Test: BMW S 1000XR

Bavarski proizvođač je došao na ideju da svoj supersportski model "S 1000RR", a potom i nejkid "S 1000R", učini još pristupačnijim za svakodnevnu vožnju i duga putovanja. Tako se rodio "S 1000XR"

Kako nam se čini, cilj BMW-a je bio da napravi motor koji bi mogao da ugodi svačijim potrebama i zahtevima. Da bude brz i snažan, da ima oklop i vizir koji štite vozača i da se sa njim može upustiti i u malu avanturu silaskom sa asfalta. Ovim modelom, BMW se pridružio jedinom konkurentu u klasi koju bismo mogli da okarakterišemo kao sportski-avanturista, „dukatiju multistrada 1200“.

Auto magazin_BMW S 1000XR (12)
Sportski avanturista baziran na najkidu S 1000R

Ovo i nije bio previše težak posao. Već su u svojoj gami imali odličan sportski nejkid „S 1000R“ i na njegovoj osnovi su napravili „S 1000XR“. Na prvi pogled to svakako ne biste rekli, jer ova dva motora ne liče previše. Prednji far i plastika su potpuno drugačiji, dodat je veliki vizir, rezervoar je drugačijeg oblika, sedište vozača i suvozača sasvim drugačije konstruisani, i kako bi bio pogodan za putovanja, dodata je bočna oplata.

Auto magazin_BMW S 1000XR (13)
Dizajniran za duža pitovanja

Međutim, kada se zagledate videćete da je instrument tabla identična, ručice takođe. Preuzeto je i ono što se nalazi sakriveno ispod oklopa: motor, elektronski sistemi, kvik-šift menjač…Čini nam se da je fabrika želela da napravi drugačiji motocikl, sa što manje crpljenja resursa. Pri tom su uradili sasvim solidan posao.

Auto magazin_BMW S 1000R (14)
Ivičnjaci i zemljani putevi nisu prepreka

Dosta toga nama je već dobro poznato, jer smo pre dve godine imali prilike da testiramo nejkid. Motor je, kao što smo već pomenuli isti,  zapremine 999 ccm, ima 160 KS dostupnih pri 11 hiljada obrtaja u minutu i maksimalnu snagu od 112 Nm pri 9,250 o/min.

Nas je ipak najviše interesovalo ono što zapravo ne znamo. Kakav je „S 1000XR“ u vožnji? Položaj vozača je promenjen i sedi se dosta uspravljenije u odnosu na nejkid. Samo sedište nalazi se na visini od 840 mm što je 36 mm više nego kod nejkida, ali to nije uticalo na kvalitet ergonomije. Naprotiv, ona je veoma dobra. Suvozačevo sedište je široko i udobno, a rukohvati su smešteni logično, pa saputnik neće imati nikakav osećaj neprijatnosti. Vožnja je predstavljala pravi užitak.

Auto magazin_BMW S 1000R (15)
Prosek potrošnje na testu bio je 6,6 litara

Lakoća sa kojom se vlada motorom i jednostavnost upravljanja bila je jednako visoko kvalitetna kako u gradskoj gužvi tako i na auto-putu i magistrali. Velika snaga koju osećate pod sobom, tera vas da ga vozite u nešto višim obrtajima, ali mi ovo nismo zamerili. Jednostavan je i silazak sa asfalta ali nemojte se nadati adrenalinskoj of-roud vožnji. Ipak, razlika između „XR“-a i sportskih ili nejkid motora je evidentna. Prelazak preko ivičnjaka, silazak u travu ili šljunak, lagana vožnja zemljanim drumom ne predstavljaju prepreku za njega. Ogibljenje nije meko kao kod endura na primer, ali sasvim solidno se nosi za poslovičnim srpskim rupama i hupserima.

Ukoliko nemate tešku ruku na gasu, nagradiće vas i pristojnom potrošnjom. Sa punim rezervoarom, zapremine 20 litara možete preći više od 300 km, a naš prosek u kombinovanom režimu bio je 6,6 litara, što je nešto više od onoga što je propisala fabrika.

Auto magazin_BMW S 1000R (19)
Dvostruki plivajući disk 320 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima

Za „S 1000XR“ dostupna su dva paketa opreme – „turing“ i „dinamik“. Prvi se već nalazio na testiranom motoru i podrazumeva ESA sistem, grejače ručica, nosače za kofere, štender i pripremu za GPS. Drugi paket obuhvata DTC sistem, takozvani kvikšifter, tempomat, opciju izbora moda vožnje i ono što naš motor nije imao, LED dnevna svetla (ima LED pokazivače pravca i zadnje svetlo), alarm i štitnike za ruke vozača.

Da li „S 1000XR“ ima mane? Ima. Nama se nisu dopale vibracije pri (vrlo) velikim brzinama, koje su takve da retrovizore čine jedva upotrebljivim, a duža putovanja može učiniti manje prijatnim.

Nećemo da zaboravimo da spomenemo da smo bili vrlo zanimljivi vozačima na našim ulicama, posebno vozačima „GS 1200“ modela iste marke, koji nisu krili zavist zbog naših četrdesetak „konja“ više. Mada, ovo ipak nije klasični putni motor. On je avanturista sportskog srca. Cena osnovnog modela 15.690, dok je za verziju koju smo imali na testu potrebno izvojiti 17.980 evra.
Nela Tasić

Auto magazin_BMW S 1000R (16)

Komande za navigaciju
Ručice su identične kao na starijem bratu „S 1000R“ i raspored komandi je isti. Međutim, ono što smo odmah uočili je točkić na levoj strani, koji je namenjen za jednostavnije upravljanje navigacionim sistemom, koji naknadno možete ugraditi na svoj motor.

Auto magazin_BMW S 1000R (10)

Nosači za kofere
Testirani motor imao je tri nosača za kofere – dva bočna i jedan koji se nalazi iza suvozača. Cena kompleta originalnih kofera, u boji motora košta nešto manje od 1.400 evra. Svakako praktičan deo opreme ukoliko želite da se otisnete na putovanje.

Auto magazin_BMW S 1000R (17)

Adekvatan zvuk
Iako je motor identičan kao na nejkid verziji „S“ serije, zvuk koji dopire do vas je potpuno drugačiji i prilagođeniji ovom tipu motora. Nema onog brundanja sirove snage, već je nekako smireniji i uglađeniji. Naravno, kad ručicu gasa odvrnete malo agresivnije, čuje se zviždanje raspoloživih „konja“.

Auto magazin_BMW S 1000R (18)

Tehnički podaci
Motor: četvorocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 999 ccm
Snaga:           160 KS (117,7 kW) pri 11,000 o/min
Max. obrtni moment: 112 Nm pri 9,260 o/min
Menjač: šestostepeni manuelni
Dimenzije:     2183×940 mm
Visina sedišta:          840 mm
Masa: 228 kg
Pneumatici:  120/70 R17 napred, 190/55 R17 nazad
Kočnice:        dvostruki plivajući disk 320 mm sa radijalnim četvoroklipnim čeljustima napred, plivajući disk 220 mm sa jednoklipnim čeljustima nazad

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring