, i dalje su najprodavaniji SUV modeli srednje niže klase, odnosno C segmenta sa ukupno prodatih 1,28 miliona primeraka. Odmah za njima je niža klasa, odnosno SUV modeli B segmenta sa prodatih 1,2 miliona primeraka.

Što se tiče samih proizvođača, Nisan je imao najveći porast sa 376.000 vozila koja su stigla do svojih kupaca i takozvanim market šerom od 11,8 odsto. Za njim slede Reno i Folksvagen.

Bez obzira na sve, klasični modeli niže klase, odnosno B segmenta se i dalje dobro drže. Kao što smo već pomenuli, osim 22 posto market šera, prodato je 3,12 miliona primeraka, što je povećanje od 5,8 posto u odnosu na 2014. godinu.

auto magazin srbija statistika prodaje 2015 2

U C segmentu, odnosno srednjoj nižoj klasi “golf” je zadržao status najprodavanijeg, uprkos činjenici da klasa kojoj pripada ima smanjen udeo na tržištu sa skromnim porastom od 5,8 posto.

Zanimljiv podatak je da je “fijat 500L” treći najtraženiji model MPV segmenta, koji inače beleži smanjenu tražnju za 2 posto u odnosu na 2014. godinu. Prvi MPV po prodaji je “VW golf sportsvan” a drugi je “mercedes B klase”.

Što se tiče A segmenta, Fijat je i dalje neprikosnoven – “500” je prvi, sledi “panda” a treći je “VW up!”. U B segmentu Evropljani su najviše tražili “ford fijestu”, zatim “reno klio” i “VW polo”.

auto magazin srbija statistika prodaje 2015 3

Posle “golfa”, u C segmentu najprodavaniji je “ford fokus” a za njim i “škoda oktavija”. U klasi iznad na prva tri mesta su “VW pasat”, “mercedes C klase” i “BMW serije 3”. “Audi A6” je prvi u višoj klasi, a slede ga “BMW serije 5” i “mercedes E klase”. Mercedes je neprikosnoven sa svojom “S klasom” u luksuznoj kategoriji, dok drugo i treće mesto dele “audi A8” i “BMW serije 7”.

Zanimljiv je i podatak da je među malim krosoverima najzastupljeniji “reno kaptur”, “opel moka” je zauzela drugo mesto a treće “pežo 2008”. U klasi iznad najprodavaniji su “nisan kaškai”, VW tiguan” i “kia sportidž”, dok je u srednjoj klasi SUV-a neprikosnoven “volvo XC60”. Slede ga “audi Q5” i “micubiši autlender”.

Među velikim SUV-ovima u Evropi je tokom 2015. godine najpopularniji bio “BMW X5” a zatim “rendž rover sport” i “VW tuareg”.

Od sportskih automobila ubedljivo prvo mesto drži “audi TT”. Na drugom je “porše 911” a na trećem “mercedes SLK”.

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring