Test: BRP Can-Am Spyder F3-S

Ne dešava nam se baš često da neko vozilo privuče toliko pažnje. Međutim, „spajder“ je bio prava atrakcija gde god da smo se sa njim pojavili

Na delu se pokazalo, da je novi „spajder F3 S“ apsolutni dizajnerski pogodak. Jednostavno, svi su želeli da ga slikaju. Od male dece, penzionera i većine slučajnih prolaznika kada bismo ga negde parkirali, do vozača svih mogućih klasa automobila koji su nam mahali da vozimo paralelno sa njima da bi mogli da nas slikaju. Lagali bismo vas kada bismo rekli da nam tolika pažnja nije prijala.

Auto magazin Can Am test review
Prva generacija spajdera počela je da se proizvodi 2007. godine

Međutim bilo nam je zanimljivo jer ovo nija prva generacija „spajdera“. On se proizvodi od 2007. godine, identičnog koncepta, sa dva prednja točka široko postavljena, a čiju smo putnu verziju imali prilike da vozimo pre par godina, ali on nije bio tako upadljiv.

Da li je za privlačnost novog modela odgovorna njegova „zmaj crvena“ boja, agresivan dizajn sa manje plastike, tako da se vidi deo motora i amortizeri, crveni konac u sedištima, LED svetla, ili sve to po malo? Nismo uspeli da protumačimo, ali znamo da je ukupan utisak više nego odličan.

Auto magazin Can Am test review
Prirodan i udoban položaj sedenja na spaderu

Kada govorimo o stilu, „spajder“ bi se mogao predstaviti kao posledica ukrštanja motocikla i sportskog roudstera. Zanimljivo je da, prema podacima fabrike, skoro trećinu kupaca čine ljudi koji nikada nisu vozili motocikl. To nas i ne čudi, jer je udobnost skoro na nivou automobila, a način vožnje i upravljanja je bliži četvorotočkašu nego motoru.

Kada govorimo o udobnosti, moramo da istaknemo da je fabrika veoma vodila računa o tome da vozač može da nađe idealan položaj bez obzira da li je reč o osobi prosečne visine, dvometraša ili majušnoj pripadnici lepšeg pola.

Auto magazin Can Am test review
Kazaljke brzinomera i obrtomera se okreću u suprotnim smerovima

Upravljač „spajdera F3 S“ moguće je postaviti u jedan od četiri predviđena položaja, a oslonci za noge se mogu podesiti u čak pet nivoa. Sedište je široko i udobno ukoliko se upravljač i oslonci dobro podese, pa duga putovanja nisu nikakav problem i neće predstaviti veliki zamor. Dopalo nam se i kako su postavljenje ručice za držanje suvozača.

Naime, često se desava da, kako biste se držali kako treba, ruka mora biti postavljenja u neprirodan položaj. Na „spajderu“ to stvarno nije slučaj i ovo moramo izdvojiti kako plus. Da li se čudite što smo žene? Samo da vam napomenemo da 23 procenta kupaca „spajdera“ čine upravo dame. Mislimo da je jedan od najvećih razloga stabilnost „spajdera“ i lakoća upravljanja, ali i činjenica da je, na primer „dragon red“, idealna boja i za lak za nokte.

Auto magazin Can Am test review
Sekvencijalnim menjačem se upravlja pomoću tastera na levoj ručici

Za novi „spajder F3 S“ Rotaks je konstruisao novi, ovaj put trocilindrični motor. Kompletna nova gama BRP vozila ima nove, snažije motore, pa je tako i sa ovim triciklom. Vodeno hlađeni, redni, četvorotaktni trocilindraš ima zapremiu od 1.330 ccm i razvija 115 konjskih snaga pri 7250 obrtaja u minutu, uz obrtni moment od 130 Nm pri 5.000 o/min. U praksi, to znači da skoro 400 kilograma teška mašina, sa vozačem i suvozačem  – leti!

