Auto magazin

Test: BMW G 310R

Test: BMW G 310R
09.02.2018.
Odličan za početnike

Zašto se veliki broj proizvođača odlučio za proizvodnju motocikala u klasi 250 i 300 ccm? Srednja klasa motora je segment koji ima najveći porast u prodaji, a ova nova kategorija teži da udvostruči broj potencijalnih kupaca

Sve je veća gužva u takozvanoj A2 klasi motocikala. Ova kategorija podrazumeva motore čija snaga nije veća od 35 kW, čiji odnos snage motora i mase vozila nije veći od 0,2 kW po kilogramu, a mogu ih voziti lica starija od 18 godina. O BMW-ovom predstavniku u ovoj kategoriji smo već pisali po povratku sa milanskog sajma, a sada nam se našao na testu.

Auto Magazin BMW 310R (1)

Motor je sasvim nov i posebno konstruisan za ovaj model; četvorotaktni, vodeno hlađeni, jednocilindrični motor zapremine 313 ccm sa snagom 25 kW odnosno 34 „konja“ dostupnih pri 9.500 obrtaja u minutu. Maksimalna deklarisana brzina iznosi 145 km/h što je i više nego dovoljno za bezbednu vožnju na otvorenom putu. Sedište je postavljeno prilično nisko –785 mm, a ukupna masa je 158 kg.

Auto Magazin BMW 310R (10)

Sada smo imali prilike da utvrdimo šta slova sa papira znače u praksi. Za početak, sedi se vrlo udobno. Pozicija vozača je karakteristična za nejkid motore i skoro jednaka kao na “S 1000R” koji je dizajnerima i poslužio kao osnov za izradu “tristadesetke”.

Auto Magazin BMW 310R (7)

Sedište je udobno i nisko tako da odgovara i damama. Izuzetno visoke osobe bi imale problem da se udobno nameste i odvozaju neku dužu rutu, ali na kraćim relacijama čak ni oni ne bi osetili preveliki napor. I sedište suvozača je udobno i široko što, priznajemo, nismo očekivali od motora ovako male zapremine. Rukohvati su logično smešteni, dobro oblikovani i prijatni pod rukom.

Auto Magazin BMW 310R (6)

Kada smo startovali „G 310R“ zvuk nas je pomalo razočarao. Skoro se uopšte ne razlikuje od skutera. Međutim, kada pređe brinu od 40 km/h zvuk se drastično menja i dobija one grube i agresivne tonove koji krase veće nejkid motore. To nam se daleko više dopalo.

Auto Magazin BMW 310R (8)

Ipak, najveći utisak na nas je ostavio način na koji se ovaj motor vozi. Izuzetno lako. Vrlo jednostavno ovladate njime. Oni koji su imali iskustva sa skuterima, ali nikad nisu vozili motor sa manuelnim menjačem, uhodaće se za čas. Zahvaljujući malim dimenzijama, dobrom rasporedu mase i odličnom balansu „G 310R“ vozi se kao bicikl.

Auto Magazin BMW 310R (4)

Ništa ne predstavlja napor, ni kretanje na uzbrdici, ni obaranje u krivinama, niti manevrisanje kroz gradske gužve. Ista slika je i u vožnji na otvorenom putu. Ima dovoljno snage da nećete smetati tokom vožnje na auto-putu, a po magistralama je uvek dovoljno rezerve da možete brzo i bezbedno da izvršite obilaženje. Kočnice su uparene sa ABS sistemom i poslušno i blagovremeno odrađuju sve komande pred koje ih stavite.

Auto Magazin BMW 310R (5)

Ono što je takođe bitno je i činjenica da je ovo jedan vrlo zabavan motor. Nama, koji smo navikli na motore tri puta veće kubikaže bilo je vrlo zanimljivo oprobavati njegove mogućnosti u različitim uslovima. Naravno tu je i onaj premijum dojam koji uvek dolazi uz motocikle sa znakom BMW-a na rezervoaru. Priznajemo u njemu nema elektronskih sistema na koje smo navikli, ali oni bi bitno uticali cenu.

Auto Magazin BMW 310R (3)

„G 310R“ se prodaje 5.500 evra na našem tržištu, koliko koštaju i skuteri slične zapremine. Ukoliko planirate da sa skutera pređete na motorcikl sa manuelnim menjačem, bez obzira da li imate 18 ili mnogo više godina, ovaj motor toplo preporučujemo.

Nela T.

Auto Magazin BMW 310R (2)

 

Od Kine do Evrope
Iako je prvobitno bio namenjen kao ulazni model za tržišta Kine, Indije i Brazila, ovaj, najmanji BMW se vrlo brzo pokazao zanimljiv i za neka mnogo zahtevnija tržišta. Pojavio se veliki broj interesenata u evropskim zemljama I Americi. Njihova želja je da imaju premijum motor, male zapremine po pristupačnoj ceni. Tako je “G 310R” postao globalni model.

BMW G 310R
Motor: četvorotaktni, jednocilindrični, vodeno hlađeni, 313 ccm
Snaga: 34 KS (25 kW) pri 9.500 o/min
Max. obrtni moment: 28 Nm pri 7.500 o/min
Menjač: šestostepeni manuelni
Dimenzije: 1988x869x1227 mm
Visina sedišta: 785 mm
Masa: 158,5 kg
Kocnice: disk 300 mm sa četvoroklipnim fiksiranim čeljustima napred, disk 240 mm jednoklipne plivajuće čeljusti nazad
Pneumatici: 110/70 R17 napred, 150/60 R17 nazad

Komentari

Pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Moto Najnovije

Slični tekstovi

Bez komentara

Tekst bez komentara

Ovaj tekst je bez komentara, da li želite da postavite prvi?

Napišite komentar

Napišite komentar

<

Komentari

Novi broj Auto magazina!

vaši Komentari

Super je auto, samo malo moze da predje [...]

Čuveni italijanski dizajn iz prošlog veka kockastih vozila. Iako naspram današnjih dizajna deluju staro i [...]

Ovo je jedno od onih vozila koja osim vrhunskih performasi sa lakoćom nosi svoj šarm, [...]

Bolji je Opel Grandland 2.0 d 2019 g. [...]

Kinezi imaju čudna imena kao i čudan izgled svojih vozila, ali ih to ne sprečava [...]

Prava umetnost je dizajnirati karavan, koji je po definiciji robusno i gabaritno vozilo, da izgleda [...]