TEST: BMW F 900 R

1

Šarmer

Sigurno vam se dogodilo nekada da upoznate osobu koja vas osvaja sve više što je bolje upoznajete. Isto se nama dogodilo sa novim BMW nejkid modelom F 900 R

Nije lako današnjim dizajnerima motocikala. Treba napraviti motor koji je nov, moderan, a opet prepoznatljiv. Motor, takođe, treba da podrži standarde o emisiji štetnih gasova i buci.

Treba da je lep, udoban, privlačan, sa svim dodacima koji čuvaju vozača, a da ipak oni budu nevidljivi.

Test BMW F 900 R

Pod oklopom je to našto lakše, ali kada su nejkid motori u pitanju situacija je prilično komplikovana. Bavarskim inženjerama je sve to nekako uspelo dok su osmišljavali novi F 900 R…

Prva asocijacija na BMW motore može da bude sigurnost, funkcionalnost, udobnost, izdržljivost i još mnogo toga, ali lepota baš i ne.

Test BMW F 900 R

Međutim, F 900 R odmah očarava. Bez previše oštrih ivica, moderan, a opet prepoznatljiv. Kada ga malo bolje zagledate tačno možete prepoznati nasleđe prethodnog modela – F 800 R.

Daleko bolje izgleda nego što smo mogli da naslutimo sa fabričkih fotografija kada je motor premijerno predstavljen.

Test BMW F 900 R

Kompeletno LED osvetljenje jeste deo dodatnog „dinamik“ paketa opreme ali bitno utiče na ukupni izgled motora.

Takođe, veoma nam se dopala kombinacija Hokenhajmm metalik sive i Racing crvene boje koja je takođe deo dodatne opreme. Taj paket se zove Style Sport i košta 200 evra, ali za tu sumu dodatno dobijate i poklopac zadnjeg sedišta.

Test BMW F 900 R

Kada govorimo o motocilu, njegova arhitektura je ista kao kod ostalih modela u srednjoj klasi, na primer kod F 850 GS. Dakle, u pitanju je dvocilindrični, četvorotaktni vodeno hlađeni motor.

Zahvaljujući većem prečniku ventila za dva milimetra u odnosu na GS, zapremina je porasla sa 853 ccm na 895 ccm.

Test BMW F 900 R

Uz niz drugih (manjih ili većih) poboljšanja poput redizajnirane glave motora i povećane kompresije, snaga je povećana na 105 „konja“ što i dolikuje motociklu sa slovim R u svom imenu.

Maksimalni obrni moment iznosi 92 Nm pri 6.500 obrtaja u minutu, ali je čak 87 Nm dostupno već pri 4.500 o/min.

Test BMW F 900 R

Upravo ta snaga doprinosi velikom uživanju tokom vožnje. Dostupna je u veoma velikom rasponu, nebitno da li vozite 60 km/h kroz grad na 2.000 obrtaja, ili krstarite auto-putem 120 km/h – odgovor motora na odvrtanje ručice gasa je trenutan i prati ga zadovoljno brundanje koje dolazi iz ovog dvocilindraša.

Naravno, što je veća brzina, veće je i kovitlanje vazduha, pa vas zvuk vetra može omesti u slušanju motora, iako je to je i očekivano kod nejkid modela.

Test BMW F 900 R

Ono što je važno jesu veoma male vibracije pri velikim brzinama, a kada vozite u zakonskim granicama njih praktično i nema. Svoje pravo lice F 900 R pokazuje u vožnji po magistralnim putevima.

Ono što je karakteristično za sve „bavarce“ srednje klase, ovim motorom je dignuto na stepenik više. Vožnja po zavojitim putevima i obaranje u krivinama izmamiće vam veliki osmeh pod kacigom.

Test BMW F 900 R

Dvosmerni „kvikšifter“ je u najmanju ruku odličan, čak možda i bolji nego kod starijeg „brata“ sa velikim bokser motorom (R 1250 R koji smo imali priliku da testiramo prošle godine).

Uvek dostupna rezerva snage, lakoća sa kojom se vozi, dobre kočnice i brzo prilagođavanje karakteristike su zbog kojih ćete želeti da se svakodnevno otisnete negde van grada. Makar na kratko.

Test BMW F 900 R

A, to neće biti ni skupo jer se prosečna potrošnja tokom testa kretala oko 4,5 litra na 100 pređenih kilometara.

Sedište je vrlo udobno, pa je spreman i za duža putovanja. Ako volite da se vozite u društvu možete biti bezbrizni jer će i vašem saputniku biti veoma udobno.

Test BMW F 900 R

Možete birati visinu sedišta među šest ponuđenih opcija, od 770 do 865 milimetara, i osim ako niste visoki kao košarkaški centar sigurno ćete naći pravu meru za sebe.

Kao deo „turing“ paketa opreme test motor imao je nosače kofera, tempomat, centralni štender i pripremu za GPS, zatim Active opremu koja podrazumeva dvosmerni QuickShifter i pro modove vožnje, dok beskontaktni ključ i grejači ručica čine „komfort“ paket.

Test BMW F 900 R

Naš F 900 R imao je svu opremu koju je BMW namenio budućim vlasnicima ovog motora, tako da je pored navedenih paketa opreme imao i kontrolu pritiska u gumama, vizir, povišeni upravljač i alarm.

Sveukupno, F 900 R dobio je najvišu ocenu po završenom testu. Lepog izgleda, funkcionalan, lak i zabavan za vožnju, udoban.

Test BMW F 900 R

Odgovaraće prekaljenim vozačima ali i početnicima. Početna cena je 9.650 evra što je manje od nekih maksi skutera. Sa svom opremom koju smo vam nabrojali, cena je skočila na 12.680 evra. I vredi svaki dinar.

Nela Tasić

Test BMW F 900 R

Neizostavna elektronika

Očekivano, motor je bio opremljen nizom elektronskih sistema: to su obavezni modovi vožnje, kontrola proklizavanja, ABS Pro, kontrola kočenja motorom, elektronski podesivo ogibljenje i tako dalje.

Sve ove parametre kontrolišete prolaskom kroz meni na TFT ekranu u boji od 6,5 inča. Ono što nam se dopalo jeste jednostavnost kojom možete doći do svih podataka. Potrebno je pritisnuti jedno ili dva dugmeta, i svi podaci su vam tu – jednostavno i funkcionalno.

Test BMW F 900 R

BMW F 900 R

Motor: dvocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, zapremina 895 ccm

Snaga: 77 kW /105 KS pri 8.500 o/min

Maksimalni obrni moment:    92 Nm pri  6.500 rpm

Menjač:                              manuelni, šest brzina

Dužina:                               2140 mm

Visina sedišta:                    815 mm

Masa:                                 211 kg

Zapremina rezervoara       13 l

Pneumatici: 120/70 R17 napred, 180/55 R 17 nazad

Kočnice: dvostruki prlivajući disk 320 mm sa četvoroklipnim čeljustima napred, disk 265 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R Test BMW F 900 R

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring