Auto magazin

Vozili smo: Suzuki S-Cross SX4 1,6 CVT 4WD Exclusive

Vozili smo: Suzuki S-Cross SX4 1,6 CVT 4WD Exclusive
09.08.2015.
Frontalni napad

Ohrabreni velikim uspehom svog modela "SX4", Suzuki je odlučio da proširi gamu modela i hrabnor napadne najpoznatije marke automobila. Tu na scenu stupa model "s-kros" koji se odmah nakon svetske prezentacije pojavio na tržištu Srbije

Najbolja reklama nekog brenda su njihovi korisnici. Tek što smo izvezli novi “suzuki s-kros” iz salona i počeli test vožnju, primetili smo čežnjive poglede vozača starijih “suzukija”.

Zagledali su ga sa svih strana, često usporavali, ili ubrzavali kako bi što bolje razgledali novajliju. Očigledno je da su više nego zadovoljni svojim vozilom i razmišljaju da ga jednog dana unaprede.

LED dnevna svetla i ksenonski farovi LED dnevna svetla i ksenonski farovi

Dužni smo da vam na početku razjasnimo jednu nedoumicu. Naime, naziv “SX4” koji je sastvni deo novog “suzukija” je mnoge naveo da pomisle kako je u pitanju nalsdnik vrlo populranog krosovera. Međutim, to nije tako.

Suzuki je rašio da nadogradi svoju gamu na osnovu popularnosti i tražnje, pa je uveo još jedan model u porodicu. “S-kros” je primetno veći u odnosu na postojeći model i nije mu konkurencija ni po veličini, opremljenosti i ceni. Aktuelni “SX4” će se prodavati paralelo sa “s-krosom”.

S-kros je primetno veći u odnosu na postojeći model SX4 S-kros je primetno veći u odnosu na postojeći model SX4

Novi “suzuki s-kros sx4” je krosover C segmenta. Međuosovinsko rastojanje mu je slično kao kod SUV modela poput “nisan kaškai”, ili “kija sportidž”. Skrećemo vam pažnju da C klasa među krosoverima nije isto što i nižda srednja klasa klasičnih automobila.

Zbog povišene karoserije i specifično postavljenih sedišta, krosoveri nude mnogo više prostora za putnike i prtljag. Još jedna specifičnost “suzukija” je činjenica da spada u krosover kategoriju.

Odlično se pokazao i na dužim putovanjima Odlično se pokazao i na dužim putovanjima

U odnosu na SUV-ove, ovi modeli su preuzeli više karakteristika i voznih osobina od MPV-a i klasičnih automobilia. Zbog toga “s-kros” nije toliko visok i glomazan, a istovremeno je zadržao povišenu poziciju sedenja i masivnost za koje mnogi vozači tvrde da im uliva dozu sigurnosti i bezbednosti u saobraćaju.

Karoserija je moderna, sportski agresivna u Suzukijevom stilu Karoserija je moderna, sportski agresivna u Suzukijevom stilu

Kabina je posebno iznenađenje. Dizajn je minimalistički pomešan sa elegancijom. Materijali koje je fabrika iskoristila su primetno kvalitetniji u odnosu na dosadašnje iskustvo u sličnim modelima.

I završna obrada je na visokom nivou, ali je to nešto što smo i očekivali od Suzukija koji je uvek posvećivao pažnju kontroli završne obrade.

Puno mekanih materijala prijatnih na dodir čine lepu atmosferu u kabini. Ono što želimo da istaknemo je i veliki stakleni krovni otvor koji je kao poručen za sumorne jesenje dane.

Puno mekanih materijala prijatnih na dodir čine lepu atmosferu u kabini Puno mekanih materijala prijatnih na dodir čine lepu atmosferu u kabini

Sedišta su postavljena visoko, ali ne previsoko kao kod SUV automobila. To znači da još uvek lako možete da uđete, ili izađete iz auta i da bez po muke smestite dete u sedište.

Ipak, želimo da naglasimo da sedišta kod “suzukija” nisu previše visoka kao kod nekih konkurenata, tako da nije narušen komfor tokom dužeg boravka u automobilu.

To znači da se sedi još uvek dovoljno zavaljeno na sedištu tako da se skida teret sa donjeg dela butina, a samim tim je izbegnut onaj ne previše prijatan osećaj kao da sedite na sedištu u autobusu, ili kombiju.

