Auto magazin

Svi detalji: Škoda Octavia & Octavia Combi

Svi detalji: Škoda Octavia & Octavia Combi
20.03.2020.

Ekipa Auto magazina pozvana je na međunarodnu prezentaciju nove Škode Octavia koja je trebalo da bude održana na Kritu. Zbog poznate situacije događaj je otkazan a novinarima su poslate fotografije koje koje je fabrički tim Škode napravio uoči otkazivanja prezentacije.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiNadamo se da ćemo uskoro imati priliku da novu “oktaviju” uskoro provozamo, s obzirom da je već počela prodaja i kod nas. AutoČačak je objavio i zvaničan cenovnik na svojoj internet stranici. Nije baš od velike pomoći s obzirom da u njemu nema akcijskih cena, ali bar možemo da vidimo šta je standard od opreme.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiNova Octavia je porasla. Sa dužinom od 4.689 mm, liftbek verzija je 19 mm, a karavan 22 mm duža od treće generacije modela. Širina je porasla za 15 mm. Zapremina prtljažnika kod Combi (karavan) verzije, koja je najveća u segmentu, porasla je za 30 litara i sada iznosi 640 litara.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiLiftvek verzija ima zapreminu od 600 litara – deset litara više nego kod prethodne generacije. Aluminijumski točkovi mogu biti prečika do 19 inča.

Volan može imati opciju grejanja i – ukoliko se naruči u multifunkcionalnoj varijanti – dolazi sa novim kontrolnim dugmićima i točkićima, omogućavajući vozaču da upravlja sa 14 različitih funkcija bez pomeranja ruku s volana.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiInstrument tabla, koja je takođe redizajnirana, je modularna i može biti raspoređena na različitim nivoima, a sastavni deo nje je veliki centralni ekran.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiOpciona Ergo sedišta, koja pored drugih opcija nude funkciju masaže, dostupna su po prvi put u brendu Škoda. U navišoj verziji mogu biti opremljena funkcijom ventilacije i nositi pečat Nemačke kampanje za zdravlje leđa.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiOpcioni head-up ekran je još jedna novina u brendu Škoda. Projektuje najvažnije informacije kao što su brzina, navigacija, detektovani saobraćajni znaci i aktivne asistencije direktno na vetrobransko staklo koje može imati i opciju grejanja.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiTrozonski Climatronic debituje u modelu Octavia. Upotrebom beskontaktnog otključavanja i startovanja motora, sada bilo koja od četvoro vrata automobila se mogu prva otvoriti. Standardna oprema takođe uključuje električne podizače stakala i elektromehaničku parking kočnicu.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiNova Octavia je prvi Škoda automobil koji koristi „shift-by-wire“ tehnologiju za upravljanje DSG-om, koji elektronski prenosi odabranu brzinu do menjača.

Na mestu već poznatog DSG-a, nalazi se novi kontrolor modula na centralnoj konzoli sa malim prekidačem za odabir moda vožnje kao i dugme za parking mod.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiInovativni full LED matrix farovi dostupni su kao opcija, omogućavajući vozaču da stalno ostavlja duga svetla bez zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.

Full LED zadnja svetla sa kristalnim elementima i dinamičkim indikatorima pravca su još jedna opcija. Celokupna ponuda novih bezbednosnih sistema, kao što su Collision Avoidance Assist, Turn Assist, Exit Warning i local Traffic Warning, su takođe premijerne u brendu ŠKODA.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiDruge karakteristike koje su novina uključuju Panoramski prikaz, Side Assist i prediktivni tempomat, koji – zajedno sa novom verzijom sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova i Lane Assist sistemom, poznatom kao Traffic Jam Assist i Emergency Assist – čini sveobuhvatni Travel Assist sistem.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiUpotrebom „Using Hands-on Detect“, ovaj sistem takođe proverava da li su ruke vozača na volanu. Do devet vazdušnih jastuka, uključujući vazdušni jastuk za kolena vozača i zadnje bočne vazdušne jastuke, štiti putnike u slučaju sudara

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiPo prvi put, serijskoj proizvodnji se dodaje plug-in hibrid, Octavia iV. Neki benzinski pogonski agregati, koji su dodatno optimizovani, sada su opremljeni inovativnom mild hybrid tehnologijom, dok dizel agregati dolaze iz poslednje EVO generacije i emituju do 80% manje NOx.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiŠirok raspon pogonskih sklopova isporučuje od 81 kW (110 KS) do 150 kW (204 KS). Sa 17.7 kg prirodnog gasa (CNG) u rezervoaru, Octavia G-TEC može da pređe do 523 km u ekološkom i efikasnom CNG režimu.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiUmodelu Octavia iV, 1.4 TSI benzinski motor i elektromotor isporučuju izlaznu snagu od 150 kW (204 KS). Sa kapacitetom od 37 Ah pružaju 13 kWh energije, litijum-jonska baterija omogućava autonomiju do 55 km u WLTP ciklusu.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiVerzija e-TEC je opremljena poslednjom generacijom EVO motora. 1.0 TSI ili 1.5 TSI benzinski pogonski agregati se odlikuju mild hibridnom tehnologijom kada su opremljeni DSG-om. Korišćenjem 48-voltnog motora i litijum-jonske baterije od 48-volti, moguće je regenerisati energiju kočenjem, tako da automobil može da krstari sa potpuno neaktivnim motorom.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiEVO dizel motori primenjuju novi tretman izduvnih gasova sa dvostrukim doziranjem gde se AdBlue  ubrizgava ispred dva katalitička konvertera koji su postavljeni jedan iza drugog.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiDinamička kontrola šasije uključuje odabir moda vožnje, koji je opcioni i sada dolazi sa točkićem u različitim režimima vožnje, omogućavajući vozaču da menja individualne parametre kao što su suspenzija i karakteristike upravljanja ili rad DSG menjača prema svojim potrebama.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiŠkoda Octavia ima u ponudi četiri infotainment sistema iz poslednje generacije sa ekranima od 8.25 do 10 inča. Nekima od njih se može upravljati gestom ili glasom preko Laura Škoda digitalnog asistenta.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiNajnapredniji Columbus infotainment sistem može, po prvi put, da prikaže mapu navigacionog sistema u drugačijem uvećanju na ekranu Virtual Cockpita od 10.25-inča (koji je sada još lakši za upotrebu).

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiOva nova funkcija može se podesiti pomoću slajdera koji se nalazi ispod ekrana, koji se takođe može koristiti za podešavanje jačine zvuka.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiZahvaljujući ugrađenoj eSIM kartici, Octavia je uvek online. Automobil je opremljen sa do pet USB-C portova za punjenje ili povezivanje uređaja i USB stikova, od kojih jedan može biti smešten na konzoli iznad retrovizora.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiStariji uređaji tipa USB-A 3.0 mogu se lako povezati korišćenjem adaptera koji je dostupan u  dodatnoj opremi. Pored toga, pametni telefoni se mogu puniti induktivno korišćenjem opcionog Phone Box-a. Na kraju, akustično optimizovana unutrašnjost i novi opcioni CANTON sound sistem omogućavaju prijatno audio iskustvo.

Auto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-CombiAuto-magazin-Srbija-2020-Skoda-Octavia-Combi

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Svet

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

Auto magazin na twitteru

vaši Komentari

Ako se pogleda statistika koliko vozila se zapalilo, i to samo od sebe, Tesla bi [...]

Hteo bi da radim torziju na peugeot 206 xs, interesuje me cena i dal [...]

Interesujeme jaris hibrid 15litar motor kolikoce kostati dobijlse sunvencija I koliko Kosta za kes [...]

Prelepi, kao i do sada! [...]

Kakav interesantan ditajn. Citroen u poslednje vreme rastura sa izgledom svojih modela. Kao što je [...]

Pozdrav ne radi mi zadnja vuca audi a 3 2014 god qwattro koji moze biti [...]

Preuzmite Auto magazin za android