Ekskluzivno: novosti iz Monroe i Walker laboratorije

Kompanija Teneko proizvodi amortizere za prvu ugradnju u većinu novih vozila, kao i sisteme za prečišćavanje izduvnih gasova. Na druženju organizovanom na pisti u Italiji, otkrili smo novitete koje je ova kompanija premila za narednu sezonu Milano, Italija Od specijalnog izveštača Ivan Katunac

Kompanija Teneko (Tenneco), vlasnik brenda Monro (Monroe), jednog od najvećih proizvođača amortizera i Voker (Walker), proizvođača izduvnih sistema i uređaja za prečišćavanje izduvnih gasova, redovno pravi prezentacije novih tehnologija i proizvoda na test poligonima i  laboratorijama. Izveštač Auto magazina imao je privilegiju da kao jedini novinar iz Srbije, na poziv ekskluzivnog uvoznika i distributera proizvoda Teneka, kompaniji Euro Auto prisustvuje ovogodišnjem skupu koji je održan na test stazi u malom mestu Vairano koje se nalazi u okolini Milana.

Tenekov karavan prošle godine je posetio i Srbiju
Tenekov karavan prošle godine je posetio i Srbiju

Teneko je pripremio za nas tri odvojene prezentacije, nove baze podataka “TADIS”, nove vrste zamenskih DPF filtera “evo C”, kao i prikaz vožnje sa delimično potrošenim amortizerima.

Možda najzanimljivija i najbitnije je predstavljanje nove multimedijalne platforme i baze podataka “TADIS”. Ova baza podataka omogućava laku dostupnost katalogu delova Monro i Voker, kao i detaljne tehničke tekstove o tehnologijama koje Teneko proizvodi, dijagnostika, kao i detaljna uputstva za demontažu i montažu pojedinih delova. Ova uputstva prati više od 16 hiljada fotografija, 3D animacija, dijagrami, kao i nekoliko stotina video klipova. Ova ogromna baza podataka dostupna je potpuno besplatno ne samo profesionalnim serviserima, već svim zainteresovanim pojedincima, bilo da su studenti u potrazi za tehničkim informacijama, novinari, ili samo kupci koji žele da saznaju kataloški broj dela za svoj automobil.

Teneko pruža ogromnu tehničku podršku svojim korisnicima
Teneko pruža ogromnu tehničku podršku svojim korisnicima

Baza podataka dostupna je putem računara, tableta, pa čak i “pametnih” telefona koji su spojeni na internet, na adresi www.monroe.com, “klikom” na ikonicu “4T”. Od kreatora “TADIS-a” saznali smo da je baza namerno smeštena na internet i da nije potreban ikakav daunloud velikih količina podata, jer je na taj način osigurano da su podaci u svakom trenutku ažurirani. Sve što je potrebno je da prilikom prve posete sajtu napravite svoj nalog unošenjem svojih osnovnih podataka. Nakon što dobijete potvrdni mejl, možete pristupiti najvećoj bazi podataka ove vrste na svetu.

Do informacija se stiže na lak i intuitivan način
Do informacija se stiže na lak i intuitivan način

Verovatno se ovde pitate, kao i mi tokom prezentacije, zbog čega se ovako obiman skup podataka i znanja besplatno daje na uvid svakom, pa čak i konkurentskim firmama, kada je poznato da se ova vrsta informacija obično skupo naplaćuje. Odgovor je jednostavan – obaveštenost servisera o tačnim procedurama ugradnje delova, bilo da su u pitanju amortizeri, delovi ogibljenja, ili sistemi za prečišćavanje izduvnih gasova smanjuju mogućnost greške, pa čak i oštećenja prilikom ugradnje. Na taj način smanjuje se procenat reklamacija i povećava se ugled brenda. Čak je i obaveštenost potencijalnih kupaca, počevši od dijagnosticiranja neispravnosti, pa do saznanja o dostupnosti rezervnih delova za njihovo vozilo od velikog značaja, jer vožnja neispravnim vozilom, ili ugradnja neodgovarajućeg dela može da dovede do većih, pa i sistemskih kvarova.

Vozili smo automobile sa novim i polovično istrošenim amortizerima
Vozili smo automobile sa novim i polovično istrošenim amortizerima

Kada već pominjemo dijagnosticiranje kvarova od strane vozača, podvlačimo činjenicu koju Monro, kao jedan od najvećih proizvođača amortizera za prvu ugradnju i kao zamenskih delova neprestano naglašava, a to je da retko koji vozač može da primeti da su na vozilu koje koristi iz dana u dan amortizeri ostareli i postali nefunkcionalni. Naime, amortizeri postepeno degradiraju i menjaju svoja mehanička svojstva. Način njihovog propadanja je takav da se vozač postepeno navikava na ponašanje vozila ne shvatajući da je postalo daleko od onoga sa ispravnim amortizerima. Zbog toga je potreba redovna kontrola amortizera i njihova zamena ukoliko se pokaže da ne zadovoljavaju zahteve i norme koje je postavio proizvođač amortizera. Firma Euro Auto poseduje uređaj za ispitivanje amortizera i redovno širom Srbije organizuje akciju provere ispravnosti.

Kako bi u praksi pokazali kako izgleda voziti automobil koji ima ugrađene amortizere potrošene do pola, domaćini su nam na test poligonu priredili slalom vožnju, naglo izbegavanje prepreke i naglo kočenje, jedan sa dobrim, jedan sa lošim amortizerima. U tom slučaju, čak i neiskusni vozači sa lakoćom primećuju razliku.

Auto sa ispravnim, ali delimično pohabanim amortizerima je manje bezbedan za vožnju
Auto sa ispravnim, ali delimično pohabanim amortizerima je manje bezbedan za vožnju

Poligon se nalazio na ravnoj asfaltnoj pisti koja je bila puna kratkih neravnina. Automobil sa novim automortizerima je “grizao” asfalt i sve vreme smo jasno osećali kako su točkovi sve vreme čvrsto na podlozi. Tek kada smo seli u auto sa delimično potrošenim amortizerima, shvatili smo važnost amortizera. Prilikom vožnje po neravninama, karoserija je imala mnogo više pokreta, laički rečeno, ljuljala se u svim pravcima, i vrlo lako smo mogli da primetimo kako točkovi odskaču od podloge i nemaju kontakt u svakom trenutku.

Ispravni amortizeri su ključ bezbedne vožnje
Ispravni amortizeri su ključ bezbedne vožnje

Manevar kočenja smo izveli sa oko 80 km/h, sa naglo i snažno pritisnutom pedalom kočnice uz puno dejstvo ABS sistema. Automobil sa novim amortizerima bi “čučnuo” na prednje točkove i zaustavio se bez izraženih potreba za korigovanjem pravca. U automobilu sa polovnim amortizerima ovaj naizgled banalni manevar je bio dosta problematičniji. Auto bi se prvo nagnuo u napred, ali bi se isto tako brzo vratio nazad, što je izazvalo naglu preraspodelu mase. Prednji točkovi bi u trenutku ostali bez prijanjanja i osećali smo kao da auto u trenutku nekontrolisano poleti u napred, kao da nešto nije uredu sa kočnicama. Takođe, zadnji deo je bio mnogo nemirniji, tako da smo morali nekoliko puta da korigujemo pravac upravljačem kako bi umirili auto. I kad smo se zaustavili, auto se još nekoliko puta “poklonio” pre nego što se konačno smirio. I to sa još uvek ispravnim, do pola potrošenim amortizerima. Zamislite samo kako bi ovo sve izgledalo u vozilu sa neispravnim amortizerima, a takvih je mnogo u Srbiji!

Specijalni kamioni laboratorije služe za prezentaciju novih tehnologija
Specijalni kamioni laboratorije služe za prezentaciju novih tehnologija

Pred poslednju promociju gde su glavnu ulogu preuzeli Vokerovi proizvodi, domaćini su nam priredili provod “za dušu”. Imali smo prilike da nekoliko krugova po stazi provozamo u “ferariju 458 italija” i “lamborginiju galardo”, super-automobilima kod kojih je sistem oslanjanja doveden do savršenstva. Još uvek pod dobrom dozom adrenalina otišli smo u specijalno opremljeni kamion – laboratoriju u kojoj je bio izložen kompletan sistem za pročišćivanje izduvnih gasova kod modernih automobila. Voker, nekada veliki proizvođač izduvnih sistema evoluirao je u jednog od najvećih kompanija posvećenih ekologiji. Voker je konstruisao i napravio prvi katalizator, a potom i prvi serijski ugrađen DPF sistem. Kako smo saznali na promociji, zahvaljujući savremenim sistemima, moderni automobili su toliko čisti da je vazduh koji usisavaju u velikim gradskim sredinama prljaviji od onoga koji izlazi iz auspuha! Takođe smo saznali i činjenicu da su katalizatori večni ukoliko se automobil koristi u granicama koje fabrika preporučuje, dok DPF uređaji imaju rok trajanja koji iznosi obično između 80 i 120 hiljada kilometara u zavisnosti od načina eksploatacije.