Kada smo već kod sedišta, ona imaju vrlo dugačku potporu, kvalitetnu bočnu podršku i prilično su udobna i pored toga što su tvrda.

Verzija sa staklenim krovom ima nešto niži plafon zbog mehanizma za provetravanje Verzija sa staklenim krovom ima nešto niži plafon zbog mehanizma za provetravanje

Kabina je prostrana i u njoj udobno mogu da se smeste četiri odrasla putnika. Verzija sa staklenim krovom ima nešto niži plafon zbog mehanizma za provetravanje, pa u će tu dvometraši dodirivati glavom plafon kada se nalaze na zadnjoj klupi.

Prostora za kolena ima u izobilju. Prtljažnik u verziji sa pogonom na svim točkovima ima osnovnu zapreminu od 440 litara, a 1269 litara, sa oborenim naslonom klupe.

Prtljažnik u verziji sa pogonom na svim točkovima ima osnovnu zapreminu od 440 litara Prtljažnik u verziji sa pogonom na svim točkovima ima osnovnu zapreminu od 440 litara

Ovo među najboljim rezultatima među sličnim SUV i krosover modelima. Kabina i obloge prtljažnika su pune otverenih i zatvorenih pregrada koje su kao poručene za smeštaj sitnica.

Takođe, dopalo nam se duplo dno prtljažnika. Pomoću praktične pregrade, moguće je podeliti gepek po horizontali i tako maksimalno iskoristiti sav raspoloživ prostor.

Automatska klima sa dve zone Automatska klima sa dve zone

Automobil koji vam prikazujemo opremljen je najbogatijim, “ekskluziv” paketom opreme. Mi uvek preporučujemo nabavku autmobila sa što bogatijim paketom opreme, pošto oprema transformiše automobil i dozvoljava mu da se pokaže u najboljem svetlu.

Na spisku se nalaze sedišta i obloge vrata presvučeni kombinacijom kože i veštačke kože, automatski dvozonski klima uređaj, tempomat sa limiterom brzine, ksenonski farovi, podešavanje upravljača po visini i dubini, podešavanje vozačevog sedišta po visini, senzori brisača i farova, parking senzori napred i pozadi, putni računar, električno pokretanje svih prozora sa automatikom za vozačev, brava bez ključa, aluminijumski naplaci prečnika 17 inča, stakleni krovni otvor, audio uređaj sa šest zvučnika, reprodukcijom MP3 fajlova i blutut povezivanjem sa telefonom.

Od bezbednosne opreme, tu su sedam vazdušnih jastuka, ABS, EBD, ESP, hil hold i LED dnevna svetla i sistem praćenja pritiska u pneumaticima.

Blutut konekcija za mobilni telefon je standard Blutut konekcija za mobilni telefon je standard

Odlična upravljivost ima svoju cenu u obliku nešto tvrđeg ogibljenja. Zbog tvrdih opruga i amortizera, kao i zbog kratkog međuosovinskog rastojanja, auto se prilikom prelaska preko serije neravnina stresa i njiše, međutim točkovi nikada ne gube kontakt sa podlogom. Sa druge strane, veće neravnine i “ležeći policajci” prolaze potpuno neprimetno.

Ogibljenje je podešeno tako da bude tvrđe Ogibljenje je podešeno tako da bude tvrđe

Za pogon “s-krosa” odabran je benzinski motor zapremine 1,6 litara koji već poznajemo iz drugih modela. U pitanju je agregat koji je vrlo živahan rado se vrti, a zbog krive obrtnog mometna potrebno ga je držati na nešto višim obrtajima.

Razvija maksimalnu snagu od 120 KS pri 6000 o/min i maksimalni obrtni moment od 156 Nm pri 4400 o/min. Inače, ovaj motor zadovoljava euro 6 norme o emisiji izduvnih gasova.

Motor ispunjava Euro 6 standard o emisiji izduvnih gasova Motor ispunjava Euro 6 standard o emisiji izduvnih gasova

Testirani automobil je imao sistem pogona na svim točkovima “ol grip” i menjač sa kontinualnom promenom stepena prenosa (CVT). Ovaj menjač se pokazao kao odličan partner benzincu, pošto je elektronika podešena tako da optimalno prati njegovu snagu i obrtni moment u zavisnosti od načina vožnje.

Prilikom mirnog ubrzavanja, motor radi između 2200 i 3500 o/min, kada pedalu gasa držite na tri četvrtine, motor se nalazi oko predela najvećeg obrtnog moment, a ako je pritisnete do poda, elektronika će “zavrteti” motor do režima maksimalne snage.

Tada su preformanse vrlo dobre, a buka neće previše smetati pošto je izolacija zaista kvalitetna. Maksimalna brzina auta iznosi 165 km/h, a za ubrzanje do “stotke” iz mirovanja potrebno mu je 13,5 sekundi.

CVT menjač i komande 4x4 pogona CVT menjač i komande 4x4 pogona

Rad CVT menjača je vrlo zanimljiv. Kada auto vozite ravnim putem, on se trudi da maksimalno spusti obrtaje, pa nam se dešavalo da pri konstantnih 130 km/h motor radi na samo 1800 o/min. Upravo je ovako kvalitetno razvijena logika rada menjača doprinela iznenađujuće niskoj potrošnji goriva za ovu vrstu automobila.

Prosek testa smo završili sa prosekom od 7,5 litara. U gradskoj vožnji prosek se kretao između sedam i devet litara u zavisnosti od rute i saobraćaja. Na auto putu, pri 130 km/h potrošnja iznosi 7,1 litar, a na magistralnom putu varira između pet i šest litara.

Cena za S-kros počinje od 13.900 evra sa PDV-om Cena za S-kros počinje od 13.900 evra sa PDV-om

Suzuki je napravio veliki skok u krosover segmentu i napada i najzvučnija imena bez imalo ustručavanja. Na svu sreću, cena nije skočila u skladu sa kvalitetom, pa “suzuki s-kros” možete nabaviti već za 13.900 evra.

Ivan Katunac

 

Vedro nebo

Suzuki je zanimljivo rešio stakleni krov pomoću dve lamele koje se nezavisno otvaraju. Pokretanje krova električno, automatsko, a kada se otvori do kraja, dobija se površina koja je verovatno najveća u klasi.

Pored potpunog otvaranja, krov nudi i mogućnost da se “otškrine”, odnosno da se lamela jednim delom podigne u vis. Na tak način omogućen je prijatan protok vazduha u kabini čak i u toku zimskog perioda. Ako poželite intimu, ili samo zaklon od jakog sunca, tu je i zavesa koja se navlači električnim putem.

Uz stakleni krov ide i elektro-pokretana roletna koja štiti od sunca Uz stakleni krov ide i elektro-pokretana roletna koja štiti od sunca

 

Pametni 4×4

Novi sistem pogona na svim točkovima “ol grip” je konstrisan za primenu u krosover modelima, pošto je zamišljen tako da ne rasipa snagu motora bez potrebe.

To znači da u svakodnevnoj vožnji snagu prenosi na prednje točkove, dok se zadnja osovina uključuje u pogon automatski samo kada se detektuje proklizavanje.

Po potrebi, moguće je odabrati “sport” režim rada koji i prilikom vožnje po asfaltu dodaje snagu zadnjim točkovima kako bi se promenio karakter auta, a tu je i režim “sneg” podešen tako da mekanije prenosi snagu na podlogu.

U krajnjem slučaju, možete blokirati centralni diferencijal, kada se do brzine od 60 km/h snaga stalno raspoređuje jednako između osovina.

Sport režim dodaje snagu zadnjim točkovima Sport režim dodaje snagu zadnjim točkovima

 

Raspoloženi menjač

CVT menjači rade tako što imaju teoretski beskonačan izbor stepena prenosa. Cilj ovog uređaja je da u svakom trenutku drže motor u optimalnom radnom režimu, bez promena, a da se ubrzanje automobila vrši promenom stepena prenosa.

Teoretski, to je najbolji način da se postigne što manja potrošnja. To nije baš uvek slučaj, ali smo iznenađeni da u “s-krosu” sistem radi upravo onako kako teorija nagoveštava.

Ako baš želite, CVT menjač možete koristiti kao klasični sekvencijalni. U manuelnom modu, pomoću tastera na zadnjem delu upravljača možete birati sedam unapred definicanih stepena prenosa.

Ni nismo osetili potrebu da menjač koristimo na taj način, osim eventualno prilikom usporavanja, kada smo angažovali kočenje motorom.

Komande za manuelnu promenu stepenu prenosa se nalaze na volanu Komande za manuelnu promenu stepenu prenosa se nalaze na volanu

 

Munjevit upravljač

Jedna od najbitnijih stvari je ponašanje automobila na putu. Sa zadovoljstvom konstatujemo da “s-kros” ima “hendling” koji je bliži klasičnim autoobilima nego SUV-ovima, upravo zbog toga što nije previše visok.

To znači da je naginjanje u krivinama minimalno, a upravljač je vrlo direktan i precizan. Zbog toga je “suzuki” čak vrlo zanimljiv i prijatan za vožnju. Limiti u krivinama su veliki, tako da vozač uvek ima rezervu.

Jedino kada preterujete u krivini, posebno ako je asfalt mokar, automobil primetno širi putanju prilikom dodavanja gasa, što se koriguje rutinskim dodavanjem upravljača. Upravljač je vrlo mekan, ali u krivinama dobija pravilno opterećenje i prenosi dosta informacija sa podloge, tako da ovaj krosover uliva neuobičajeno mnogo poverenja vozaču.

Promena pravca je prilično brza, pa smo se zatekli kako ovaj auto vozimo u stilu neke gradske zujalice. Ovakvo ponašanje se retko sreće kod automobila ove kategorije.

Prosečna potrošnja na testu je bila 7,0 l/100 km Prosečna potrošnja na testu je bila 7,0 l/100 km

 

Osnovna cena:
13.900 evra sa PDV-om

Cena testiranog modela:
24.950 evra sa PDV-om

 

Suzuki S-Cross SX4 1,6 CVT 4WD Exclusive

Motor: zapremina 1586 ccm, snaga 88 kW (120 KS) pri 6000 o/min, maks. obrtni moment 156 Nm pri 4400 o/min, CVT menjač

Dimenzije: 4300/1765/1575 mm, međuos. rastojanje 2600 mm, prtljažnik 440/1269 l, rezervoar 47 l, masa 1250 kg, pneumatici 205/50 R 17

Performanse: maks. brzina 130 km/h, ubrzanje 0-100 km/h 13,5 s, potrošnja 5,0/6,8/5,7 l/100 km, emisija CO2 149 g/km

 

Oprema

Standard: ESP, hil holder, prednji i  bočni vazdušni jastuci, vazdušne zavese i vazdušni jastuk za kolena vozača, parking senzori napred i nazad, LED dnevna svetla, sedišta presvučena kombinacijom kože i i sintetičke kože, grrejanje prednjih sedišta, nasloni za ruku napred i nazad, bezkontaktno otklučavanje, prednji i zadnji el. podizači prozora, putni računar, audio uređaj sa blutut konekcijom za telefoniranje i USB proključkom , tempomat sa limiterom brzine, krovni nosači, automatski klima uređaj sa dve zone, senzori za kišu i farove, el. preklopivi retrovizori sa grejačima, panoramski dvodelni krov, ksenonski farovi, multifunkcionalni upravljač presvučen kožom

Oprema je bogata i u osnovnoj verziji Oprema je bogata i u osnovnoj verziji

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Testovi

Slični tekstovi

2 komentara

 1. casovnicar
  casovnicar November 12, 10:39

  Kada cete testirati ovaj model sa pogonom na 2 tocka i neki nizi nivo opreme, recimo confort?

  Reply to this comment
  • Ivan
   Ivan November 12, 11:47

   Naša redakcija testira isključivo automobile koje dobije od uvoznika. Od Eurosumara, zastupnika i distributera Suzukijevih automobila i motocikala zavisi da li će neka jeftinija verzija S-Krosa doći na test.
   U međuvremenu, u aktuelnom broju Auto magazina možete da pročitate test nove Vitare

   Reply to this comment

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Na šta liči Volvo! Kao da je kineski auto, a ne jedan od stubova skandinavoskog [...]

Škodina maska [...]

Kvalitetan auto, ali nije po ukusu evropljana. Biće zanimiljivo videti da li će postići uspeh [...]

Performanse, luksuz, motor i dopusnka oprema su Mercedes. Izlged nije. Na šta liči prednja maska [...]

Škoda se pokazala kao veoma kvalitetna kompanija i možda je prevazišala matičnu folksvagen grupu. Novi [...]

Ne može se reći da je Jugo bio dobar automobil, ali nije bio ni loš. [...]