Auto magazin

Svetska premijera pete generacije Toyote Prius: 100% Plug-in Hybrid za Evropu

Svetska premijera pete generacije Toyote Prius: 100% Plug-in Hybrid za Evropu
17.11.2022.

1

Toyota otvara novo poglavlje svoje priče o tehnološkim inovacijama primenjenim na Priusu, kao i o privlačnom dizajnu koji prati svetsku premijeru ovog modela pete generacije

Prius ostavlja dubok trag u istoriji Toyote i sveta još od svog lansiranja 1997. godine, obezbeđujući sebi mesto autentične automobilske ikone s naprednom tehnologijom elektrifikacije, hrabro postavljajući buduće trendove. Nova generacija, koja će u Evropi biti dostupna isključivo kao Plug-in Hybrid, sledeći je korak na tom putu.

Snažniji motor pretvarača električne energije i dvolitarski motor obradovaće čula vozača jer pružaju ukupnu snagu od 223 KS (164 kW), čime je omogućeno snažno i trenutno ubrzanje. Istovremeno, poboljšana karoserija je aerodinamički unapređena kako bi se optimizovao protok vazduha i dostigla odlična ekonomičnost u potrošnji goriva, kao i bolje karakteristike upravljanja i stabilnosti.

Kao pokretač razvoja novih tehnologija, Prius je uvek inspirisao i budućnost drugih modela, pa tako i najnovija generacija zadržava taj pionirski duh. Rezultat je Toyotin Plug-in hibridni sistem nove generacije koji predstavlja značajnu evoluciju i obezbeđuje više snage uz pomoć baterije povećanog kapaciteta.

Karakterističan stil po kome je Prius postao jedinstven sada ide korak dalje s novom, dinamičnijom siluetom nalik kupeu, inspirišući snažan emocionalni utisak. Izrađuje se na GA-C platformi druge generacije Toyotine nove globalne arhitekture (Toyota New Global Architecture – TNGA), koja smanjuje težinu i povećava krutost karoserije. Niži centar gravitacije se postiže optimalnim izborom pozicije za ugradnju baterije i rezervoara za gorivo, omogućavajući vrhunsko iskustvo u vožnji i spokojno putovanje.

Prostrana kabina spaja zabavu i uzbuđenje u vožnji, a pretpostavka za to jeste Priusov novi okvir po imenom Island Architecture koji obezbeđuje prostranu unutrašnjost čistih formi. Položaj sedenja je niži, što stvara dodatni sportski osećaj, dok su displeji i kontrolni instrumenti postavljeni za idealan pristup i korišćenje.

Hibridni sistem nove generacije donosi značajan napredak u iskustvu vožnje plug-in verzije Priusa, pružajući više snage i veću efikasnost. TNGA motor radne zapremine dva litra i maksimalne snage 148 KS (111 kW), uparen je s novim elektromotorom od 160 KS (120 kW), a zajedno isporučuju ukupnu snagu sistema od 223 KS (164 kW). U poređenju s aktuelnom generacijom maksimalne snage 122 KS (90 kW), koji se nalazi u Plug-in Hybrid konfiguraciji, povećana snaga obezbeđuje snažnije i efikasnije ubrzanje.

Kako bi se omogućilo da veći deo dnevne vožnje protekne u EV režimu, domet na elektro pogon unapređen je za više od 50% u poređenju s odlazećom generacijom. Zasluge za to pripadaju novoj litijum-jonskoj bateriji kapaciteta 13,6 kWh. Ćelije veće gustine energije omogućavaju kućište optimalnih dimenzija, pa je baterija dovoljno kompaktna da se može postaviti ispod poda automobila, spuštajući na taj način težište.

U potrazi za maksimalnom efikasnošću, čista energija se takođe može proizvesti preko opcionih solarnih ćelija na krovu.

Jedinstveni klinasti oblik, prepoznatljivo obeležje Priusa još od druge generacije, evoluirao je uvođenjem elegantnih, modernih linija. Stilizovana, otmena silueta je dobijena smanjenjem ukupne visine za 50 mm, pomeranjem vrha krova unazad i ugradnjom pneumatika većeg prečnika, maksimalno do 19 inča.

Sada 22 mm širi od prethodnika, Priusov karakter je još dinamičniji, dok na prednjoj strani motiv glave čekića elegantno objedinjuje svetla koja naglašavaju njegove prepoznatljive crte. Izgled zadnjeg dela je naglašen trodimenzionalnom, neprekidnom trakom osvetljenja koja nagoveštava progresivan dizajn i skreće pažnju na smeli Prius logo.

Unutrašnjost zasnovana na crnoj boji podeljena je u tri zone prema Priusovoj novoj „arhitekturi ostrva“, i  podrazumeva celokupno okruženje, deo namenjen vozaču i plutajuću instrument tabla. Za vozača i putnike kreirano je prostrano okruženje izrađeno od savremenih, visoko kvalitetnih  materijala, naglašenih skladnim detaljima koji ističu dinamičan osećaj i praktičnost.

Modul ispred vozača se zasniva na TFT LCD ekranu od sedam inča koji se nalazi u neposrednom vidnom polju, povećavajući bezbednost tako što zadržava pogled vozača na put.

Pored praktičnosti i izgleda, instrument tabla novog dizajna doprinosi punoj udobnost kabine, ima odličan položaj i minimalno ometa preglednost koja je neophodna vozaču. Objedinjeni su diskretan, niži centralni ekran i tanke kontrole klima uređaja, dok je osvetljenje instrument table povezano s obaveštenjima sistema Toyota Safety Sense koji pruža upozorenja promenom boje.

S novim standardima u pogledu tehnologije, efikasnosti i bezbrižnosti, ovo novo poglavlje u jedinstvenoj priči o Priusu počinje u proleće 2023. godine, kada će peta generacija modela Plug-in Prius biti predstavljena Evropi.

 

 

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Odličan auto, odličan. Za te pare teško da se u toj klasi može naći bolji. [...]

Veoma dobar rezultat, jedan od pet nije uote malo. Još kada bi vlade u EU [...]

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]