DPF filter ima rok trajanja između 80 i 120 hiljada kilometara nakon čega  zahteva zamenu
DPF filter ima rok trajanja između 80 i 120 hiljada kilometara nakon čega zahteva zamenu

Kada isteknu resursi DPF-a, jedini način da je prođe tehnički pregled je zamena filtera. Do sada je to bilo prilično skupo, jer su zamenski delovi konstrukcijski bili identični onima za prvu ugradnju. Voker je uvideo potrebu za jeftinijim zamenskim delovima i zbog toga je razvio posebnu liniju DPF-a pod nazivom “evo C” koji funkcionalno u potpunosti odgovara zahtevima koje propisuje proizvođač motora. Niža cena postignuta je promenom materijala od kojeg se pravi saće filtera. U pitanju je mineral kordierit koji je u brojnim eksperimentima i testovima pokazao da je sposoban da izdrži sve napore prilikom eksploatacije vozila. Voker je homologovao svoj novi DPF uređaj za brojna vozila koja se nalaze na drumovima širom sveta, a podatak o tome da li postoji rezervni deo za vaše vozilo lako možete pronaći pomoću “TADIS” sistema.

Vokerovi evo C DPF uređaji imaju povoljniju cenu u odnosu na fabričke uređaje, ali pružaju iste performanse
Vokerovi evo C DPF uređaji imaju povoljniju cenu u odnosu na fabričke filtre, ali pružaju iste performanse

Uz vrlo interesantne i dobro osmišljene prezentacije, kao i vrlo predusretljive domaćine druženje sa Tenekom je proteklo brzo i prijatno. Do naredne prilike podsećamo vas da redovno kontrolišete stanje vašeg automobila kako bi ste sprečili veće kvarove i izbegli eventualne nesreće zbog otkazivanja vitalnih komponenti. Generalni zastupnik i distributer brenda Monro za Srbiju je kompanija EuroAuto. Ove delove proverenog kvaliteta možete nabaviti na deset prodajnih mesta EuroAuta širom Srbije, kao i na njihovom portalu, putem on-lajn prodaje – www.euroauto.rs. Na toj adresi možete saznati adrese prodajnih objekata širom Srbije, kao i kontakt telefone preko kojih možete dobiti detaljnije informacije u vezi delova i uslova kupovine.

Prilikom zamene amortizera, potrebno je ugraditi i nove opruge
Prilikom zamene amortizera, potrebno je ugraditi i nove opruge

Kontrolišite i opruge!

Monro preporučuje da amortizere kontrolišete svakih 20 hiljada kilometara i da ih zamenite svakih 80 hiljada kilometara. Amortizeri se uvek menjaju u paru, dakle oba na jednoj osovini, a svakako je najbolje zameniti sva četiri amortizera, jer tek tada dobijate automobil koji se ponaša po fabričkim specifikacijama.

Suprotno rasprostranjenom mišljenju, nisu amortizeri, već opruge ti koji nose automobil. I opruge su podložne habanju. Tokom vremena one gube svoju elastičnost, sabijaju se i sklone su pucanju. Zato vam predlažemo da prilikom kontrole amortizera poslušate mehaničara i promenite i opruge ako ima potrebe za time.

Čestice čađi sagorevaju u saću filtra uz pomoć katalitičke supstance
Čestice čađi sagorevaju u saću filtra uz pomoć katalitičke supstance

Kako radi DPF?

Postoje dva tipa DPF-a. Grupacija PSA koristi filtre u koje se ubrizgava specijalna katalitička tečnost “eolis” koja snižava temperaturu sagorevanja čestica na 450 stepeni celzijusa. Proces čišćenja traje oko četiri minuta, a odvija se na svakih 850 kilometara. Ovakva vrsta DPF-a zahteva redovnu doputu “eolis” tečnosti. Od nedavno Voker u ponudi ima ovu tečnost, koja se dobija u kompletnoj garnituri za servisiranje.

Dugi sistem radi na principu sličnom kao klasični katalizatori. Saće filtra je presvučeno plemenitim materijalom koji pospešuje sagorevanje čađi. Proces izgaranja čestica čađi se odvija na oko 600 stepeni Celzijusa. Vreme čišćenja iznosi oko 10 minuta.

Domaćini su se potrudili da novinari uživaju u prezentaciji - vaš reporter sa simpatičnim italijanskim hostesama
Domaćini su se potrudili da novinari uživaju u prezentaciji – vaš reporter sa simpatičnim italijanskim hostesama

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring