Vozili smo sve Mercedes Off-Road modele na Jahorini

Mercedes je druženje sa novinarima na Off Road događajima pretvorio u tradiciju. I ove godine imali smo prilike da na jednom mestu isprobamo sve SUV modele štutgartskog proizvođača

Kada se na jednom mestu nađu svi Mercedesovi modeli sa 4MOTION pogonom na sva četiri točka, to je prava poslastica za sve ljubitelje premijum automobila i terenske vožnje.

Jahorina je postala tradicionalni poligon za isprobavanje mogućnosti modela sa trokrakom zvezdom a uvoznik, kompanija Star import, ove godine nam je obezbedila sve Mercedese sa pogonom na sva četiri točka, počevši od najmanjeg GLA čiji ste detaljan test mogli da pročitate u januarskom broju Auto magazina.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

U test voznom parku bili su još GLC, novi GLC Coupe, GLE, GLE Coupe, GLS i legendarna G klasa.

Novi sistem označavanja Mercedesovih modela sada dosta pomaže u lakšem identifikovanju veličine automobila.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

GLC je drugi po veličini SUV u gami i pozicioniran je na mestu ekvivalentne limuzine C klase. GLC Coupe je, baš kako mu i samo ime kaže, kupe verzija, sa linijom krova koja se na zadnjem delu spušta u formi kupea sa četvora vrata.

Slična je priča i sa modelom GLE i GLE Coupe, dok najveći GLS po svojim dimenzijama i prestižu odgovara najluksuznijoj limuzini S klase.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Okruženje i rendžerske staze Jahorine su nam već poznate. Dan pre nego smo došli je padao sneg koji se u većoj meri zadržao na putu. Idealno da se podsetimo mogućnosti pogona na sva četiri točka na Mercedesima.

Već najmanji GLA ima selektor režima vožnje. Osim ekonomičnog, komfornog i sportskog, tu je i Off Road
mod, koji omogućava optimalno prijanjanje na zahtevnim deonicama fan asfalta, gde je izvesno da će neki od točkova ostati bez kontakta sa podlogom.

Elektronika trenutno prepoznaje koji od točkova proklizava pa obrtni moment prenosi na točkove sa najboljim prijanjanjem, kočeći one sa najslabijim kontaktom sa podlogom.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Slična je situacija kod modela GLC i GLC Coupe, kod koga se takođe bira režim vožnje.

Interesantno je da se Mercedes potrudio da čak i najmanji GLA raspolaže opcijom za kontrolu spuštanja niz strme i klizave terene, održavajući zadatu brzinu od 4 do 18 km/h bez potrebe vozača da drži nogu na kočnici.

Auto sve sam radi a vozač jedino treba da se bavi upravljanjem.

Kod Mercedesa GLE, GLE Coupe i GLS je već ozbiljnija Off Road priča. Opremljeni su selektorom kojim se takođe bira režim vožnje ali u mnogo opširnijem i naprednijem smislu. Osim Comfort, Sport i Low-Grip za vožnju po klizavoj podlozi, bolje opremljeni modeli imaju i Off Road, odnosno Off Road + režim.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Uz pomoć vazdušnog ogibljenja auto se podiže i do 50 milimetara. Inače, mod sa pahuljicom, odnosno Low-Grip optimizuje ESP i ASR sisteme, reguliše isporuku obrtnog momenta ne dozvoljavajući naglo dodavanje gasa i omogućava polazak iz druge brzine usled klizave podloge.

Karavan je osmišljen tako da kolonu predvodi najnoviji član familije Mercedesovih SUV modela – GLC Coupe. Iako nije projektovan da se vozi po stazama namenjenim pravim Off Road modelima, cilj je bio da se pokaže da i ovaj auto bez problema može da se izbori sa nepristupačnim terenima i veoma klizavom i zahtevnom podlogom.

Sneg koji je padao tokom proteklog dana je počeo da se topi a put koji koriste lokalni rendžeri je predstavljao izazov za vozila i novinare.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Kombinacija blata i raskvašenog snega je bila idealna da se oseti razlika po klasama. Ideja je bila da se vožnja započne u Mercedesu GLC (nekada GLK) i novom GLC Coupe, zatim da se pređe u GLE (bivši ML) i GLE Coupe, a zatim u vrhunski GLS (bivši GL) i nenadmašnu G klasu.

Iako najmanji na ovoj Off Road avanturi kroz Jahorinu, GLC i GLC kupe ni u jednom trenutku nisu osetili poteškoće u vožnji kroz raskvašen sneg, blato i strme uspone.

Prelazak u GLE i GLE kupe je pokazao očiglednu razliku ne samo u veličini već i u načinu vožnje, a najmanje tolika razlika se osetila prilikom prelaska u GLS 400, koji je specijalno za ovu priliku dovežen iz Štutgarta, baš kao i G 500 sa 421 KS.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Pogađate, najviše su nas obradovala ova dva poslednja modela. GLS nas je kupio fantastičnim vazdušnim ogibljenjem koje čini da skoro i ne osećate neravnine na šumskom putu, a prigušeni zvuk V6 motora sa 333 KS i brutalna reakcija na komandu gasa ostavlja bez daha.

Naravno, vrhunac svega predstavljao je čuveni „G 500“, koji je predstavljao pravi susret sa prošlošću i budućnošću vrhunskog 4×4 inženjeringa.

Iako je reč o starog G klasi, u nju je ubačen potpuno novi V8 motor zapremine 4,0 litra sa 421 konjskom snagom koji se ugrađuje u novu G klasu.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Sve vreme smo imali osećaj kao da nas je izazivao pitanjem „na koji vrh treba da se popnem sad odmah?“.

Ogorelica, najviša tačka Jahorine koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine, bila je tek lagano zagrevanje za sve ono na šta je ovaj auto spreman.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Maksimalan luksuz, iskustvo, tradicija i tehnologija na nivou S klase su nešto zbog čega je G klasa i dalje neprikosnoveni kralj među terencima.

Za razliku od ostalih 4×4 sistema koji funkcionišu uz pomoć ESP-a, G klasa ima mehaničku blokadu prednjeg, zadnjeg i centralnog diferencijala. Kralj ostaje kralj, posle skoro četiri decenije proizvodnje.

Aleksandar Bursać

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Lepota i performanse kupea, prohodnost terenca

Mercedes GLC Coupe je najnoviji SUV u gami. Spreda je gotovo identičan modelu GLC a osim potpuno drugačijeg zadnjeg dela, razlika se uočava i na prednjoj masci, koja ima jednu umesto dve prečke sa leve i desne strane zvezde.

Otpozadi je sada stvorena sličnost i sa modelom GLE Coupe, tako da je potrebno da se čovek dobro zagleda pre nego što se navikne na osnovne razlike.

Osim što smo vozili novi GLC Coupe, imali smo vremena da sednemo na zadnje sedište kako bismo se uverili da je ostalo dovoljno mesta za glavu.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Konstruktori su u tome uspeli tako što su praktično „izdubili“ unutrašnju stranu krova, smanjujući debljinu „neba“ na minimum kako bi ostalo što više mesta za glavu putnika.

Komandna tabla GLC Coupe je gotovo identična standardnom Mercedesu GLC, pa i C klasi, na čijoj mehaničkoj platformi je ovaj model nastao.

Za razliku od većih klasa, ovde nema preklopnika za izbor vrste terena po kojoj se vozi.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Bez obzira na to, nismo imali nikakav problem da se izborimo ni sa najklizavijim terenom zahvaljujući optimizovanom 4MATIC sistemu pogona na sva četiri točka.

Ulogu reduktora preuzeo je ESP, koji po potrebi koči točak bez prijanjanja, tako da se obrtni moment prebacuje na točkove sa dobrim kontaktom sa podlogom, makar to bio i samo jedan točak.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Jedino što nam je prilikom prolaska kroz šumski put nedostajalo je nešto više odstojanje od tla, s obzirom na vrlo duboke kolotrage.

Ipak, ovakva vožnja nije ono za šta su GLC i GLC Coupe prevashodno konstruisani, ali su se svakako dobro izborili sa izazovom koji je pred njih stavljen.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

Za to se pobrinuo i devetostepeni automatski menjač 9G-TRONIC, koji je motor uvek držao na najoptimalnijim obrtajima.

Manuelni mod je obezbeđivao vrlo brzu promenu stepena prenosa, tako da smo pravovremeno mogli da kočimo motorom.

Kao i u slučaju GLC klase, GLC Coupe je dostupan u verzijama GLC 220 d 4M, GLC 250 d 4M, GLC 350 d 4M, GLC 250 4M i GLC 300 4M kupe i GLC 43 AMG 4M.

auto magazin srbija mercedes suv offroad jahorina 2018

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring