Auto magazin

Svetska premijera: Nissan Qashqai

Svetska premijera: Nissan Qashqai
18.02.2021.

1

Posle tri miliona prodatih primerak, premijerno je predstavljena treća generacija Nissana Qashqai. Konstruisana je na novoj Renault-Nissan CMF-C mehaničkoj platformi. Dizajniran je od strane evropskih inženjera i dizajnera u Velikoj Britaniji.

Nissan Qashqai

U odnosu na prethodnika duži je 35 milimetara, od čega je 20 milimetra iskorišćeno za povećanje međuosovisnkog rastojanja. Novi Qashqai je sada viši 25 milimetara, a povećana je i širina to za 32 milimetra.Nissan Qashqai

Po prvi put, na automobil su postavljene i fabričke felne prečnika 20 inča, dok je maksimum na prethodnoj generaciji bio 19 inča. Povećan je i prtljažnik i to za 50 litara.

Među novinama je i mogućnost otvaranja zadnjih vrata pod uglom od 90 stepeni, slično kao na modelu Note koji je važio za vrlo upotrebljiv auto zbog pristupačnosti zadnjeg sedišta.

Nissan Qashqai

Što se tiče pogona, ovde su možda najveći noviteti. Dizelaši odlaze u istoriju. Postojeći 1,3 turbo-benzinac je dobio tehnologiju lakog hibrida, dok potpunu novinu predstavlja e-POWER varijanta.

Reč je o hibridnoj kombinaciji benzinca i elektro-motora gde benzinac služi isključivo kao agregat koji strujom napaja elektro-motor.

Nissan Qashqai

Auto će se na taj način voziti kao da ima čisto električni pogon, sa trenutnim obrzanjem i odzivom na gas. Sa druge strane, vozač neće morati da brine da li je baterija pri kraju jer će uvek moći da svrati na pumpu, natoči benzin i nastavi vožnju na struju, dok je benzinac proizvodi.

Nissan Qashqai

U svakom slučaju, 13 turbo-benzinac sa tehnologijom lakog hibrida će imati 138 i 156 konjskih snaga. Jača verzija će imati pogon na sva četiri točka i CVT menjač.

Ukupna snaga e-POWER hibrida će biti 187 konja. Zanimljivo je i to da će za japansko tržište benzinac agregat biti 1,2 a za evropsko 1,5 litara.

Nissan Qashqai

Među specifičnostima hibrida izdvajamo i činjenicu da će imati e-Pedal sistem, odnosno moći će da se vozi praktično sa samo jednom pedalom, slično kao BMW modeli na struju. To znači da, kada se pusti gas, auto će usporavati prilično snažno, istovremeno puneći bateriju.

Nissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan QashqaiNissan Qashqai

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Nepotrebno gubljenje vremena i para. Nema razloga za uvođenje ovakvih tehnologija koje samo poskupljuju cenu [...]

KOliko dugo se čekaju ovi uređaji koji su i više nego potrebni. Biće greška ako [...]

Izašao je podatak da su svake godine vozila šira za 1 cm u proseku. Tako [...]

Konačno. Parkiranje je jedna od najtežih operacija za vozače. Parking mesta su sve manje brojna [...]

Iz serije u seriju svi automobili postaju sve ružniji i bezlični.Ovaj auto nije izuzetak.Tehnologija napreduje,a [...]

Ovo je super uradjen terenac!!! [...]