Auto magazin

LG Chem radi na materijalu za prevenciju požara na električnim vozilima

LG Chem radi na materijalu za prevenciju požara na električnim vozilima
17.05.2022.

1

Studije su pokazale da su požari manje uobičajeni u električnim vozilima, ali samo zato što ih je i dalje malo na putevima u poređenju sa onima koja imaju SUS motore.

Na žalost, kada na električnom autu izbije plamen, a te situacije sa spontanim paljenjem uopšte nisu retke, privlače mnogo pažnje.

Međutim, kompanija LG Chem uveliko radi na uređaju koji bi mogao da spreči pojavu požara, odnosno da omogući više vremena putnicima da napuste vozilo.

Kompanija nije ulazila u detalje, ali je saopšteno da je „novi napredni proizvod za zaštitu od plamena koji je kreirao LG Chem visoko funkcionalan inženjerski plastični proizvod napravljen od različitih kompozita uključujući polifenilen oksid (PPO) i poliamidnu (PA) smolu.“

Oni su dodali da je testiranje pokazalo da je proizvod u stanju da „spreči širenje plamena izazvanog toplotnim širenjem više od deset minuta na 1.000°C, 10 puta duže od uobičajene plastike. LG Chem tvrdi da je ovo „najduža otpornost na vatru na svetu“ i napominje da plastični proizvod održava svoj oblik pod promenljivim temperaturnim uslovima.

Ovo je važno jer je kompanija primetila da je toplotna disipacija vodeći uzrok požara baterija na električnim automobilima. Kako su objasnili, „razni stresori mogu da izazovu nakupljanje toplote u baterijskoj ćeliji“ i „kada baterijska ćelija premaši svoj temperaturni prag, može doći do požara usled kratkog spoja izazvanog faktorima kao što su prekomerno punjenje i prekomerno pražnjenje“.

Iako se rizik od požara nikada ne može u potpunosti eliminisati, plastični proizvod će vozačima i putnicima dati više vremena za evakuaciju u slučaju oštećenja i pregrevanja baterije.

Proizvodnja bi trebalo da počne sledeće godine, a kompanija je već u procesu dobijanja patenata u Koreji, Sjedinjenim Državama i nekim evropskim zemljama.

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Najnovije Tehnika

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]