Upravo u segmentu voznih performansi „spajder“ je najsličniji motociklima, jer je po stilu vožnje najsličniji kvadovima, pa tek onda automobilima. Moćan zvuk koji dopire do vas osvaja i svima daje do znanja da je reč o jednoj moćnoj mašini.

Auto magazin Can Am test review
Oslonci za noge mogu da se podese u pet položaja u zavisnosti od građe vozača

Na startu je odličan, pa kad na semaforu dodate gas, sigurno ćete sve automobile ostaviti iza sebe i oterati svaku sumnju da je tricikl za slabiće. Gas rado prihvata u svim rasponima obrtaja, a odziv je gotovo trenutan.

Upravljanje je znatno unapređeno, pa od jedne do druge krajnje tačke volana ima nekih 90 stepeni, što je znatno manje nego kod automobila. Naravno, za razliku od dvotočkaša, pri ulasku u krivinu telo je na kontra strani i to vozačima motocikala u početku može biti malo čudno.

Auto magazin Can Am test review
Snaga se na zadnji točak prenosi preko nazubljenog kajiša

Međutim, lako se naviknete. Ukoliko napravite neku grešku, „F3 S“ ima niz sistema koji će ih korigovati i zaštiti od proklizavanja; sistem stabilnosti, ABS, kontrolu trakcije, DPS, DESS… Idealan je i za duža putovanja, premda vam onda preporučujemo da nabavite vizir i naslon za suvozača. Naravno, ako želite da ga personalizujete, spisak opreme je podugačak.

Naš ukupni utisak je da je „spajder F3 S“ neverovatno zabavan, ali pre svega atraktivan i upadljiv. Ukoliko želite da budete primećeni, a da pri tom vozite jednu luksiznu i snažnu mašinu, treba da izdvojite 23.599 evra.
Nela Tasić

Auto magazin Can Am test review

BRP Can-Am Spyder F3-S
Motor: trocilindrični, četvorotaktni, vodeno hlađeni, 1330 ccm
Snaga:           115KS pri 7250 o/min
Max. obrtni moment:           130 Nm pri 5.000 o/min
Menjač:          šestostepeni sekvencijalni robotizovani sa rikvercom
Dimenzije:     2642x1497x 1099 mm
Masa: 386 kg
Visina sedišta:         772 mm
Pneumatici:  2x 165/55 R15 napred, 225/50 R15 nazad
Kočnice:        Brembo 2x disk 270 mm sa četvoroklipnim fiksiranim čeljustima napred, disk 270 mm sa jednoklipnim plivajućim čeljusti nazad i integrisana parking kočnica

Auto magazin Can Am test review

Iz prethodnih brojeva Auto magazina:
BRP Can-am Spyder RT Roaster Limited
Priča za sebe
…Kada smo pre dve godine prvi put pisali o „spajderu“, on je predstavljao pravu revoluciju u dizajnu. Tadašnja ideja kompanije bila je da ljubiteljima motornih sanki i skutera za vodu omoguće sličan adrenalinski užitak na asfaltu.

Sve je podređeno maksimalnoj udobnosti; položaj upravljača koji je nešto produžen, ergonomija sedišta, naslon suvozača. Kada sedite za volanom ili iza vozača, osećaćete se kao da ste na kauču dnevne sobe, a okoliš posmatrate kao na „malom ekranu“. Visoki vizir ima mogućnost da se podigne dodatnih desetak centimetara, pa osim ako niste te sreće da uletite u uragan, vetar vam neće pričiniti smetnju.

Tokom vožnje možete uživati u muzici sa audio sistema koji je kompatibilan sa ajpodom, a kontrolu ima i suvozač sa kojim se komunicira pomoću spikerfona…
Auto magazin, april 2011. godine

Auto magazin Can Am test review

POSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar
Unesite svoje ime

Još tekstova

Dacia Spring

Novi broj Auto magazina!

KOMENTARI

Dacia Spring